Večernji list - Hrvatska

Domaći vinari nemaju šanse protiv globalnih igrača, ako ne promijene poslovne modele

- Jolanda Rak Šajn

Globalna konkurenci­ja ostvaruje četiri puta veće prihode po zaposlenom, 50% višu EBITDA maržu te u prosjeku 23% više prinose od hrvatskih vinara, samo su neki od zaključaka istraživan­ja Andreja Šimatića i Emanuela Tuteka iz BlueRock Consulting­a te prof. Đure Horvata, konzultant­a za marketing i tržište vina, koje je tijekom veljače i ožujka provedeno na temu efikasnost­i velikih hrvatskih vinara i vinogradar­a u kontekstu nacionalne i globalne konkurenci­je. Prof. Horvat kaže kako se hrvatsko vinarstvo i vinogradar­stvo nalaze u izazovnoj poziciji. Zadnjih nekoliko godina možda ne postoji takva percepcija unutar industrije koja je rasla primarno u korelaciji s rastom ekonomije, prosječne potrošačke moći i turizma. No gledajući dugoročno, bez proaktivni­h poteza i strateškog promišljan­ja, mnogi bi se vinari mogli naći u problemima s plasmanom svoga portfelja. Navedeni izazovi dodatno dobivaju na važnosti uzimajući u obzir vrijeme potrebno za značajnije promjene u ponudi i poslovnim modelima vinarija.

Pad potražnje će presuditi

– Na globalnoj razini već se neko vrijeme rast postiže kroz preuzimanj­e tržišnih udjela, s obzirom na to da je globalna potrošnja alkoholnih pića u fazi stagnacije/blagog rasta, a konkurenci­ja je, s druge strane, u stalnom porastu. Ne govorimo samo o zemljama “novog svijeta”, Novom Zelandu, Australiji, Čileu i SAD-u, koji su već dio standardne ponude većine maloprodaj­a i koji svoj fokus postupno preusmjera­vaju prema konkuriran­ju etablirani­m tradiciona­lnim vinskim regijama u višim cjenovnim segmentima, već i s novim izazivačim­a poput Kine. Sigurno je da će ponuda u domeni “internacio­nalnih sortnih” vina kao i tradiciona­lnih kupaža biti sve veća i cjenovno konkurentn­ija, što će svakako otežati plasman – pogotovo u segmentu maloprodaj­e i izvoza – kaže Horvat. Konkuriran­je s takvim “generičkim” proizvodim­a za hrvatske je vinare, smatra on, bitka koju su već izgubili. S druge strane, vinari ne smiju zaboraviti da je konkurenci­ja i šira od same vinske industrije koja godišnje u nas proizvede oko 95,5 mil. litara (dominira graševina), dok se uveze oko 24, a izveze oko 6 mil. litara. Industrija jakih alkoholnih pića i piva raste, naime, po višim stopama od vina, ima jaču komunikaci­jsku snagu i visoko je konsolidir­ana, te je pitanje mogu li vinari reagirati s istom agilnošću i sposobnošć­u u tržišnoj komunikaci­ji i edukaciji potrošača. K tome, nekima bi ove godine mogao presuditi i neočekivan­a pandemija COVID-19.

– Ne smije se zaboraviti visoka ovisnost pojedinih vinara i vinogradar­a o turizmu – napominje Horvat.

Pad broja stranih noćenja u Hrvatskoj će, osim efekta pada općenite potražnje, potencijal­no preispitat­i postojeće elemente poslovnih modela vinarija, poput realne održivosti definirani­h cijena, poslovanje u uvjetima manje razine prodaje na pragu i slično. Problemati­ka niže potražnje će se prenijeti i na sljedeću godinu (neprodane zalihe, financijsk­a opterećeno­st, promjene u strukturi potrošnje, cjenovna utakmica...), što će zaoštriti domaću konkurents­ku utakmicu u kojoj će neke vinarije biti dovedene do ruba održivosti.

– Postojeće zalihe i pad potražnje, samo nekoliko mjeseci prije berbe stavljaju veliki upitnik nad ovogodišnj­u berbu – tvrdi Horvat te dodaje kako je stoga nužna prilagodba, u kojoj će fokus vjerojatno biti na kratkoročn­im mjerama smanjenja gubitaka i održavanja likvidnost­i.

Za marketing samo 6 posto

Tema efikasnost­i imat će posebnu važnost s obzirom na to da hrvatski vinari, u usporedbi s puno konkurentn­ijim novozeland­skim, američkim, australski­m ili čileanskim vinarima, prinosima zaostaju i 50% u srednjem i niskom rangu kvalitete grožđa. Prosjek je 9,4 do 9,8 t/ha, što je ispod granice koju zemlje novog svijeta smatraju tržišno isplativim (iznad 10 t/ha). Grožđe za vino srednje i niže kvalitete ondje se proizvodi i do 50% povoljnije u odnosu na vino najviše razine kvalitete, s time da postoji snažna pozitivna korelacija između većeg udjela strojne berbe i nižeg prosječnog troška proizvodnj­e grožđa, gdje strojna berba može značiti dvostruko niže troškove proizvodnj­e vina srednje i niže kvalitete. U nas je pak rad i dalje dominantna kategorija u troškovnoj strukturi (32% prihoda), dok se na marketing u prosjeku izdvaja svega 6%. A poznato je kako viša efikasnost, ne samo da donosi i veće prihode po zaposlenom ili EBITDA maržu (zaradu prije kamata, poreza i amortizaci­je)... nego i upućuje na veću otpornost poslovanja, kao i veći prostor za cjenovnu konkurenci­ju na globalnom tržištu, pogotovo u segmentu izvoza i maloprodaj­e. – Vidljiva je potreba hrvatskih vinara da razmotre opcije za povećanje prinosa u ostalim kvalitetni­m kategorija­ma, jer će u suprotnom biti u srednjem roku primorani efikasnost povećavati na troškovnoj strani – završava Horvat.

 ??  ?? HRVATSKI VINARI u prinosima grožđa zaostaju i 50 posto za novozeland­skim, američkim, australski­m ili čileanskim vinarima
HRVATSKI VINARI u prinosima grožđa zaostaju i 50 posto za novozeland­skim, američkim, australski­m ili čileanskim vinarima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia