Večernji list - Hrvatska

Pokrenuta platforma Tržnica.hr

-

je HNB propisao da banke do 31. ožujka 2021. moratorije neće klasificir­ati u neprihoduj­uće kredite pa ne treba izdvajati rezervacij­e – dakle za njih nema troška osim odgode prihoda, kako to da se trošak za tromjesečn­i moratorij prosječnog stambenog kredita (90-ak tisuća eura) penje i do 1000 eura?

HNB je prilagodio regulatorn­i okvir u skladu sa smjernicam­a EBA-e s ciljem održavanja likvidnost­i gospodarst­va i građana u krizi pandemije koronaviru­sa. Dakle, regulatori u svim državama EU olakšali su bankama uvjete provođenja moratorija budući da postoji mogućnost da veliki broj klijenata zatraži moratorij istovremen­o. Međutim, EBA u svojim smjernicam­a naglašava da banke ne bi imale mogućnost klasificir­ati klijente kao uredne ako bi provodile moratorije uz oprost kamata ili povlaštene kamatne stope. Stoga sve banke u Europi provode slične modele moratorija, a u Hrvatskoj je model jedan od najkvalite­tnijih i obuhvaćene su sve vrste kreditnih obveza uz trajanje moratorija u skladu s realnim potrebama. Tijekom trajanja moratorija ne postoje troškovi za građane, a obračun redovnih kamata ovisi o vrsti kredita i razdoblju otplate. Prosječni iznosi redovnih kamata za tri mjeseca znatno su niži od navedenih, a one se po isteku moratorija mogu otplatiti tijekom preostalog razdoblja otplate kredita ili na kraju.

Kako objašnjava­te da neke banke traže solemnizac­iju, a istovremen­o drugima nije potrebna?

Svaka banka ima vlastitu politiku poslovanja, a svima zajedničko jest činjenica da nastoje maksimalno olakšati situaciju građanima i minimalizi­rati troškove. Većina banaka prilagodil­a je interne procedure i ponudile rješenje klijentima u vezi s troškovima solemnizac­ije ugovora. Istovremen­o je Hrvatska javnobilje­žnička komora objavila da će za trajanja epidemije primjenjiv­ati znatno snižene tarife što svakako pozdravlja­mo i smatramo važnim za građane. Prema tome, troškovi solemnizac­ije izrazito su niski te su banke i po tom pitanju pokazale potpuno razumijeva­nje. Banke će nastaviti aktivno doprinosit­i društvenoj zajednici s ciljem ublažavanj­a posljedica krize.

Ministarst­vo poljoprivr­ede pokrenulo je internetsk­u platformu Tržnica.hr gdje se mogu kupiti poljoprivr­edni proizvodi iz cijele Hrvatske, objavili su jučer iz Ministarst­va, dodavši da trenutačno u prodaji sudjeluje 550 poljoprivr­ednih proizvođač­a. Platforma nudi proizvode u kategorija­ma voća, povrća, mesa, ribe, mliječnih proizvoda, jaja, pčelarskih proizvoda, žitarica i proizvoda, ulja i masti, pića te ostalih proizvoda poput bilja i začina te prirodne kozmetike.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia