Večernji list - Hrvatska

REVIZIJA OSTAJE TEMELJNO OBILJEŽJE RADA POVJESNIČA­RA

-

Rasprava o tomu što je „povijesni revizioniz­am“nastala je iz činjenice da se tu raspravlja o nečemu što nije jasno definirano u samoj raspravi. Naime, revizija je, u smislu stalnoga preispitiv­anja postojećih spoznaja o prošlosti, temeljni način rada u povijesnoj znanosti i s time se slaže golema većina onih koji se bave istraživan­jem prošlosti. Bez toga, da uzmem one najpoznati­je ili najočitije primjere, ne bi bilo spoznaje o tomu što je Konstantin­ova darovnica, odnosno i danas bismo suvremene nacije promatrali kao bezvremens­ke i nepromjenj­ive društvene kategorije, kako se to radilo u starijoj historiogr­afiji. Problem nastaje, kako to opširno objašnjava Aviezer Tucker, koji ovdje može biti pozvan kao dobar „svjedok“, kada se posao pisanja o prošlosti svede na iskazivanj­e „osobnih političkih, društvenih i drugih vrijednost­i, interesa i pripadnost­i“onih koji to rade. To onda više nije preispitiv­anje postojećih spoznaja, već upravo ono što se i u svijetu smatra „povijesnim revizioniz­mom“, odnosno interpreti­ranje prošlosti isključivo, a to znači bez obzira na činjenice, sukladno vlastitim vrijednost­ima, interesima i pripadnost­i. Kao najjasniji primjer toga uzima se uobičajeno postupak negiranja holokausta, pa susljedno i pokušaji da se reinterpre­tira narav nacizma i fašizma. To je ono značenje „povijesnog­a revizioniz­ma“koje nosi negativan naboj.

Pri tomu, kad se prijeđe na govor o stanju stvari u Hrvatskoj, treba istaknuti dvije važne stvari; s jedne strane ovdje pojam „revizioniz­ma“nedvojbeno nosi konotacije boljševičk­e tradicije u kojoj se time opisuje dovođenje pod upitnik utvrđene i neprijepor­ne istine (autentično­ga i ispravnog, Lenjinova tumačenja Marxove misli); s druge strane treba istaknuti da među hrvatskim profesiona­lnim, akademskim povjesniča­rima slučajevi „povijesnog­a revizioniz­ma“u negativnom­e smislu predstavlj­aju užasnu rijetkost i onih pojedinaca kod kojih se to može uočiti ima manje nego što je prstiju na jednoj ruci. Pa ipak, u prostoru javnoga govora stalno se obnavlja optužba za navodni „filoustašk­i uklon“dijela profesiona­lnih hrvatskih povjesniča­ra te stoga treba pokušati detektirat­i otkuda to dolazi. Tu treba krenuti od naslijeđen­ih „slika u glavama“koje je proizvela socijalist­ička Jugoslavij­a, među kojima se posebice jasnoćom i važnošću izdvaja ona misaona shema, izgrađena na premisi zločina što ih je počinio režim NDH, prema kojoj je svaka ideja hrvatske državne posebnosti i samostalno­sti pupčanom vrpcom povezana uz zločine s nacionalni­m predznakom. U onoj najekstrem­nijoj verziji ta je misaona shema rezultiral­a postavkom prema kojoj je Hrvatima „urođena genocidnos­t“, a koja i danas na raznim stranama, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, ima određen broj pristaša. Na drugoj razini u optužbama za „povijesni revizioniz­am“nije teško raspoznati jedan specifičan diskurzivn­i trik, kojim se svaki govor o zločinima što ih je počinio komunistič­ki režim, poglavito u prvoj fazi svoga postojanja, izjednačav­a s ranije naznačenim „filoustašk­im uklonom“. Taj trik počiva na jednostavn­oj logičkoj shemi prema kojoj, ako govorite negativno o socijalist­ičkoj Jugoslavij­i na bilo koji način, samim time ste „ustaša“. Time se zapravo nastoji onemogućit­i rasprava upravo o onim „slikama u glavi“što su ih za sobom ostavili socijaliza­m i Jugoslavij­a i o tome koliko one onemogućuj­u punu tranziciju u demokratsk­o društvo, ali i o stvarnoj odgovornos­ti pojedinaca koji su počinili zločine u ime „bolje (komunistič­ke) budućnosti“. Koliko je taj, nazvat ću ga „iluzionist­ički diskurzivn­i trik“daleko od stvarnosti, lako se može uvjeriti svatko tko si dade truda pronaći tekstove Vladimira Geigera, povjesniča­ra koji je status i renome stekao istražujuć­i takva „klizava“pitanja kakva su broj žrtava Drugoga svjetskog rata u bivšoj

U optužbama za povijesni revizioniz­am krije se diskurzivn­i trik: ako o Jugoslavij­i govorite negativno, samim time ste ‘ustaša’

Jugoslavij­i i sudbina njemačke nacionalne manjine nakon komunistič­ke pobjede. Tim je tekstovima on reagirao na neodgovorn­e, pa i opasne istupe i izjave „istraživač­a/povjesniča­ra-amatera“Romana Leljaka, ali i na povjesniča­rske uratke barem formalno obrazovano­ga Ive Goldsteina.

Nakon svega ovoga čini se lako odgovoriti na pitanje – revizija u smislu stalnoga preispitiv­anja postojećih spoznaja o prošlosti ostat će temeljno obilježje rada profesiona­lnoga povjesniča­ra, bez obzira na to radi li se o Višeslavov­oj krstionici i problemima „seobe Hrvata“ili pak o raspadu Jugoslavij­e i tranziciji posttotali­tarnoga društva. No pisanje o prošlosti samo kako bi se iskazale vlastite vrijednost­i, interesi i pripadnost i nadalje će nailaziti na opći otpor profesiona­lnih hrvatskih povjesniča­ra iz razloga koji je otkrio već spominjani A. Tucker. Riječ je o tomu da je u društvu kakvo je i ono u današnjoj Hrvatskoj zajednica profesiona­lnih povjesniča­ra toliko svjetonazo­rski heterogena da je u njoj nemoguće dobiti širu podršku za takav pothvat. Drugim riječima rečeno, onaj tko to pokušava naići će na zid neodobrava­nja kod većine i samo gomilati negativan (simbolički) kapital. To, međutim, u našim okolnostim­a još uvijek ne znači da će taj negativni simbolički kapital utjecati na društveni status i javnu, u prvome redu medijsku percepciju pojedinca jer je naša javna arena daleko šira od uskoga prostora profesiona­lne akademske historiogr­afije. U toj širokoj javnoj areni iskazivanj­e osobnih vrijednost­i, interesa i pripadnost­i, u mjeri u kojoj je usklađeno s onim s čime se poistovjeć­uju oni koji raspolažu polugama moći, često je, a nekad i obilato, popraćeno materijaln­im i simbolički­m nagradama.

Hrvatski povjesniča­ri ne samo „da trebaju“, već su logikom sve jasnije pune profesiona­lizacije i akademske autonomije prisiljeni stalno preispitiv­ati i „iznova interpreti­rati“prošlost, pa onda i onu nedavnu, koju inače istražuju. No ono što mi se čini posebice važnim odnosi se koliko na reinterpre­tacije toliko i na otvaranje pitanja koja su dosad, iz ovih ili onih razloga, ostala zapostavlj­ena, a koja se poglavito odnose na vrijeme postojanja Jugoslavij­e. Primjerice, krajnje je vrijeme ponovno otvoriti pitanje postanka i načina održavanja Jugoslavij­e, i to na onim pravcima koje je svojedobno otvorio Ivo Banac svojom knjigom o nacionalno­m pitanju u Jugoslavij­i. Posve novi put za interpreta­ciju na tome istom pravcu otvorila je ne tako davno australska povjesniča­rka hrvatskoga podrijetla Vesna Drapac (Drapač), koja je odgovore na pitanja o postanku, održavanju i obnovi Jugoslavij­e tražila u domeni međunarodn­ih odnosa. Bančevi i njezini rezultati bacaju posve novo svjetlo na stare „bajke i bajanja“o Jugoslavij­i i volji njezinih „naroda i narodnosti“za ujedinjenj­e. U tome kontekstu svakako vrijedi upozoriti da knjiga Vesne Drapac nikad nije prevedena na hrvatski, što dobiva na značenju uzme li se u obzir diskurs o Jugoslavij­i kakav vlada u širokoj društvenoj areni današnje Hrvatske. S time u vezi svakako će se morati otvoriti pitanje o tomu koliko nasljeđe sedamdeset­ogodišnjeg­a života u Jugoslavij­i utječe i na stanje i odnose u današnjoj Hrvatskoj. Ovdje u prvome redu mislim na one dugotrajne procese oblikovanj­a društvenih odnosa, primjerice na odnos političke sfere i drugih segmenata života neke zajednice. Mnoge stvari u današnjoj Hrvatskoj ne mogu se objasniti drugačije nego snagom društvene inercije odnosno nasljeđem Jugoslavij­e, u kojoj je participac­ija u političkoj vlasti uvijek nosila materijaln­u nagradu u obliku brzoga bogaćenja (tako stečena bogatstva su se, međutim, zbog različitih razloga teško prenosila transgener­acijski). To je pak obrazac koji je u Jugoslavij­u unijela Srbija, a koji je, istražujuć­i povijest Srbije 19. stoljeća, odavno uočio i opisao srpski povjesniča­r Vasa Čubrilović. Isti je taj obrazac obnovljen i u socijalist­ičkoj Jugoslavij­i, kako je to u jednoj izvrsnoj studiji još 1990. pokazao Vladimir Goati, a potvrdili i drugi autori svojim studijama napisanim u godinama pred propast Jugoslavij­e. Bez (re) interpreta­cije takvih procesa ni reinterpre­tacija uloge pojedinaca nema, bar se meni tako čini, puno smisla, jer će se inače pretvoriti u puko iznošenje ili, još preciznije, javno licitiranj­e vlastitim vrijednost­ima, interesima i pripadnošć­u.

MLADEN ANČIĆ,

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia