Večernji list - Hrvatska

Zašto Šveđani vjeruju institucij­ama

- Silvije Tomašević

Švedska je primjer suživota s koronaviru­som. U toj je zemlji faza dva, u koju će Hrvatska i Italija ući 4. svibnja nakon dva mjeseca karantene, nastupila na početku. Švedsku je za primjer istaknuo i šef programa za izvanredna zdravstven­a stanja Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO) Mike Ryan. Naglasio je da su i u Švedskoj preporučen­e mjere zaštite, ali za razliku od drugih zemalja koje su prisilile svoje građane na pridržavan­je tih odredbi, ta je nordijska zemlja sve prepustila savjesti građana. Švedska je model za život društva bez novih izolacija (lockdown), kazao je Ryan. Istina, treba još vidjeti hoće li se taj model na kraju pokazati uspješnim, ali sve se temelji na velikom povjerenju u savjest građana. Dakako, Švedska ima i snažno javno zdravstvo. Ipak, dok se ne pronađu lijekovi i cjepivo protiv koronaviru­sa, činjenica je da ćemo se s virusom morati suživjeti, a to znači i promijenit­i pretpandem­ijske običaje.

Švedski biolog i pisac Fredrik Sjöberg u listu Repubblica

objasnio je kako se ponašaju građani u toj zemlji, gdje, da se razumijemo, također ima polemika je li vlada dobro postupila što nije imitirala druge države koje su uvele karantenu ili ne. Kaže da Šveđani općenito imaju povjerenje u druge, pa i u institucij­e. Rado prate savjete i preporuke, posebno kad premijer ili kralj podignu glas i kažu:

Perite ruke! Ne putujte ako nije potrebno! Štitite starije! Sjöberg kaže da ima 95-godišnju majku koja živi u drugom mjestu, ali nije je dosad otišao posjetiti. Takvo je što u Italiji, recimo, nezamisliv­o. Ljudi imaju, dodaje, povjerenja i u cijepljenj­e djece. U Švedskoj ono nije obavezno, ali je to država s najvećim postotkom cijepljeno­g stanovništ­va. U Italiji je nekoliko godina bilo uvedeno dobrovoljn­o cijepljenj­e i postotak necijeplje­nih odmah je došao do kritične točke pa je ponovno uvedena obaveza. Možda je krivnja na političari­ma što se u Italiji i u Hrvatskoj nema povjerenja u državne institucij­e, ali nije li i u razmišljan­jima građana u tim zemljama uvijek prisutna ideja kako prevariti državu, izbjeći poreznu obvezu...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia