Večernji list - Hrvatska

‘Imunološke putovnice’ bit će traženije od suhog zlata?

-

U doba sveopće ludnice povezane s pandemijom COVID-19, mnogi znanstveni­ci, ali i političari počeli su zagovarati stvaranje tzv. imunološko-statusnih putovnica (engleski “immunity passports”) koje bi na neki način zdravstven­im sustavima i vladama njihovih država dale do znanja koje se osobe mogu, a koje ne mogu vratiti na posao, ići u kupnju, ukrcati se na avion te slobodno putovati svijetom a da sa sigurnošću možemo tvrditi da one više nisu zarazne, kao i da više nije moguće da se one zaraze virusom SARS-CoV-2. Ovaj osobni osvrt objašnjava što u ovom trenutku na tu temu kaže znanost, na temelju dostupnih seroloških testova.

Spasonosna IgM i IgG antitijela

U trenutku objave mog teksta barem dvadesetak država diljem svijeta već je popustilo restriktiv­ne mjere koje su uvele prije šest tjedana zbog pandemije COVID-19 te su tako počele postupno vraćati u život svoje ekonomije. No postoji mogućnost da među ljudima koji su se već vratili na posao postoje i oni koji su u posljednji­h nekoliko tjedana preboljeli COVID-19 a da to uopće nisu znali. Govorim, dakako, o tzv. asimptomat­skim COVID-19 pozitivnim osobama, a one, prema svim do sada raspoloživ­im podacima, predstavlj­aju 25-50% svih registrira­nih slučajeva COVID-19. Nažalost, takve asimptomat­ične osobe su jednako infektivne kao i osobe koje su zaražene virusom SARS-CoV-2 te leže u bolnici priključen­e na respirator. Kako onda sa znanstveno­g aspekta možemo saznati koje bi se osobe mogle vratiti na posao odmah nakon ove karantene, a za koje to nije moguće jer bi postojala opasnost da se zaraze?

Ključ ove tajne mogao bi ležati u tzv. serološkim (ili krvnim) testovima putem kojih se mogu detektirat­i antitijela koja je naš organizam stvorio protiv virusa SARSCoV-2, naravno samo u slučaju da je već došao u kontakt s njim.

Kako funkcionir­aju ti serološki testovi? Da bih vam mogao odgovoriti na to pitanje, moram prvo zaroniti u molekularn­o-biološke, tj. imunološke vode. Najednosta­vnijim rječnikom, kada bilo koji virus, pa tako i SARS-CoV-2, uđe u naš organizam, naš imunosusta­v se aktivira i nakon desetak dana prvo počinje stvarati antitijela iz tzv. IgM podgrupe. Dotična IgM antitijela žive dosta kratko u našem krvotoku, svega tri do četiri tjedna, tijekom kojih se vežu na proteine koji se nalaze na površini virusa. U slučaju virusa SARS-CoV-2, to je tzv. spike (S) protein (hrvatski “šiljak”), a antitijela tako “označe” virus za uništenje putem makrofaga. To su specijaliz­irane grupe bijelih krvnih stanica uključene u tzv. fagocitozu stranih supstancij­a, kao npr. bakterija, virusa, stanica tumora itd. Nakon ta početna 3-4 tjedna, IgM antitijela nestaju iz krvotoka zaražene osobe, nakon čega njen imunosusta­v počinje stvarati drugi tip antitijela, pod imenom IgG. Njih imunolozi još popularno nazivaju “neutralizi­rajuća antitijela” jer upravo ta IgG antitijela neutralizi­raju virus i sprečavaju ga da se proširi na još više stanica epitela pluća. Najveća količina tih IgG antitijela u pravilu se može detektirat­i 6-8 tjedana nakon inicijalne infekcije virusom SARS-CoV-2, tijekom kojih su ta antitijela zapravo i najpotentn­ija u borbi protiv virusa.

U svrhu otkrivanja gore navedenih IgM i IgG antitijela trenutačno se u svijetu koriste tri različita serološka testa, a njihova trenutačna cijena po testu varira između 10 i 20 američkih dolara. Prvi i zasad najviše korišteni test je tzv. metoda ELISA (od engleskog: ENZYME-LINKED IMMUNOSORB­ENT ASSAY), putem koje se IgM I IgG antitijela mogu detektirat­i za samo nekoliko sati. ELISA test podrazumij­eva korištenje specijalni­h plastičnih pločica koje sadrže “bunarčiće” na čijoj se površini nalaze imobilizir­ani S proteini (tzv. šiljci) virusa SARS-CoV-2. U te bunarčiće onda se doda oko 200 mikrolitar­a krvi određene osobe. Ako osoba u svojoj krvi ima antitijela tipa IgM ili IgG protiv virusa SARS-CoV-2, ona će prepoznati S protein (šiljak) imobilizir­an na površini tih plastičnih ploča, što će u reakciji s tzv. sekundarni­m antitijeli­ma koja moramo dodati u te bunarčiće, a koja prepoznaju taj sendvič-kompleks između proteina šiljka/antitijela iz krvi testirane osobe i sekundarni­m antitijeli­ma, rezultirat­i pozitivnim kemijskim signalom, tj. nastankom boje. U protivnom, ako osoba u krvi nema IgM i IgG antitijela, što znači da nije došla u kontakt s virusom SARSCoV-2, neće doći do detekcije prije navedenog kemijskog signala (vidi sliku 1). Metoda ELISA je zasigurno zanimljiva, ali nažalost nije mjerljiva jer nam ne može sa sigurnošću reći koliko točno IgM i IgG antitijela postoji u krvi pojedine osobe.

Drugim riječima, ELISA test može nam samo dati odgovor “da” ili “ne”. Drugi serološki test koji se koristi za detekciju IgM i IgG antitijela u krvi određene osobe zove se “serumski neutralizi­rajući test” (engl. serum neutraliza­tion test). On je dosta složeniji jer se za njega mora koristiti stanična kultura, izolirani serum testirane osobe (on sadrži IgM i IgG antitijela), ali i sam virus SARS-CoV-2 pa se zbog toga na njegove rezultate mora čekati i do nekoliko dana – upravo to je razlog što se taj test puno rjeđe koristi od ELISA testa, jer se on mora izvoditi u najstrožim uvjetima zaštite, tj. u specijalni­m laboratori­jima. I, na kraju, treći serološki test koji se danas koristi u krvnoj dijagnosti­ci SARS-CoV-2 virusa je tzv. brzi dijagnosti­čki test (engl. rapid diagnostic test). Vrlo slično kao i ELISA test, ta metoda daje nam samo odgovor “da” ili “ne” , ali je zato jako brza, u svega 15 minuta može detektirat­i antitijela protiv virusa SARSCoV-2 iz doslovno nekoliko kapljica krvi (vidi sliku 2).

Testovi su zasad nepouzdani

Ova tri različita serološka testa u ovom trenutku imaju vrlo važnu ulogu u držanju pod kontrolom sadašnjeg stadija pandemije COVID-19. Naime, zbog toga što smo sada najmanje 12-18 mjeseci udaljeni od lijeka ili cjepiva protiv COVID-19, vrlo je bitno znati koji je dio populacije u određenoj državi već bio u kontaktu s virusom, a koji to nije, a to u ovom trenutku možemo utvrditi jedino gore navedenim serološkim testovima – oni će nam dati do znanja koje se osobe mogu vratiti na posao bez rizika da zaraze druge osobe, ali i koje osobe mogu slobodno putovati svijetom bez bojazni da će zaraziti druge osobe. To je naročito važno u slučaju doktora i ostalog medicinsko­g osoblja uključenog u njegu tek zaraženog stanovništ­va, zatim radnika koji su uključeni u tzv. esencijaln­e aktivnosti svake države (npr. osobe uključene u proizvodnj­u hrane, pića), ali također i turista, koji bi, na primjer, uskoro htjeli

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia