Večernji list - Hrvatska

U sudnicu s maskama i rukavicama, pušteni uz jamčevinu

-

Na licima su im bile zaštitne maske, a na rukama, osim lisica, i plastične rukavice. Ulazili su u sudnicu s razmakom od dva metra, a socijalnu distancu nisu držali jedino s pravosudni­m policajcim­a koji su ih vodili. Tako su Dragan Baković zvani Bambur i Milan Bulat, osumnjičen­i za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču 2017., stigli na raspravu u osječku sudnicu. Bio je to ujedno i njihov posljednji dolazak u sudnicu direktno iz zatvora jer je nešto kasnije ipak prihvaćeno da, nakon gotovo dvije godine, izađu iz istražnog zatvora uz jamčevinu, i to “debelu”. Baković se, naime, obvezao isti dan uplatiti 3,5 milijuna, a Bulat

milijun kuna. A dočekali su ih u sudnici toga jutra “zamaskiran­i” i sutkinja Vlasta Šimenić Kovač, USKOK-ov tužitelj Tonči Petković, kao i odvjetnici – barem oni koji su se usudili doći na sud.

– Branitelji Nikola Mandić, Ivan Stanić i Alen Jakobović nisu prisutni. Nedolazak su opravdali epidemiolo­škim uputama, odnosno brigom za zdravstven­u sigurnost sebe, svojih obitelji i trećih osoba – izvijestil­a je sutkinja. Županijski sud u Osijeku jedini je veliki sud u Hrvatskoj koji koliko-toliko normalno radi. Iako su i oni otkazivali rasprave, one u pritvorski­m predmetima i suđenjima za ratne zločine odrađuju se nesmetano. Suđenje u doba korone ima drukčija pravila. Svi koji ulaze u zgradu moraju zakoračiti na dezinfekci­jsku barijeru ispod detektora metala. Obvezni su dezinficir­ati ruke, a potom i izvući par plastičnih rukavica iz kutije na pultu. Punktovi s dezinficij­ensom nalaze se po hodnicima na svim katovima. Konstantno se podsjeća i na nužni razmak od dva metra. Ukupno 19 osoba bilo je u sudnici, no riječ je o najvećoj dvorani u toj zgradi. Kao dodatan oprez, sutkinja je pri kraju zamolila one stranke čija prisutnost više nije bila neophodna da izađu, “kako ne bi stvarali gužvu”. Naime, zbog nedolaska trojice branitelja redovna rasprava nije održana, no odlučivalo se o puštanju Bakovića i Bulata na slobodu uz jamčevinu.

 ??  ?? JAMČEVINE Dragan Baković mora platiti 3,5 milijuna, a Milan Bulat milijun kuna
JAMČEVINE Dragan Baković mora platiti 3,5 milijuna, a Milan Bulat milijun kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia