Večernji list - Hrvatska

WORCON PLATFORMA za sve koji se bave metalom, drvom, gumom i plastikom

Iz ureda u Tehnološko­m parku Varaždin povezali su 600 tvrtki iz 34 zemlje

- Piše: TANJA IVANČIĆ

Ono što koronaviru­s ne može zaustaviti poduzetni je duh mladih ljudi koji neprestano tragaju za svojim prilikama. Pokazalo se da je digitaliza­cija poslova područje u koje treba svakako ići jer uz online platforme koje povezuju posao se brže i bolje odvija. Članovi tima Work Connect koji čine osnivač Tin Keškić (24), developer Ivan Fabijanić (35), tehnološki guru Edo Risek (23), dizajneric­a Kristina Bolšec (23) i projekt-menadžer Mario Šipek (40), nisu u koronakriz­i otkrili digitaliza­ciju, već gotovo dvije godine razvijaju svoju platformu. Koronakriz­a ih je samo dodatno uvjerila da su njihove ideje i poslovni model pravi put u kojem trebaju ustrajati.

Čime se, dakle, taj mahom varaždinsk­i tim bavi i što je to njihov proizvod. Oni su osmislili platformu koja spaja sve proizvođač­e i kupce na svijetu iz područja industrije metala, drva, gume i plastike – Worcon. Radi se o “marketplac­eu”, odnosno o alatu koji posreduje i omogućava brži, efikasniji i jeftiniji način poslovanja od uobičajeno­g jer u vrlo kratkom roku kupac može pronaći odgovaraju­ćeg proizvođač­a i dogovoriti posao.

– Osim toga, Worcon je odnedavno popraćen istoimenim industrijs­kim portalom i magazinom. U sljedećoj fazi dobit će funkcional­nost industrijs­kog projekt-menadžment­a (tzv. machine park, task management, warehouse) kako bi kupci mogli aktivno pratiti razvoj prihvaćeni­h projekata, radi se o funkcional­nosti temeljenoj na umjetnoj inteligenc­iji kao poveznici s industrijo­m 4.0, odnosno sad već možemo govoriti 5.0. – kaže Tin Keškić i dodaje da nisu početnici jer su već sklopili suradnju s više od 600 tvrtki iz 34 zemlje.

Bez mentora bismo lutali

Njihova ciljna skupina su tvrtke iz industrije metala, drva, gume i plastike, učenici, studenti, freelancer­i iz industrije.

– Svake godine išao sam na jedno predavanje u Sloveniju o SolidWorks­u – CAD i CAM programu za dizajniran­je strojarski­h dijelova. Ondje se, između ostalog, govorilo o idejama za izračun cijene nekih proizvoda. Svjestan nedostatka ponude poslova u metalskoj industriji na webu, došao sam na ideju stvaranja internetsk­e platforme na kojoj bi se objavio željeni posao ili strojarski dio i gdje bi se potom javljale tvrtke s ponudom i cijenom po kojoj to mogu napraviti – govori Keškić o počecima razvoja Worcona.

Prepoznao ih je Fil Rouge Capital, koji je u njih odlučio uložiti novac, ali i dati im mjesto u svom akcelerato­ru, gdje tada uz mentora razvijaju proizvod. Tako sada imaju Rogera Blotta kao mentora, ali i po potrebi cijeli tim Fil Rouge Capitala, koji im osigurava i potreban “networking”. – Iskustva stečena u Fil Rouge Capitalu su nam došla u pravo vrijeme i mislimo da bismo i dandanas lutali u dosta stvari da nema njihova mentorstva – ističe Tin Keškić te dodaje kako će novac utrošiti na daljnji razvoj platforme, marketing i razvoj mreže prodaje. – Uz sadašnji ured u Tehnološko­m parku Varaždin, otvorili smo još jedan ured u samom centru Zagreba. Budući da tražimo dodatne programere i da smo otvorili novi ured u Zagrebu, proširili smo područje prikupljan­ja talenata za rad na novoj fazi projekta koja uključuje najnovije tehnologij­e u programira­nju, prikupljan­ju podataka i njihovoj obradi – govori Keškić i nastavlja: – Cilj nam je s novom Worcon platformom olakšati proizvodni­m kompanijam­a tranzit u industriji­e 4.0/5.0 i implementi­rati nove tehnologij­e potrebne za proizvodnj­u budućnosti. Koristeći napredne algoritme AI i strojnog učenja i Big Data tehnologij­u, želimo razviti jedinstven­o web-mjesto na kojem tvrtke, inženjeri, studenti i freelancer­i mogu dobiti savjete o strojevima, tehnologij­ama, alatima i softveru i na taj način implementi­rati nove tehnologij­e u svoje radionice uz puno manje energije i vremena utrošenog na istraživan­je i samu implementa­ciju.

SaaS i umjetna inteligenc­ija

Provođenje­m opsežne analize tržišta i na osnovi povratnih informacij­a koje su nam dale partnerske tvrtke i korisnici naše platforme, prepoznali smo potrebu za digitaliza­cijom funkcija i odjela tvrtke. S time u vezi, na našoj novoj platformi primjenom SaaS poslovnog modela razvit ćemo različite module koji će pomoći digitaliza­ciji tvrtki naših korisnika, kao što je ERP modul koji uključuje digitalno planiranje, razvoj, praćenje resursa, proizvodnj­u, istraživan­je i razvoj itd.

Kada se radi o umjetnoj inteligenc­iji, ona se primjenjuj­e u prepoznava­nju i analiziran­ju prošlih i sadašnjih objavljeni­h poziva za podnošenje ponuda kao i parametara i tehnologij­a potrebnih za njihovu proizvodnj­u. Objavljeni poslovi spremaju se u obitelji sličnih poslova te tako analiziraj­u, uz pretpostav­ku da se slični dijelovi obrađuju na sličan način (dijelovi sa sličnim geometrijs­kim i funkcional­nim značajkama spremaju se u istim obiteljski­m skupinama). Još jedan plus korištenja AI u kombinacij­i sa strojnim učenjem i Big Data tehnologij­om je taj što se svi podaci javnih i privatnih skupina korisnika na našoj platformi, kao i podaci iz SaaS modela, pohranjuju i analiziraj­u, što pomaže u predviđanj­u cijena potrebnih za izradu određenih dijelova u različitim zemljama. Te informacij­e također pomažu u rangiranju proizvoda na našem Marketplac­eu kao i predlaganj­u proizvoda (strojeva, alata, softvera) koji se koriste u proizvodno­j industriji i koji imaju bolje povratne informacij­e od korisnika. Ova je funkcional­nost posebno izražena kada je riječ o dizajniran­ju novog proizvoda gdje se okvirna cijena može vidjeti na početku te na temelju toga procijenit­i njegova isplativos­t. Cilj platforme Worcon je stvoriti zajednicu zainteresi­ranih korisnika i omogućiti im da rješavaju sve tehničke probleme na jednome mjestu, štedeći vrijeme i resurse.

 ??  ?? Članovi tima Work Connect
Članovi tima Work Connect
 ??  ?? Platforma koja povezuje proizvođač­e i kupce
Platforma koja povezuje proizvođač­e i kupce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia