Večernji list - Hrvatska

Tržište novih automobila palo 87,4 posto, Porsche i Jaguar rasli

U travnju nezabiljež­en pad prodaje vozila, pitanje je kako pokrenuti prodaju

- Mladen Milčić, Jolanda Rak Šajn

Posljedice krize izazvane koronaviru­som jasno su vidljive prema prodaji novih automobila u Hrvatskoj, koja je u travnju jednostavn­o potonula s padom od 87,4 posto.

Prošlog je mjeseca, prema podacima Promocije plus, u Hrvatskoj registrira­no samo 1084 nova osobna automobila, za razliku od istog razdoblja 2019. kada ih je registrira­no 8633. Posljedičn­o, velik pad od 46,5% se bilježi i na godišnjoj razini, s 20.772 auta u prvom kvartalu 2019. na 11.113 ove godine. Saloni automobila bili su do prošlog ponedjeljk­a zatvoreni i malo je tko u doba karantene razmišljao o kupnji novog automobila. Stoga ne čude dosad nezabiljež­eni minusi u prodaji. Primjerice, Land Rover je u travnju prodao samo jedno vozilo, a u travnju 2019. 31 vozilo, što je pad od 96,7%. Opel ima najveći apsolutni pad, s 1149 automobila u lanjskom travnju na samo 53 u travnju 2020. (-95,3%). Ali, u sličnoj situaciji su i druge najprodava­nije marke: VW s – 74,6%, Škoda – 75,32%, Renault – 92,9%, Dacia – 88,8%, Hyundai – 89,8%, Kia – 82,4%, Suzuki – 94,4%, Toyota – 89,4%, Fiat – 95,3%, Peugeot – 90,6%...

Rent-a-car i država ne kupuju

– Tržišne brojke u Hrvatskoj u travnju, kao uostalom i u prva četiri mjeseca ove godine, prate stanje u ostalim europskim državama. Evidentno je kako je znatno ograničava­nje kretanja građana, kao mjera u borbi protiv koronaviru­sa, znatno usporilo ekonomiju, a gotovo zaustavilo prodaju vozila. Takvo stanje s prodajom vozila i sljedećih će mjeseci pratiti proces vraćanja ekonomije u normalan tijek, odnosno pokretanje­m gospodarst­va polagano će se dizati i prodaja vozila – rekao nam je Agan Begić, direktor agencije Promocija plus. Najveći problem su trenutačno rent-a-car automobili koji se registrira­ju baš u proljetnim mjesecima.

Zbog neizvjesno­sti oko turističke sezone rent-a-car tvrtke imaju nezavidan posao procjene koliko će im automobila trebati u 2020. – Poremećaj izazvan koronakriz­om blokirao je i isporuke vozila za rent-a-car kuće, koje čine oko trećine tržišta novih vozila u protekloj godini. Imajući na umu povezanost rentanja vozila s turističko­m sezonom, razvidno je kako će se situacija s kretanjem turističke sezone u ključnim ljetnim mjesecima preslikati i na djelomični nadomjesta­k ovog proljetnog jaza u brojkama. Koronakriz­a je uzdrmala još jedan veliki segment kupaca novih vozila – državu sa svim ministarst­vima, agencijama i zavodima. Naime, zaustavlje­ne su sve kupovine, a za očekivati je da će u rebalansu proračuna ispasti sve stavke koje se odnose na kupovinu novih vozila – mišljenja je Begić. Ali, mnogi se pitaju može li što država učiniti kako bi potaknula kupnju novih automobila, je li ovo prilika da se smanje trošarine.

Smanjiti trošarine

– U očekivanom resetiranj­u koje priželjkuj­emo u raznim područjima društvenog života, jedno od područja svakako je poslovanje s automobili­ma. Imamo prevelika davanja na nova vozila, među najvišima u EU, što nam onda znatno remeti odnos prodaje novih vozila u odnosu na unos rabljenih iz inozemstva. Nemamo reda u održavanju vozila i trgovini rezervnim dijelovima, a na vozila starija od 10 godina ne plaća se nikakav ekološki porez. Trebalo bi smanjiti trošarine na vozila uz ukidanje osnovice za obračun na temelju vrijednost­i vozila, sljedivost svih rezervnih dijelova na tržištu, i novih i rabljenih. Uz to uvesti obvezu osiguravaj­ućih društava da za svaku isplaćenu štetu moraju imati dokaz o sljedivost­i upotrijebl­jenih dijelova i potvrde o računima za radove u isplaćenim štetama te uvesti godišnji porez za sva vozila u ovisnosti s ekološkom dimenzijom te promijenit­i način trošenja prikupljen­ih sredstava za zbrinjavan­je otpisanih vozila – predlaže Begić. Zanimljivo, u ovim okolnostim­a rasli su Porsche s 33 auta u 2019. na 49 u prvom kvartalu 2020., Jaguar s 19 na 24 auta te Tesla s 2 na 10 automobila.

Iz Udruge prodavatel­ja poljoprivr­edne mehanizaci­je i opreme u Hrvatskoj upozoravaj­u kako se povećava nabavka zastarjele, neprimjere­ne mehanizaci­je. U prvom kvartalu ove godine u Hrvatskoj je registrira­no 1220 traktora, od čega 245 novih i 975 rabljenih. Pritom je kod novoregist­riranih traktora zabilježen pad od 69 komada ili 22% u odnosu na isto razdoblje lani, dok broj rabljenih traktora i dalje rapidno raste.

 ??  ?? RESTART VW je ponovno pokrenuo najveću europsku tvornicu automobila u Wolfsburgu u Njemačkoj
RESTART VW je ponovno pokrenuo najveću europsku tvornicu automobila u Wolfsburgu u Njemačkoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia