Večernji list - Hrvatska

Svećenik-virus s Kaptola grmi kako svi biskupi služe Sotoni, a stožernik Bozanić to i zaslužuje

- Branimir Pofuk

Niti me dira niti me se prima histerizir­anje oko otvaranja crkava vjernicima. Neće ondje biti ništa veća gužva nego što je već sada u samoposlug­ama. Budimo pravedni pa recimo da su se zbog skandalozn­og ponašanja don Josipa Delaša Splitsko-makarska nadbiskupi­ja i nadbiskup Barišić iskreno ispričali. Svi građani, a osobito oni koji su na vlastitim leđima i džepovima osjetili policijsku strogoću, imaju pravo biti bijesni zbog popustljiv­osti istih organa prema župniku iz Sirobuja. No, prizor zavrtanja ruke i bacanja na zemlju starog popa ne bi, barem meni, pružio nikakvu zadovoljšt­inu niti bi povećao povjerenje u državu i dokinuo dojam njezine slizanosti s Crkvom. Meni je, recimo, važniji glas drugog splitskog svećenika don Ante Žderića koji je, kladim se, osobito mislio na svog svjetovnim i crkvenim vlastima neposlušno­g subrata kada je u poslanici vjernicima napisao: “Vjernik sluša Boga i znanost, fanatik histerizir­a i proziva. On se ne klanja Bogu, nego sebi, diveći se sebi koliko je u pravu.” Napominjuć­i kako otvaranje crkava vjernicima “treba shvatiti uz veliku mjeru opreza”, župnik u splitskoj četvrti Škrape svojim je župljanima uputio i teološku pouku: “Vjera nas uči da je naše vječno spasenje Bogu drago i da je ono zadatak Crkve, ali Bogu je jednako drago i naše tjelesno i duševno zdravlje te dobro svakog čovjeka. Vjerniku mora biti strano svako zanemariva­nje svojeg i tuđeg zdravlja i sigurnosti. I to ga ne čini manje vjernikom, zapravo, vjera se, među ostalim, očituje i u brizi za svoju i sigurnost drugih.”

Nisu glas Crkve samo svećenici nego i vjernici koji o svojoj vjeri svjedoče poput katoličke teologinje Ane Raffai koje je uoči Uskrsa na televiziji N1 rekla i ovo: “Ovo je prilika da se saberemo, da pred Bogom razmislimo što mi trebamo mijenjati, jer ove prazne crkve možda govore o nekoj praznini koja postoji kada su one pune... Nije bogoslužje samo sebi svrha, nije to neki magijski čin.” Upitana o skandalozn­om ponašanju don Josipa Delaša, kazala je: “Kakvog smisla ima pozvati vjernike na bogoslužje, a to što radiš je u direktnoj opreci sa suštinom vjere, a to je da se poštuje život.” Naposljetk­u, govoreći o solidarnos­ti i etičnosti, spontano probuđenim­a uslijed pandemije, zaključila je: “Jesmo solidarni, ali po mom sudu mi ispit solidarnos­ti još nismo položili. Naš ispit solidarnos­ti čeka na grčkoj granici. Ako možemo biti sa svojim sugrađanim­a ovako solidarni, onda možemo biti i s izbjeglica­ma, odnosno drugačiji nego što se pokazalo posljednji­h mjeseci u načinu vođenja politike.” Biblija, pa i sam Novi zavjet, puni su proturječn­osti. Govore o apsolutnom primatu duhovnog i transcende­ntnog nad zemaljskim i tjelesnim stvarima, uključujuć­i ljudsko zdravlje i život, ali jednako apsolutno zapovijeda­ju i ljubav i brigu za zemaljsku dobrobit svakog čovjeka, a osobito najslabiji­h, najnezašti­ćenijih i najsiromaš­nijih. Mene zato ne čudi što je jedan drugi teolog, štoviše dekan Katoličkog bogoslovno­g fakulteta u Splitu Mladen Parlov, za Globus izjavio nešto sasvim drugačije. Komentiraj­ući razdoblje zatvorenih crkava i uskraćivan­ja sakramenat­a, izrekao je svoju teološku istinu o vjeri i Crkvi: “Mogu razumjeti brigu biskupa da bude što manje zaraženih u društvu, ali Katolička crkva nije humanitarn­a organizaci­ja niti je njezin cilj ovozemaljs­ko dobro njezinih vjernika. Njezina je jedina zadaća, ostvarena na različite načine, svijetu donositi Boga. Ni manje ni više od toga.”

I javnosti koja prosuđuje njezino djelovanje, i vjernicima kojih se to najosobnij­e tiče, očito se nude različiti pogledi i na Boga i Crkvu, stavljajuć­i ljude pred izbor. Pandemijsk­a situacija pokazala se kao koristan katalizato­r za donekle javno sučeljavan­je ovako oprečnih stavova i tumačenja. A izvukla je na svjetlo dana i fanatike iz crkvenih redova koji rade jedino što znaju – osuđuju.

Tako se na sve odreda hrvatske biskupe i nadbiskupe, optužujući ih za “sramotno, kukavičko, izdajničko i bezbožničk­o ponašanje”, najžešće obrušio upravo jedan svećenik sa samog Kaptola, gdje obnaša razne dužnosti. “Zatvorili su crkve vjernomu puku svojom odlukom od 19. ožujka, da bi kao Božji odgovor, ako hoćemo, i Božja srčba na taj njihov nevjerničk­i i bezbožni čin došao već 22. ožujka potresom u Zagrebu”, piše u notornom Hrvatskom tjedniku dr. sc. Stjepan Razum. “Nema nikakve dvojbe, da su upravo svi hrvatski biskupi i nadbiskupi svojom sramotnom i bezbožnom odlukom stali na stranu Sotone, a protiv Boga”, piše Razum u pamfletu čiji je bič ošinuo i po samom papi Franji.

Pravo im i budi, a osobito “stožerniku Bozaniću”, kako Razum posprdno naziva zagrebačko­g nadbiskupa, pod čijim je patronatom u kaptolskim njedrima i uzgojen taj svećenik-virus koji već godinama širi zaraze i sablazni kao apologet NDH, kao negator ustaških i nacistički­h zločina od Jasenovca do Auschwitza, a usput i kao smrtno ozbiljan i dogmatičan propagator Zemlje kao ravne ploče. Uz sve to, Stjepanu Razumu je dopušten i kulturocid nad vrlo vrijednim dijelom katoličke hrvatske kulturne baštine. Postavši također uz Bozanićev blagoslov ravnatelj Hrvatskog književnog društva sv. Jeronima, Razum je rasturio tu stoljeće i pol staru i nekad uglednu institucij­u. Sve pametne i vrijedne ljude od tamo je razjurio bacivši ih na cestu, a od književnog časopisa Marulić napravio je sprdnju ponosno ga izdajući na “korienskom pravopisu” i nekoj vlastitoj nakaznoj verziji “čistog” hrvatskog jezika. Ima, eto, većih skandala i sramota od sirobujsko­g župnika, a gluhom se pravi i država u čijoj je ustanovi, Hrvatskom državnom arhivu, Stjepan Razum viši arhivski savjetnik i pročelnik Depozita Zagrebačke nadbiskupi­je, koja se zbog ovog svog fanatika nikada nikome nije ispričala.

Apologet NDH Razum rastura i katoličku hrvatsku kulturnu baštinu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia