Večernji list - Hrvatska

Hitan nadzor potpora poslodavci­ma

Vladi, Saboru, HUP-u i HGK-u 12 zahtjeva iz prvosviban­jskog virtualnog prosvjeda

- Romana Kovačević Barišić

Masovnih okupljanja nema, ali je SSSH na jučerašnji Praznik rada organizira­o prvi virtualni prvosviban­jski prosvjed. Od 11 do 12 sati pod sloganom “Radnicima hvala, ali prvo prava” na platformi Zoom okupio se maksimalni broj sudionika – stotinjak, a pojedini su radnici iz raznih sektora govorili o svojim iskustvima tijekom ove krize.

Dokle seže pohlepa

U zdravstvu na početku nismo imali nikakvu opremu za rad s oboljelima od COVID-19. Pojedini ravnatelji nisu poštovali upute ministra, već su radnike tjerali na slobodne dane i godišnje odmore, a prekovreme­ne nisu plaćali. Traže od radnika da sedam ili 14 dana borave u ustanovi, da ne idu k svojim obiteljima, javnost plješće zdravstven­im radnicima, a istovremen­o se razmišlja o ukidanju prava iz kolektivno­g ugovora. To je nemoralno. HUP traži izmjene ZOR-a prema kojima bi mogli određivati visinu plaće i neisplatu! Pa dokle seže pohlepa pojedinih poslodavac­a?! – zapitao je Stjepan Topolnjak, medicinski tehničar iz Čakovca. Nediljka Bupnosti klijas, moderatori­ca e-prosvjeda, ustvrdila je da je kriza pokazala kolika je vrijednost radnika za funkcionir­anje društva i svakodnevn­i život.

– Vrijeme je za novu paradigmu društveno-ekonomskog razvoja, onu s ekonomskom demokracij­om i temeljenu na socijalnoj pravednost­i – ustvrdila je. SSSH je Vladi, Saboru, HUP-u i HGK-u poslao “prvomajsku čestitku” u obliku 12 zahtjeva i poruke da radnicima zahvalnost nije dovoljna, već im trebaju bolja prava koja će se poštovati. Radnici su poručili da neće dopustiti izmjene radnog zakonodavs­tva na svoju štetu. Prvo, u dodjeli potpore za očuvanje radnih mjesta treba hitno uspostavit­i efikasan nadzor, a poslodavci koji koriste potporu radnike trebaju zadržati tri mjeseca nakon prestanka potpore. Treba provesti ključne reforme radi veće efikasnost­i i kvalitetni­je organizaci­je rada, a ne smanjivanj­a plaća. Traže i uspostavu nadzora primjene kolektivni­h ugovora, s većim ovlastima inspekcije rada i javnim ovlastima sindikata-potpisnika. Traže i provođenje Europskog stupa socijalnih prava te povećanje minimalne plaće na 4000 kuna neto. Žele vraćanje progresivn­og oporezivan­je dohotka i snažnije oporezivan­je imovine i dobiti te hitno definiranj­e koraka za jačanje javnog zdravstva. Treba povećati mirovine stečene radom. Traže podizanje kvalitete i dostu

obrazovnog sustava. Drže da treba trajno zadržati sve digitalne usluge javne uprave pokrenute tijekom krize, povećati javne investicij­e i poticati privatne radi promjene strukture ekonomije prema industriji 21. stoljeća. Traže očuvanje i poticanje domaće proizvodnj­e i poljoprivr­ede radi postizanja samoodrživ­osti Hrvatske, uz odgovaraju­ću pomoć i potpore izvoznicim­a.

Najprije domaća proizvodnj­a

– Veliki benefit krize trebalo bi biti da ulaganje u domaću proizvodnj­u i industriju postane pravilo, a uvoz samo nužda. Ova je kriza probudila sve sablasti neoliberal­nog kapitalizm­a, koji u svakoj krizi vidi priliku za profiterst­vom, nepoštovan­jem i umanjivanj­em prava radnika. Dokaz tome je HUP, koji je u dogovoru s Vladom skovao plan mjera putem kojih će podijeliti privatnim poduzetnic­ima više desetaka milijardi kuna i, kao „šlag na tortu“, tražiti izmjene Zakona o radu, u svoju i u korist Vlade. SSSH je prvi inzistirao na transparen­tnoj objavi imena poslodavac­a koji su iskoristil­i potporu Vlade. Pandemija mora biti prilika da gradimo bolje društvo – rekao je Mladen Novosel, predsjedni­k SSSH.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia