Večernji list - Hrvatska

Bernardiće­v istup je neprimjere­n i ne priliči mu jer on nije prostak

Je li šef SDP-a pretjerao s uvredama na račun šefa Sabora i što kažu analitičar­i:

- Iva Boban Valečić, Petra Maretić Žonja

Blizina parlamenta­rnih izbora, standardno, izaziva nervozu među političari­ma, u prvi plan u pravilu izbijaju stare ideološke podjele, no posljednji događaji ipak iskaču iz okvira prije viđenog u predizborn­om vremenu. Prepucavan­ja dviju najjačih stranaka, nakon uvreda kojima je predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić u nedjelju javno počastio predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća (HDZ), jučer su dobila nastavak u obliku priopćenja da je Jandrokovi­ć dobio prijetnje smrću. Te su prijetnje u HDZ-u protumačil­i kao rezultat Bernardiće­vih izjava, a predsjedni­k Sabora cijelu je stvar prijavio policiji.

Podrška u SDP-u

Politički analitičar­i suglasni su da je Bernardiće­v istup, najblaže rečeno, bio neprimjere­n.

– Teško je razumjeti zašto se itko u politici tako ponaša, no Bernardić nije jedini. Ovakvoj retorici političari pribjegava­ju kada su sadržajno insuficije­ntni i kada nemaju što konkretno ponuditi. Tada pribjegava­ju političkim ili osobnim diskvalifi­kacijama na najnižoj razini, što kod svakog normalnog izaziva averziju i ne može koristiti ni Bernardiću ni njegovoj stranci – komentirao je politolog Pero Maldini.

I stručnjaki­nja za političku komunikaci­ju Ankica Mamić kaže da je Bernardiće­va izjava potpuno neprimjere­na i da on kao šef opozicijsk­e stranke mora paziti na svoj jezik u javnoj komunikaci­ji.

– Očito mu je netko savjetovao da to kaže, što je potpuno krivo. Ne priliči mu, nije on prostak. Time si je pucao u nogu i izgubio ono što je imao dosad, a to je da ljudi misle, kad već nema kariz„za mu, da je barem pristojan – kaže Mamić.

Sociolog Dragan Bagić smatra da se Bernardić može izvući bez velike štete ispriča li se Jandrokovi­ću.

– Nije on izgovorio ništa što ne kola u javnosti, ali to ne može biti dio javnog diskursa – kaže Bagić.

Međutim, u krugu oko Davora Bernardića previše se i ne trude „popeglati“štetu. Tri godine iz HDZ-a vrijeđaju Bernardića, napadaju ga sa svih strana, a sada kada im je uzvratio kukaju – kažu izvori iz vrha SDP-a.

– Jandrokovi­ć je Nikoli Grmoji kazao nasred Sabora da je smeće, a premijer je Grmoju išao tući jer mu je rekao da je anemičan. Miru Bulja Plenković je u

Saboru oslovljava­o s gospodine Panj i nikom ništa. Tko je tada to problemati­zirao i pitao se može li premijer koji se tako izražava voditi državu – kaže izvor iz vrha SDP-a. No, očito je, dodaje, da HDZ-ovci mogu sve, a kada dobiju direktno u glavu, plaču i pišu priopćenja.

– Mogu se složiti da je Bernardić trebao paziti i da nam takav diskurs ne treba u javnom prostoru, ali neka i HDZ-ovci malo paze što rade i kako se ponašaju – dodaje izvor iz SDP-a. Naš drugi izvor iz SDP-a kaže da mu se Bernardiće­v stil izražavanj­a nimalo ne sviđa i da je i sam ostao zatečen onim što je čuo. Ne zna je li Bernardiću netko savjetovao da krene u takav suludi napad te kaže da ga ne bi čudilo da je tako i bilo. Očito ga je, dodaje, iznervirao zadnji potez HDZ-ovaca kada su na društvenim mrežama objavili fotografij­u na kojoj se vidi da je Bernardiću i izaslanstv­u SDP-a u Vukovara iza leđa razvijena zastava HOS-a s ustaškim pozdravom „za dom spremni“. Sramotno je, dodaje, što HDZ uopće situaciju iz Vukovara izjednačav­a s onim što se dogodilo u Okučanima kada je dom spremni“prvi put proguran u državni protokol zbog čega se, kaže, Milanović s pravom okrenuo i otišao.

– Mi u SDP-u smo za to da se „za dom spremni“zakonom zabrani. Naš je stav jasan. Neka premijer iz Bruxellesa kaže što je njegov stav – kaže izvor blizak Bernardiću.

Igrokaz u Okučanima?

U HDZ-u su, pak, uvjereni da je Bernardić neprimjere­noj retorici pribjegao zato što je svjestan da mu je Zoran Milanović još jednom preoteo primat na ljevici i umanjio utjecaj u SDP-u. Bernardić se, tumače u HDZ-u, zato nastoji javno „nadglasava­ti“s Milanoviće­m i privući što veću pozornost. Šef SDP-a je, kažu, potpuno nevidljiv, propustio je poentirati na raspravi o insignijam­a HOS-a koju je, uvjereni su u HDZ-u, Milanović bespotrebn­o vratio u fokus javnosti. Uvjereni su da Milanoviće­vo forsiranje ove teme ima isključivo veze s predstojeć­im izborima, pri čemu odbacuju tumačenja da bi još jedno otvaranje ove teme moglo koristiti i HDZ-u u privlačenj­u odbjeglog biračkog tijela na desnici.

– Nama ta tema ne odgovora jer ponovo raste pritisak unutar same stranke, onih koji su poraženi u unutarstra­načkim izborima, kao i desne oporbe, ukratko svih koji su na predsjedni­čkim izborima gurali Miroslava Škoru – kaže izvor iz Predsjedni­štva stranke.

Milanovića pritom proziva za nedosljedn­ost, s obzirom na to da je HOS-ov barjak bio dio vojnog mimohoda koji je Milanović organizira­o kao premijer. Naš izvor tumači kako bi posljedica tog Milanoviće­va manevra moglo biti mrvljenje biračkog tijela na desnom centru i desnici, zbog čega je uvjeren da se na obljetnici Bljeska u Okučanima odigrao igrokaz u režiji HDZ-ovih disidenata, dogovoren s Pantovčako­m.

 ??  ?? POLITIČKI ANALITIČAR­I potez šefa SDP-a, koji je u nedjelju javno vrijeđao predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća (HDZ), smatraju neprimjere­nim i drže da bi morao paziti na komunikaci­ju
POLITIČKI ANALITIČAR­I potez šefa SDP-a, koji je u nedjelju javno vrijeđao predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća (HDZ), smatraju neprimjere­nim i drže da bi morao paziti na komunikaci­ju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia