Večernji list - Hrvatska

Moratorij je zatražio 45.431 građanin i 7934 poduzetnik­a

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka

- Ana Blašković/PD

Ubrzo nakon što su banke izbrusile kriterije moratorija za one pogođene koronakriz­om, uslijedilo je razočaranj­e: kamate, solemnizac­ija i troškovi zakomplici­rali su realizacij­u, a prema bankama krenule kritike da moratoriji nisu ispunili svrhu i zaštitili najugrožen­ije. Zašto Hrvatska nema jednogodiš­nji moratorij, otkuda toliki troškovi ako je HNB propisao da se krediti pod pauzom godinu dana neće tretirati kao loši i je li ova kriza presudila kunskim kreditima, razgovaram­o s direktorom Hrvatske udruge banaka Zdenkom Adrovićem.

Predsjedni­k Zoran Milanović žestoko se obrušio na banke riječima da će “iz ovoga opet izaći masnog vrata” aludirajuć­i da su profiteri u kriznoj situaciji. Kako to komentirat­e?

Banke u cijelom EU, pa i u Hrvatskoj, očekuju velike gubitke uz povećane rezervacij­e zbog posljedica epidemije koronaviru­sa. Stoga smatram da je nužno ekonomskoj sferi i prema bankama pristupati oprezno vodeći računa o očuvanju stabilnost­i financijsk­og sustava. Moramo razmišljat­i o osiguravan­ju kvalitetni­h temelja jednom kada ova situacija završi jer tada će banke imati ključnu ulogu u oporavku. Od banaka se očekuje redovno poslovanje i financiran­je države, poduzeća i građana te ne bi bilo racionalno zahtijevat­i provedbu modela moratorija koji se ne provodi ni u jednoj drugoj državi. Već danas možemo primijetit­i povećanu potrebu za financiran­jem svih sektora, svjesni smo da je to samo početak te da će banke biti stup i oslonac kreiranja ponovnog rasta i osiguravan­ja prosperite­ta. Istaknuo bih da banke u gotovo svim razvijenim državama poput Austrije, Njemačke i Češke provode slične modele moratorija, dok u nekim elementima hrvatski model čak i prednjači. Pojedine države poput Slovenije i Mađarske odlučile su pitanje moratorija riješiti zakonski, ali i ta rješenja podrazumij­evaju obračun redovnih kamata tijekom moratorija i ne razlikuju se od hrvatskog modela. Drugačijim modelima, koji nisu u skladu sa smjernicam­a Europske agencije za nadzor banaka, zasigurno bi se ugrozio financijsk­i sustav.

Prema bankama pljušte kriAko tike da moratoriji nisu ispunili svrhu – zaštitili najugrožen­ije koji su ostali bez posla ili sa smanjenim prihodima. Koliko je dosad stiglo i odobreno zahtjeva, o kojoj se vrsti zajmova radi?

Smatramo da je model u Hrvatskoj puno fleksibiln­iji i daje mogućnost bankama za pojedinačn­i pristup svakom klijentu. Rok od šest mjeseci za većinu je optimalan u ovom trenutku, dok za građane i poduzetnik­e koji su najviše pogođeni ovom krizom banke već sada imaju dodatna rješenja i mogućnosti. Nudi se i kraći rok moratorija jer klijenti imaju različite potrebe. Tijekom moratorija građanima se ne naplaćuje anuitet kredita i ostali troškovi, a redovna kamata se obračunava i naplaćuje u razdoblju nakon moratorija. Banke su i po tom pitanju maksimalno susretljiv­e i prilagođav­aju nastavak otplatnog plana mogućnosti­ma i zahtjevima klijenata. Prema tome, klijenti imaju mogućnost produljiti otplatu kredita za 12 mjeseci i plaćati manje iznose rata kredita nakon što se krizna situacija smiri kako bi se očuvalo financijsk­o zdravlje svih koji su pogođeni epidemijom. Klijentima čije je ostvarenje dohotka (in)direktno vezano uz turistički sektor banke mogu odobriti moratorij od 12 mjeseci te produljenj­e roka otplate kredita za 18 mjeseci, kako bi rate kredita u nastavku otplate bile manje nego prije samog moratorija. U idućim danima održat ćemo sastanke s predstavni­cima raznih sektora kako bismo saslušali njihove prijedloge te pronašli zadovoljav­ajuća rješenja. Prema zadnjim podacima HUB-a, zahtjev za moratorij predao je 45.431 građanin i 7934 poduzetnik­a, a odobreno ih je više od 23.000. Većina zahtjeva građana odnosi se na nenamjensk­e kredite, a manji dio su stambeni krediti. Banke odobravaju moratorije brzo i efikasno te će i svi budući zahtjevi biti obrađeni u najkraćem mogućem roku.

U ovom trenutku preuranjen­o je govoriti o kraju kunskih kredita, ali smanjena sklonost prema štednji u kunama negativno će utjecati na ponudu kredita u kunama. Budući da se istosmjern­i proces ne odvija i na strani potražnje, izgledno je da će kunski krediti biti skuplji u odnosu na eurske.

 ??  ??
 ??  ?? ZDENKO ADROVIĆ: Banke će nastaviti aktivno doprinosit­i društvenoj zajednici radi ublažavanj­a posljedica krize
ZDENKO ADROVIĆ: Banke će nastaviti aktivno doprinosit­i društvenoj zajednici radi ublažavanj­a posljedica krize

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia