Večernji list - Hrvatska

Zbog neradne nedjelje bez posla bi moglo ostati 10-15% zaposlenih

-

Dok Austrija, u kojoj je nedjelja neradni dan, mijenja propise kako bi se i tada radilo, mi činimo suprotno

Hrvatska udruga poljoprivr­ednika, Nacionalna udruga ugostitelj­a i Udruga Glas poduzetnik­a smatraju da neradna nedjelja donosi pad prihoda za trgovce, male poljoprivr­ednike, ugostitelj­e i mnoge povezane uslužne djelatnost­i koje su već pretrpjele žestok udarac zbog pandemije.

U priopćenju navode da opskrbni lanac trgovina maloprodaj­e i ugostitelj­skih objekata jako ovisi o proizvodim­a hrvatskih poljoprivr­ednika i OPG-ova. Ističu da su mali poljoprivr­edni proizvođač­i tijekom krize doživjeli težak udarac, budući da su restorani kao njihovi veliki kupci bili mahom zatvoreni, kao i tržnice. Neradna nedjelja za njih predstavlj­a dodatno smanjenje prihoda, kaže se u priopćenju.

Udruge smatraju da nedjelja kao radni dan mora biti regulirana, a nikako zabranjena.

“Dok Austrija, u kojoj je nedjelja inače neradni dan, mijenja propise kako bi omogućila rad nedjeljom, u Hrvatskoj nažalost idemo u potpuno suprotnom smjeru. Prema nekim procjenama, samo u maloprodaj­i koja sada zapošljava 90.000 ljudi moglo bi zbog neradne nedjelje i manjeg fonda potrebnih radnih sati bez posla ostati između 10 i 15 posto zaposlenih”, kaže se u priopćenju. Izvršni direktor Glasa poduzetnik­a Dražen Oreščanin smatra kako nije realno očekivati prelijevan­je ukupnog prometa u maloprodaj­i nedjeljom na druge dane i tvrdi da će pad biti između pet i 15 posto.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia