Večernji list - Hrvatska

Merkel zbog korone nagovaraju i na peti kancelarsk­i mandat

Smije li Mutti napustiti gospodarsk­i brod koji tone, pitaju se Nijemci

- Denis Romac

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer prvi je naglas izrekao ono o čemu se u kuloarima govori već danima. Prema njegovim riječima, iza kulisa se raspravlja o mogućem petom mandatu kancelarke Angele Merkel.

– Ne mogu poreći da sam nedavno čuo tu ideju – kazao je Seehofer za njemački Bild hvaleći politiku njemačke kancelarke u koronakriz­i.

Veliki rast popularnos­ti

Osobno je, kako kaže, svjedočio “odličnom timskom radu” u njemačkoj vladi, što pripisuje upravo “strateškom vodstvu” kancelarke Merkel.

– Možemo biti sretni što u ovoj situaciji imamo takvu kancelarku na čelu zemlje – poručio je Seehofer koji je, podsjetimo, prije samo dvije godine, u jeku rasprave o nelegalnim migracijam­a, na jednom stranačkom sastanku dvaput ponovio kako on više “ne može raditi s tom ženom” misleći pritom upravo na kancelarku Merkel. Upravo taj detalj zorno potvrđuje o kakvom je preokretu riječ. Onaj koji je već odavno, i to ne samo jednom, politički pokopao dugogodišn­ju političark­u sada poručuje Nijemcima da mogu biti sretni što je imaju na čelu zemlje.

I doista, kancelarka Merkel već je neko vrijeme zapravo otpisana političark­a, čemu je donekle i sama pridonijel­a kada je krajem pretprošle godine napravila pogrešku prepustivš­i stranački tron odabranoj nasljednic­i Annegret Kramp-Karrenbaue­r, a pritom zadržavši kancelarsk­u poziciju. Time je svoju nasljednic­u dovela u nezavidnu poziciju istodobno oslabivši i svoj kancelarsk­i položaj. Poslije se pokazalo da se Kramp-Karrenbaue­r nije uspjela profilirat­i u vjerodosto­jnu nasljednic­u moćne političark­e koja je u svoja četiri kancelarsk­a mandata presudno krojila sudbinu ne samo Njemačke nego i cijele

Europe. Kramp-Karrenbaue­r je naposljetk­u odustala, a CDU je i dalje bez novog čelnika. On je trebao biti izabran na izvanredno­m stranačkom kongresu krajem travnja, no kongres je zbog koronaviru­sa odgođen do daljnjega. Najvjeroja­tnije je da će unutarstra­nački izbori biti održani tek koncem godine, a u utrci za čelnika stranke, koji je ujedno i kancelarsk­i kandidat CDU-a na sljedećim izborima, preostali su premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet, blizak kancelarki Merkel, i njezin politički protivnik i predvodnik unutarstra­načke opozicije Friedrich Merz. Međutim, koronakriz­a je u međuvremen­u iz temelja potresla njemačku političku scenu. CDU, čiji je rejting u zadnjem tjednu veljače, uoči eskalacije koronakriz­e, pao na rekordno niskih 24 posto, posljednji­h nekoliko tjedana doživio je nezapamćen uzlet s potporom od gotovo 40 posto, što je najbolji rezultat u posljednji­h nekoliko godina. I tu se krije tajna političkog uskrsnuća prerano otpisane političark­e: upravo je kancelarka Merkel svojim staloženim pristupom u ovoj krizi, oprezom i jednostavn­om i svima razumljivo­m komunikaci­jom najzaslužn­ija za ponovni uzlet CDU-a.

Najgora kriza od 1945.

Riječ je o političark­i koja je i dosad pokazala da se zna nositi s krizama. Njemačka se pod njezinim vodstvom u velikoj ekonomskoj i dužničkoj krizi prije jednog desetljeća potvrdila kao neprijepor­na europska sila, a ona kao neupitna europska liderica. Dok su mnoge europske zemlje grcale u dugovima suočavajuć­i se s rekordnom nezaposlen­ošću, Njemačka je profitiral­a od te krize, što se vidjelo po rekordnoj zaposlenos­ti, izvozu i proračunsk­om suficitu. Kritičari tvrde kako je kancelarka Merkel iskoristil­a financijsk­u i dužničku krizu kao priliku za uspostavu prevlasti nad Europom. Iako je zbog politike štednje koju je nemilosrdn­o nametnula prezadužen­im zemljama južne Europe stekla brojne protivnike, kod kuće je zbog toga zadobila simpatije. Migrantska kriza je, međutim, ugrozila njezin položaj. Populistič­ka desnica iskoristil­a je tu krizu kako bi prvi put nakon Drugoga svjetskog rata ugrozila politički centar. U tome je djelomično i uspjela jer je danas nacionalpo­pulistička Alternativ­a za Njemačku (AfD) glavna opozicijsk­a stranka u Bundestagu. Međutim, koronakriz­a je situaciju na njemačkoj sceni ponovno preokrenul­a naglavačke. Nepopularn­a političark­a koja je trebala otići u povijest kao poražena odjednom je zasjala i ponovno izbila u prvi plan zadobivši povjerenje Nijemaca u situaciji koju je sama opisala kao najveću gospodarsk­u krizu od Drugoga svjetskog rata s očekivanim padom BDP-a od 6,3 posto. A za najveće krize potrebni su i najbolji krizni menadžeri.

godine.• Izbori su koncem iduće

 ??  ?? KRIZNI STOŽER Angela Merkel s ministrima zdravstva i financija Heikom Maasom i Olafom Scholzom
KRIZNI STOŽER Angela Merkel s ministrima zdravstva i financija Heikom Maasom i Olafom Scholzom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia