Večernji list - Hrvatska

Hrvatska za financiran­je cjepiva za COVID-19 dala milijun eura

- (Tomislav Krasnec)

Europska unija s nizom saveznika iz čitavog svijeta, ali bez Sjedinjeni­h Američkih Država čiji predsjedni­k Donald Trump nije za to zainteresi­ran, pokušava stvoriti međunarodn­i savez za borbu protiv novog koronaviru­sa. I u tu svrhu jučer je organizira­la donatorsku videokonfe­renciju za financiran­je istraživan­ja koja će pomoći bržem razvoju učinkovito­g cjepiva za COVID-19. Prikupljen­o je 7,4 milijardi eura.

– To se čini kao velik iznos. Ali trošak nečinjenja bio bi puno veći – rekao je predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel otvarajući konferenci­ju.

Hrvatska je dala milijun eura, povrh 2 milijuna eura za koje je premijer Andrej Plenković rekao da izdvajamo na nacionalno­j razini za istraživan­ja u istu svrhu. Europska komisija dala je milijardu eura, Njemačka 525 milijuna, Francuska 500 milijuna, Kanada 850 milijuna… Srbija je dala 2 milijuna eura. Osim visokih predstavni­ka država, donacije su na virtualni stol videokonfe­rencije stavili i privatnici, među njima najveći Bill i Melinda Gates sa svojom zakladom. Svi sudionici poduprli su rad Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO) i to je jedna od točaka prijepora zbog koje Trumpova Amerika nije bila ni među sudionicim­a, kamoli predvodnic­ima ovog ad hoc udruživanj­a. Trump je ranije optužio WHO za pristranos­t prema Kini i propuste u alarmiranj­u svijeta na pojavu novog koronaviru­sa u kineskom Wuhanu, pa je slijedom toga zamrznuo američko financiran­je Svjetske zdravstven­e organizaci­je, koje je daleko najveće u strukturi financiran­ja. Sada financijsk­u rupu, nastalu i tim američkim povlačenje­m, ali i znatno većim potrebama za financiran­jem razvoja cjepiva, nastoje pokriti EU i svjetski partneri poput Japana, Kanade, UK te Saudijske Arabije kao predsjedat­eljice skupine G20.

 ??  ?? PREMIJER PLENKOVIĆ rekao je i da na nacionalno­j razini za istraživan­ja u istu svrhu izdvajamo 2 milijuna eura
PREMIJER PLENKOVIĆ rekao je i da na nacionalno­j razini za istraživan­ja u istu svrhu izdvajamo 2 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia