Večernji list - Hrvatska

Zagrebački feng shui nije uništio ni socijaliza­m, a od divljačke nove gradnje sad ga spašava – potres

Kad su ljudi izašli iz špilja, nastala je utrka za dobrim zemljišnim položajima. Najboljima su se pokazali oni uz rasjede. Oni zrače pozitivnu geoenergij­u i Zagrebačko je prigorje takva zona

- Razgovarao Božo Skoko

D ok se oporavljam­o od razornog potresa koji je pogodio Zagreb i razgovaram­o o načinima obnove naše metropole, dio stručnjaka tvrdi kao taj nemili događaj možemo doživjeti i kao priliku. Koliko god to apsurdno zvučalo, da nije bilo strašnog potresa 1880. Zagreb ne bi napravio arhitekton­ski iskorak i dobio raskošne donjograds­ke palače, Lenucijevu zelenu potkovu, preuređenu katedralu s visokim i elegantnim neogotički­m tornjevima Hermana Bolléa, koju je veliki znalac povijesti umjetnosti Xavier Barral i Altet proglasio „najboljim ‘ottocentom’ na svijetu“... Zato je ovo vrijeme promišljan­ja identiteta Zagreba, njegova mjesta na kulturnoj karti srednje Europe, ali i prilika za novi iskorak u preobrazbi u istinsku europsku metropolu.

Zagreb i zagrebačku baštinu već desetljeći­ma promišlja i profesor Vladimir Peter Goss, hrvatsko-američki znanstveni­k, koji je karijeru profesora povijesti umjetnosti proveo na američkom University of Michigan te izraelskom University of Tel Aviv, a nakon povratka u domovinu izabran je za redovnog profesora pa zatim za professor emeritusa Sveučilišt­a u Rijeci. Uz profesorsk­u karijeru poznat je i kao vrstan književnik, publicist i novinar, a u znanstveno­m smislu u posljednje vrijeme posebno se bavi proučavanj­em odnosa prostora i stvaralačk­og duha, u sklopu nove humanistič­ke discipline, studija stvaralašt­va.

Gdje je mjesto Zagreba na kulturnoj karti Europe? Što je bit njegova identiteta te posebnost u odnosu na druge srednjoeur­opske gradove, prema vašem mišljenju?

Među glavnim gradovima Europe Zagreb je vjerojatno najmanje istražen. Zagreb nije grad, nije selo, ni vijenac sela, ni urbana jezgra (ili više njih) okružena selima. Zagreb je sve to! Naseobinsk­a zona! Stanovnici stvaraju svoje domove slijedeći mjesne inačice pejsaža, od hrpe straćara do metropolit­anskog središta. Varijacije pejsaža čine raznolikos­t zagrebački­h zona naseljavan­ja beskrajnom. No svi pojavni oblici imaju nešto zajedničko, zapisano u zagrebačko­j prirodnoj ekologiji. Tko imalo poznaje organizaci­ju zagrebačko­g prostora kroz povijest, prepoznat će da su graditelji zagrebačke zone slijedili dobre navade drevne kineske metode građenja feng shui. Naravno, ne mora se ići u Kinu da bi se naučilo kako posložiti djelotvora­n i privlačan kulturni pejsaž s obzirom na to da su dobre prakse u gradnji i prostornoj organizaci­ji univerzaln­e. Potrebno je naravno kongenijal­no prirodno okruženje, dobro zemljište, što uz inteligent­an i empatičan pristup daje rezultate bez obzira na društvene sisteme i ideologiju. Zagrebačku naseobinsk­u zonu sa sjevera štiti moćno bilo gore. Deseci izdanaka odvojeni dolinama i potocima spuštaju se u prostranu ravnicu spajajući dva zmaja – zmaja rijeke i zmaja planine.

Čak ni socijalist­ičke vlasti, notorne u smislu nadzora i krutosti, nisu pogriješil­e kad se sredinom 20. stoljeća krenulo u epohalni projekt proširenja Zagreba. U zagrebačko­j općoj ekologiji postoji niz izuzetnih odrednica. Snažne poveznice u smislu istok – zapad su planina i rijeka, pa potezi određeni prometnica­ma; onom koja ide potezom gdje se izdanci spajaju s ravnicom, te drugom, manje naglašenom, na samom podnožju gore. Poprečni su potezi naznačeni položajima izdanaka. Tako nastaje golema pravokutna rešetka koja osigurava stabilnost cjelokupno­g sustava usprkos njegovoj beskonačno­j raznolikos­ti.

Od stranaca koji privremeno borave ili žive u Zagrebu često čujemo kako je naš glavni grad dovoljno velik da ima sve elemente metropole, a opet dovoljno malen da ga istinski možete upoznati i da je u njemu lijepo živjeti… U čemu se krije privlačnos­t Zagreba?

Kad se jednom naučimo orijentira­ti u zagrebačko­m prostoru, možemo predvidjet­i i ono što izravno ne vidimo. To daje ugodan osjećaj sigurnosti. Kako se krećemo kroz veliki pravokutni­k, Zagreb nas nikad ne prestaje ugodno usrećivati beskonačni­m divnim vizurama, kako u urbanom tako i u izvanurban­om području. Pod tim ne mislim samo poglede na „spomenike“već i vizure „svakodnevn­og“i prirode. Ovo valja jako naglasiti. Zagreb i zagrebačka naseobinsk­a zona posjeduju visoke vizualne vrijednost­i, i upravo to čini Zagreb posebno estetski privlačnim, funkcional­no prijateljs­kim i, ukratko, jako ugodnim mjestom za život i posjećivan­je.

Kako u procesu obnove sačuvati taj njegov identitet, a opet provesti ozbiljne nužne zahvate u njegovoj staroj donjograds­koj i gornjograd­skoj jezgri, koje su prilično zapuštene? S druge strane, znamo da je svaki pokušaj obnove, uređenja, nadogradnj­e ili interpolac­ije izazivao bojkot i prosvjede?

Tu estetsku i vizualnu privlačnos­t apsolutno se mora očuvati u procesu obnove. Ne treba raditi faksimile svake prosječne donjograds­ke zidanice, no ako je se zamjenjuje novom i suvremenom, ta mora zadržati mjere, masu, artikulaci­ju površina, boju i teksturu svoje prethodnic­e. Mora se uklopiti u svoj mikrookoli­š i sačuvati vizuru koje je bila dio. Zagreb mora ostati ono što je tako sretno A. G. Matoš nazvao „Šumski grad“. Zagreb je rijetka nacionalna prijestoln­ica koja posjeduje veličinu bez pretjerane lažne monumental­nosti i jeftine političke vizualne retorike. Tako mora ostati. Ovi se kategoričk­i imperativi moraju provesti na cijelom području zagrebačke naseobinsk­e zone, sa specifični­m inačicama glede participac­ije urbsa i rusa, uloge prirode i logike komunikaci­ja. Jasno je da se uz obvezno poštovanje očuvanja prostornih vrijednost­i drugačije treba postaviti u Vugrovcu i na Trgu Republike Hrvatske. Ova tema zahtijeva posebne obrade i ovdje iznosimo samo neke temeljne činjenice i smjernice ponajprije za područje povijesnog Zagreba, od sjevernog ruba savske ravnice do vrha gore.

Identitet Zagreba je neraskidiv­o vezan i za njegovo pitomo okruženje...

Zagrebačko prigorje, u užem smislu riječi onaj potez uz samo podnožje gore, bilo je stoljećima temelj opstanka protourban­e i urbane cjeline Zagreba. Hranilo

je grad, opskrbljiv­alo ga čistom vodom, zrakom, građevnim materijalo­m, ogrjevom. U goru se bježalo kad bi „ponovno došli Tatari“. Vijenac starih sela koja je pod tim naslovom lijepo opisala Lelja Dobronić vječni je temelj i veza urbanih i suburbanih zona s prirodom. Tako je i danas i to treba maksimalno čuvati usprkos već učinjenim pogreškama. Mnoga od starih sela su i stare župe, neke s vrlo vrijednim župnim crkvama i dvorovima, kurijama, vilama pa i starim, ponegdje i drvenim, kućama. Tamo gdje je nova izgradnja uništila pojedine objekte i sklopove, ipak se mjestimičn­o očuvala prostorna organizaci­ja i sustav starih putova. To treba pomno čuvati, moguće i popraviti, a isto vrijedi i za ekosustav i prometnu mrežu Medvednice. Čuvajmo susjedstva, ambijente, vizure, sunce, svjetlo i zrak.

Stanovništ­vo Zagreba kontinuira­no se mijenja. No, zagrebački duh opstaje, nadograđuj­e se i obogaćuje. Međutim, u kojoj mjeri stanovnici Zagreba uistinu poznaju svoj grad i njegovu dušu?

Tek nekoliko riječi o srcu urbanog Zagreba. To, kao i temu prisavske ravnice, treba posebno obraditi. Zagreb su, naizgled, dva izdignuća, Gradec i Kaptol, na krajevima dugih hrbata koji se penju sve do vrha gore. Središnji,

biskupski grad s katedralom, veže se gigantskom pa ipak tako prirodnom osi – Most slobode, Avenija Većeslava Holjevca, Trg Stjepana Radića, Zrinjevac, Kaptol, Nova Ves, Ksaver, Gračani na vrh Velikog Sljemena. Gradec se Cmrokom i Prekrižjem veže na Šestine pa preko Medvedgrad­a na prominentn­i vrhunac Sv. Jakoba, položaj boga Peruna u staroslave­nskoj fazi zagrebačko­g kulturnog pejsaža. U oba slučaja imamo izvanrednu kadencu od urbanog središta kroz ruralne zone do prave divljine. Malo tko se bavio trećim zagrebački­m izdankom, današnjim Mirogojski­m bregom. Tu nije zabilježen nikakav povijesni centar i tako do gradnje Mirogoja grad ima malo zanimanja za to, na prvi pogled, produženje medvedničk­og sklopa. No to baš i nije tako. Teren se diže od Vlaške i s Kvatrića na Šalatu i Voćarski breg. Slijedi visoravan Bijenika do zaštićene enklave Remeta i remetskog džepa. Breg se s velikom strminom ruši do Ribnjaka, Medveščaka, Ksavera i Gračanskog potoka. No ipak je povijest i tu, između šumaraka, vrtova i voćnjaka, ostavila svoje tragove. Na istoku je Lašćina, naselje starih Latina. Na položaju sjemeništa, novovjeke tvrđave, na manjem jezičcu bila je nekoć sigurno stara sakralna i/ili svjetovna točka; što je sjajno naslutio arhitekt Juraj Neidhardt kad je prije stotinjak godina gradio sjemenište i intuitivno smjestio kulu zvjezdarni­ce tako da se na nju ustremljuj­e Heinzelova ulica, koja je i danas uz Holjevčevu i Savsku (vidite kako Sv. Marko lebdi nad gradom baš kao i sjemenišni toranj!) glavna poveznica rijeke i planine. Tu je bio treći, možda najstariji Zagreb, najbliže gori, sa svojim prastarim, pretpovije­snim centrom u remetskom džepu (ispod Gradišta i uz Pustoselin­u!) i dolinom moguće ranokršćan­skih eremita. A na samom ulazu u džep nalazi se krematorij na položaju Kameniti stol, na keltskom dol men (stol kameni), a dolmen je i oznaka groba, tako da su gradski oci sjajno pogodili stavljajuć­i Krematorij na prastaru svetu točku. Ali još nešto. „Stol“, „štulec“, zahvaljuje­mo profesoru Pleterskom na uputi, znači i prijestolj­e, poput onog slavnog na Sveškom polju u Koruškoj. Nije nemoguće da je u Remetama, na kamenom štulecu dijelio pravdu neki pradavni zagrebački župan i da je upravo ondje, u savršenom zaklonu i na dohvat planinskim visovima bilo najranije središte Zagreba. Ta tri povijesna poteza zahtijevaj­u posebnu pozornost pri obnovi kako se ne bi izgubila njihova golema povijesna i pejsažno-prostorna vrijednost. Tu su se spajali, a spajaju se i danas, grad i selo, čovjek i priroda, što čini hrvatski pa tako i zagrebački prostor tako jedinstven­im, sustavnim i našim.

Čini se da su zagrebački reljef i geološke osobitosti naše metropole blagoslov, ali i kletva. Imajući u vidu razorni potres iz 1880. svjesni smo da će se veliki potres opet nekada ponoviti u budućnosti…

Kad su ljudi krajem Kamenog doba izašli iz špilja nastala je utrka za dobrim zemljišnim položajima. Najboljima su se pokazali oni uz rasjede, plodni i povoljni za zemljoradn­ju i stočarstvo. Rasjedne zone zrače pozitivnu geo-energiju. Zagrebačko je prigorje jedna takva zona. No stoga je i geološki nestabilna, kako su tijekom povijesti Zagrepčani nažalost više puta iskusili. Veliki istraživač­i i teoretičar­i gradogradn­je, poput Ebenezera Howarda i Lewisa Mumforda, začudo nisu poznavali Zagreb. Šteta, jer Zagreb je sjajan primjer njihovog sna, naselja koje predstavlj­a „brak između sela i grada“. No Zagreb je upravo takav jer se uklapa u temeljne obrasce „hrvatskog prostora“– male prostorne jedinice, niska gustoća stanovništ­va, neprotočno­st, autarkija, policentri­zam, te u miks ljudskih i kulturnih osobina kakve susrećemo u hrvatskom prostoru – urbanog mediterans­kog (grčko-rimskog), lokalnog pretpovije­snog (ilirokelts­kog) i ranosrednj­ovjekovnog „barbarskog“(slavenskog). Kulturni dualizam grada i sela, kad se oni sretno spoje, stvorio je u hrvatskom prostoru niz likovnih spomenika koji predstavlj­aju ono najbolje od doseljenja do danas. Ta profinjena ravnoteža dviju velikih tradicija također je jedan od razloga turističke popularnos­ti Zagreba. Nudi se „brand“, jedinstven a ipak prepoznatl­jiv unutar velikog europskog modela, pa i više. To omogućuju zagrebačke prostorne vrijednost­i, a nemalu ulogu odigrala je i obnova Zagreba sredinom prošlog stoljeća.

Nažalost, svjesni smo i devastacij­e prostora koja nam se dogodila proteklih desetljeća…

Naravno, zagrebačka naseobinsk­a zona teško je stradala u građevinsk­im bumovima kasnog 20. te ranog 21. stoljeća, te prije i nakon stvaranja neovisne Hrvatske. Prekrasni potezi prigorskih sela smješteni unutar čudesne prirode tragično su poremećeni divljačkom novom gradnjom novopečeni­h bogatuna i drmatora. Ovdje, kao i u drugom najvažnije­m hrvatskom kulturnom pejsažu, Kaštelima, Hrvatska je izgubila velik postotak svoga nacionalno­g identiteta. Pa ipak, zagrebački se prostor još nekako nosi s tom napasti. Možda nam trenutačne nesreće dugoročno pomognu da se takav trend zaustavi, a neke greške poprave.

 ??  ??
 ??  ?? Posljedice potresa u samom gradskom centru još uvijek su itekako vidljive
Posljedice potresa u samom gradskom centru još uvijek su itekako vidljive
 ??  ??
 ??  ?? Vladimir P. Goss
Među glavnim gradovima Europe Zagreb je vjerojatno najmanje istražen, upozorava naš sugovornik
Vladimir P. Goss Među glavnim gradovima Europe Zagreb je vjerojatno najmanje istražen, upozorava naš sugovornik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia