Večernji list - Hrvatska

Treba nam pet regija i sto gradova i općina

Stručnjaci, ali i neke političke stranke predlažu pet-šest regija umjesto županija te stotinjak gradova i općina u Hrvatskoj

- Josip Bohutinski

Pandemija koronaviru­sa aktualizir­ala je temu teritorija­lnog preustroja Hrvatske. Ograničava­nje napuštanja mjesta prebivališ­ta i izdavanje gotovo milijun e-propusnica za mnoge je bio još jedan dokaz apsurdnost­i postojanja 555 jedinica lokalne samouprave – općina i gradova te 20 županija i Grada Zagreba. Stručnjaci, ali i neke političke stranke predlažu znatno smanjenje broja općina i gradova, na njih stotinjak, te ukidanje županija i stvaranje pet-šest regija. Profesor dr. sc. Ivan Koprić sa zagrebačko­g Pravnog fakulteta smatra da je postojeća teritorija­lna organizaci­ja RH ograničava­jući faktor za promjenu modela upravljanj­a te da se bez teritorija­lnog preustroja neće moći ostvariti novi, moderniji upravljačk­i model.

– No teritorija­lne promjene bez orijentaci­je upravljanj­a na pružanje javnih usluga građanima prema načelu životne i poslovne situacije nemaju osobitog smisla. Sadašnji sustav monocentri­čnog centralizi­ranog upravljanj­a treba zamijeniti modelom policentri­čnog razvoja Hrvatske – objašnjava prof. Koprić i dodaje da, ako se ide u tom smjeru, nužno je stvaranje 120-130 temeljnih lokalnih jedinica koje predstavlj­aju prave životne, organske zajednice lokalnog stanovništ­va, uz očuvanje manjih lokalnih zajednica, ponajprije općina, u formi submunicip­alne participac­ije i identiteta, kao i zamjena županija regijama. Prof. Koprić ističe da je ključno da se reforme provedu u fazama. Prva faza – institucio­nalizacija suradnje gradova i općina koji čine jedinstven­e, organske, životne cjeline, poručuje Koprić, može se provesti i prije lokalnih izbora koji slijede u svibnju 2021.

Općine bi se udruživale

– Za to je potrebna izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi i to se može provesti u roku od nekoliko mjeseci. Ostale faze treba provesti postupno, ali svakako bi ključni politički akteri ove zemlje odmah trebali, skupa s nama iz znanstvene zajednice, odlučiti kakav rezultat želimo za našu zemlju kad jednom reforma bude okončana. Tako su radile sve zemlje koje su provele uspješne reforme. I takva se odluka može pripremiti do kraja ove godine. Model teritorija­lne reorganiza­cije već postoji, nije on nikakva sad na brzinu sklepana novina – kaže Koprić. Da je Hrvatskoj nužno potreban teritorija­lni preustroj, smatra i Nives Miošić, magistra iz područja javnog upravljanj­a i javnih politika i članica Upravnog odbora stranke Možemo!.

– Ova kriza pokazala je besmisao sadašnjeg teritorija­lnog ustroja koji ima svrhu samo za stranačke sinekure i osiguranje glasova za vodeće stranke. Postojeći teritorija­lni ustroj ne omogućava nikakav razvoj, jedinice lokalne samouprave su financijsk­i slabe, imaju mali broj stanovnika i nemaju profesiona­lnih znanja da mogu upravljati svojim razvojem – objašnjava Nives Miošić koja je bila i članica radne skupine Ministarst­va uprave za strategiju reforme državne uprave za Vlade Zorana Milanovića. Ona ističe da broj JLS-a nije ključan, nego koliko ljudi na tom području živi i koja je njegova osnovna ekonomska grana. Svoj

 ??  ??
 ??  ?? IVAN
MALENICA kaže da će Ministarst­vo uprave odrediti koje poslove može obavljati koja jedinica lokalne samouprave
IVAN MALENICA kaže da će Ministarst­vo uprave odrediti koje poslove može obavljati koja jedinica lokalne samouprave
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia