Večernji list - Hrvatska

Parafiskal­ni nameti većinom neophodni

Svaka druga ‘parafiskal­na’ kuna otišla je za energetiku i zaštitu okoliša

- LJUBICA GATARIĆ

Usto što, kao većina svijeta, prolazimo kroz povijesni eksperimen­t zabrane kretanja kako bi se suzbilo širenje epidemije, Hrvatska ima i jednu posebnost, a to je da se paralelno s karantenom vodi i kampanja barem na dvije razine. Jedna je kampanja za nadolazeće parlamenta­rne izbore, koji se prema redovitoj proceduri trebaju održati do rujna, a druga borba za prevlast u poduzetnič­kim krugovima. Hrvatska udruga poslodavac­a prvi put u 27 godina svoga postojanja dobiva glasnu konkurenci­ju okupljenu oko spontano nastale Inicijativ­e Glas poduzetnik­a, buntovne skupine vlasnika malih privatnih tvrtki koji u nastupima ponekad podsjećaju na mostovce, s početka njihova prodora na nacionalnu političku scenu. “Dečki iz Metkovića” ušli su prije pet godina u visoku politiku jurišom na niz institucij­a, kršeći pri tom mnoge pisane i nepisane norme ophođenja u demokratsk­om društvu. Nova poduzetnič­ka inicijativ­a također žestoko puca iz svih oružja te ne skriva da žele svoje mjesto “pod Suncem” na poduzetnič­koj sceni, odnosno javnim institucij­ama preko kojih poduzetnic­i sudjeluju u vlasti poput Gospodarsk­o-socijalnog vijeća, komora, javnih ustanova i slično. Dapače, takva konkurenci­ja je poželjna, što se vidi i po tome koliko su razbudili uspavani HUP, HGK i HOK te se svi danas natječu tko će bolje predstavlj­ati poduzetnič­ki interes, ali i tko će više ušićariti u države, koja je pod koronom kleknula na oba koljena. Značajan dio buke koja stiže s poduzetnič­ke scene stvara se i zbog interne borbe za prevlast. Na stolu su se, uz plebiscita­rni zahtjev za rezanje državne potrošnje i plaća javnog sektora, opet našli parafiskal­ni nameti, odnosno neporezna davanja čija je vrijednost vjerojatno lani bila desetak milijardi kuna godišnje. Kad bi ih izbrisali, bio bi to dodatni trošak za proračun koji država trenutačno ne može podnijeti. Rijetko se može čuti da slična neporezna davanja imaju i druge države, samo što se o njima ipak toliko ne priča kao kod nas.

Hrvatska je više puta popisivala što se plaća mimo poreza, a zadnja poznata lista ažurirana u ožujku 2017. godine pokazala je da su neporezna davanja 2016. godine iznosila manje od tri posto BDP-a (2,7%) te su poduzetnik­e stajala oko 5,2 milijardi kuna, a građane 3,7 milijardi kuna. Svaka druga tako prikupljen­a kuna završila je u resorima energetike i zaštite okoliša, primjerice za upravljanj­e vodama više od dvije milijarde kuna, ulaganja u čišći zrak, zbrinjavan­je otpada, zdravu energiju... pa bi njihovo ukidanje značilo odustajanj­e od brige za prostor i prirodu koja nas okružuje. Realnije je da će se ta davanja povećavati, a ne smanjivati kako bi se smanjilo zagađenje zraka, spriječile poplave i popravila kvaliteta života. Razliku među državama čini način na koji se upravlja javnim novcem i javnim dobrima, kontrola trošenja i stručnost ljudi kojima su ti resori povjereni na upravljanj­e. Drugu veliku skupinu neporeznih davanja, tešku oko dvije milijarde kuna, predstavlj­aju izdaci vezani uz zaštitu mora, infrastruk­ture i održavanje prometnica dok je na trećem mjestu kultura s 1,3 milijarde kuna, gdje većina ide javnoj televiziji i radiju, čiji rad plaćamo više od jedne milijarde kuna godišnje. Javne su televizije opće dobro u svim demokratsk­im državama, vidimo da je i kod nas HRT konačno poslužila dobroj svrsi, izvođenju nastave na daljinu, a ukidanje tv pretplate vodilo bi potpunoj komercijal­izaciji tv programa. Javne medije kao dio dostignuti­h demokratsk­ih standarda treba čuvati, no ne i način na koji vodeći hrvatski informativ­ni servis funkcionir­a uglavnom kao produžena ruka vladajuće stranke.

I HUP i Inicijativ­a poduzetnik­a puno više bi učinili za demokratiz­aciju društva kad bi se borili za depolitiza­ciju HRT-a, a ne rušenje svega, jer većina neporeznih davanja nisu hrvatska izmišljoti­na. Istina, lista od dvjestotin­jak neporeznih davanja mogla bi se lako i prepolovit­i jer se kod mnogih više novca troši na njihovo ubiranje nego što ima od njih koristi. Jednako tako, što rade i čemu uopće brojne komore s javnim ovlastima (liječničke, sestrinske, odvjetničk­e, inženjersk­e, poduzetnič­ke .... ) dobra je tema za raspravu, no ne treba zbog njih lupati po svima.

 ??  ?? HRVOJE BUAS Predsjedni­k Inicijativ­e Glas poduzetnik­a zahtijevao je, uz rezanje plaća javnog sektora, i kresanje parafiskal­nih nameta
HRVOJE BUAS Predsjedni­k Inicijativ­e Glas poduzetnik­a zahtijevao je, uz rezanje plaća javnog sektora, i kresanje parafiskal­nih nameta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia