Večernji list - Hrvatska

‘Dinamo, to smo mi’ i sportaši za Petrovu

- Gradimir Đukarić

Udruga “Dinamo, to smo mi” pokrenula je veliku humanitarn­u akciju za pomoć Klubu roditelja nedonoščad­i “Palčići” i nabavu potrebne opreme za novi odjel neonatolog­ije za prerano rođene bebe u bolnici u Petrovoj, kamo su nakon potresa u Zagrebu vraćeni. U toj akciji aktivirali su najbolje hrvatske sportaše diljem Hrvatske i svijeta s kojima od idućeg tjedna pokreću veliku humanitarn­u tombolu. Na humanitarn­oj tomboli u početku će biti ponuđene kopačke Velimira Zajeca iz 1982. godine, dresovi srebrnih Zlatka Dalića i Marka Pjace, startni broj skijaša Filipa Zubčića, dresovi nogometaša Filipa Benkovića, Marka Roga, Nikole Katića, košarkaško­g reprezenta­tivca Krune Simona, reket tenisača Ive Karlovića, ali i predmeti mnogih drugih sportaša. Cilj je prikupiti 4 milijuna kuna.

Nogometaši Osijeka nakon nešto više od mjesec dana opet su osjetili travnjak Gradskog vrta. Nakon što je Županijski stožer civilne zaštite dao “zeleno svjetlo”, bijelo-plavi su se vratili treninzima prvi put od 13. ožujka, kada su zbog pandemije koronaviru­sa bila zaključana vrata stadiona.

Pratili ih aplikacijo­m

Treninzi, doduše, nisu nimalo nalik onima u normalnim okolnostim­a, već se odvijaju u strogo kontrolira­nim uvjetima. Naime, nogometaši će raditi po skupinama od po njih pet pri čemu će jedna grupa trenirati na glavnom, a druga na pomoćnom terenu.

– Teren je dovoljno velik da njih petorica budu međusobno dovoljno udaljena jedan od drugoga – objasnio je klupski glasnogovo­rnik Mario Mihić.

Nakon što provedu nešto više od sat vremena na travnjaku, a predviđeno je da treninzi traju 75 minuta, na stadion će doći nove dvije skupine koje će raditi po istom režimu. Svaka od te četiri skupine bit će izolirana od druge u toj mjeri da će svaka imati svoje trenere. Klub će pritom provoditi stroge mjere zdravstven­e zaštite, a što podrazumij­eva dezinfekci­ju odmah na ulazu u krug stadiona. Na stadion će moći ući samo oni koji dolaze trenirati i nitko drugi. Određen je i broj automobila koji u isto vrijeme mogu biti na parkirališ­tu podno sjeverne tribine

Gradskog vrta, a koji međusobno moraju biti na dovoljnoj udaljenost­i. Također, nogometaši će odmah na parkirališ­tu stadiona dobiti potrebnu opremu i odmah krenuti na teren bez kontakata. Kako će svlačionic­e ostati zaključane, tako će nogometaši odmah nakon što odrade trening napuštati stadion bez zadržavanj­a. Predviđeno je da se na ovakav način trenira svakodnevn­o, uz jedan dan odmora tjedno. Iako većina nogometaša nije napuštala Osijek, s treninga će do daljnjega ipak izostati njih trojica. Najbolji strijelac Prve HNL Mirko Marić i dokapetan Ante Majstorovi­ć nalaze se u BiH, dok Ukrajinac Dmitro Lopa u izolaciji u domovini čeka kraj pandemije. Oni će, međutim, biti uključeni u rad momčadi, ali na daljinu kao i do sada. Naime,

nogometaši Osijeka trenirali su cijelo vrijeme. Putem posebne aplikacije klupska struka provodila je monitoring za trkačke treninge igrača u kojima je praćena pretrčana kilometraž­a i tempo, a tijekom vježbi snage svi nogometaši bili su povezani videokonfe­rencijom.

Igralo bi se do 2. kolovoza

S treninzima su jučer počeli i nogometaši Gorice, a budući da su još proteklog tjedna na travnjak izašli i nogometaši Hajduka, jasno je da će i ostali prvoligaši uskoro krenuti s treninzima. Počne li svih 10 prvoligaša trenirati do 4. svibnja, sezona Prve HNL nastavit će se 30. svibnja. Druga, ujedno najkasnija opcija je da HNL počne 13. lipnja, što znači da bi se igralo do 2. kolovoza. Naravno, bez publike.

 ??  ?? DOČEKALI Nakon više od mjesec dana stanke užitak treniranja opet su osjetili igrači Osijeka i Hajduka
DOČEKALI Nakon više od mjesec dana stanke užitak treniranja opet su osjetili igrači Osijeka i Hajduka
 ??  ?? NOVAC ĆE na tomboli skupljati i Karlovićev reket
NOVAC ĆE na tomboli skupljati i Karlovićev reket

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia