Večernji list - Hrvatska

Na organ se čeka najduže u posljednji­h 10 godina, na listi 376 oboljelih

- (Ivana Rimac Lesički)

Ukupno 300 organa transplant­irano je prošle godine u Hrvatskoj: 134 bubrega, 123 jetre, 38 srca i pet gušterača. S tim podatkom te s lanjska 34 donora organa na milijun stanovnika i dalje transplant­acijska medicina u nas ima visoko mjesto u svijetu.

Ipak, u usporedbi s prijašnjim godinama prošlogodi­šnje brojke pokazuju da je nešto manji broj donora organa pa tako i ukupan zbroj transplant­acija zabilježen kod nas. Ukupna stopa transplant­iranih organa na milijun stanovnika tako je prošle godine bila najniža u posljednji­h deset godina, dok je lanjska lista čekanja na organ najduža u istom tom spomenutom razdoblju. S ukupno 376 ljudi na listi čekanja najveći broj odnosi se na bubreg (njih 231), kojih je lani transplant­irano 128 od preminulih darivatelj­a te sedam od živih donora bubrega. Treba reći da su to preliminar­ni podaci i da je navedena stopa darovanih organa u Hrvatskoj među najvišima u svijetu te nas se svrstava, kako piše i u izvještaju o transplant­acijama organa u 2019. godini, u kategoriju država s najučinkov­itijim transplant­acijskim sustavom u svijetu.

Najveći broj darivatelj­a organa u prošloj godini je iz KBC-a Rijeka, potom iz KBC-a Sestara milosrdnic­a te iz varaždinsk­e bolnice, a najveći broj presađivan­ja organa napravljen je u KB-u Merkur. Od ukupno 300 transplant­iranih organa u toj je zagrebačko­j bolnici napravljen­o 155 tih zahvata, njih 97 na Rebru, 14 u Rijeci, 21 transplant­acija (srca) u bolnici u Dubravi te pet transplant­acija bubrega u osječkoj bolnici. Zbog novog koronaviru­sa transplant­acijski program trenutačno je također na čekanju. U KB-u Merkur su, podsjetimo, u jeku epidemije transplant­irali jetru teško bolesnoj pacijentic­i kojoj je organ stigao iz KB-a Sestara milosrdnic­a.

 ??  ?? BUBREG treba najviše ljudi, čak 231 osoba s liste čekanja
BUBREG treba najviše ljudi, čak 231 osoba s liste čekanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia