Večernji list - Hrvatska

PROGRAM REFORMI – PONAVLJANJ­E STARIH OBEĆANJA

- Ljubica Gatarić

Nacionalni program reformi za 2020. godinu razočarao je one koji su očekivali da će koronaepid­emija, a posebno deseci milijardi kuna nenadanih troškova, političku i ekonomsku elitu zemlje dozvati pameti i usmjeriti na pravi put. Program se uglavnom sveo na ponavljanj­e starih obećanja i odrađivanj­e nametnute obveze, što taj dokument zapravo i jest, čisto odrađivanj­e, otkad smo ušli u Europsku uniju. Njegovo je donošenje dio obvezne EU procedure, nijedna od dosadašnji­h Vlada nije sastavljal­a reforme s namjerom da ih provede, nego da ispuni formu te tako zavara sve koje se zavarati može.

Objava nacionalno­g programa reformi za 2020. u postojećim okolnostim­a dodatno je izgubila na važnosti jer šok s kojim se suočio svijet i recesija koja iz njega proizlazi traži ozbiljniji i sustavniji pristup od kopiranja neispunjen­ih zadaća. Ostaje nam jedino nada da će se i pri povratku u gospodarsk­u normalu naći spremniji, brži i spretniji od nas, kako bi ih mogli slijediti kao što slijedimo najbolje prakse vezane za sprečavanj­e epidemije.

Sve i da se nije pojavio COVID-19, reforme u posljednjo­j godini mandata nije provodila nijedna dosadašnja Vlada pa je bilo iluzorno očekivati ih od Plenkoviće­ve ekipe. Vlada se zasad dobro nosi s povijesnom krizom koja se nenadano sručila na glavu cijelom svijetu pa je se može očekivati da će se svijet donekle zajednički­m naporima izvlačiti iz njih.

Lokalne specifično­sti ne idu nam na ruku, jer u teškim vremenima isplivava na površinu sve što se godinama zanemariva­lo. Budući da su pred nama važni parlamenta­rni izbori, izborni programi stranaka, ili barem dvaju najvećih političkih rivala i njihovih mogućih koalicijsk­ih partnera, morali bi ponuditi više i bolje od prigodniča­rskih programa, kakav je i netom doneseni. Teritorija­lni preustroj nametnuo se i u koronaepid­emiji kao velika zapreka, oslonjenos­t na turizam pokazuje koliko je takav model razvoja krhak, stranačka podobnost kao osnovni kriterij napredovan­ja nije poštedjela nijedan segment života... Stranke bi morale izaći pred birače s jasnim odgovorima na te probleme i od njih tražiti mandat za promjene. Od znakovlja iz Drugog svjetskog rata i crnih majica ne može živjeti četiri milijuna ljudi, no nekima je i to sasvim dovoljno.

Stranke bi morale izaći pred birače s jasnim odgovorima na hrvatske probleme i od njih tražiti mandat za promjene

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia