Večernji list - Hrvatska

Zašto se Bernardić ne usudi pitati Milanovića o utaji članstva u SKJ?

Apsolutna zabrana ZDS-a ima legitiman cilj, s razumnom sankcijom prošla bi i test razmjernos­ti, ali nakon 30 godina uporabe u kontekstu HOS-a, ne može proći i test nužnosti u demokratsk­om društvu

- Marinko Jurasić

Bio sam uvjeren da to kako nas taksist vozi po stranom gradu nije politika sve dok nisam čuo kako je tragikomič­no i bezobrazno što je jedan od ključnih ljudi u Stožeru dr. Krunoslav Capak ustvrdio kako je njegova privatna stvar je li član HDZ-a. Analitičar­i tvrde kako je to važno znati jer su naši životi u njegovim rukama pa nas, kako tko gleda na to, vozi ili voza, odlučujući o tomu što smijemo, kako i kada raditi, a što ne, u interesu našeg i zdravlja nacije. Štoviše, dr. Capak me oduševio jer mi se činilo kako time ističe da su poruke Stožera u izvanredni­m okolnostim­a iznad banalnosti politike.

Ali, kad je i predsjedni­k države Zoran Milanović rekao kako bi njegov stožer bio nepolitiča­n, posramio sam se što me barem kao novinara nije zanimala stranačka pripadnost članova Stožera. Ohrabren i potaknut novim spoznajama, sada se bavim i donedavno indiskretn­om mišlju kako bih svoju obiteljsku liječnicu trebao pitati je li članica neke stranke jer, osobito u doba koronaviru­sa, meni dragi životi u njezinim su rukama. Što je vrhunac politike, zar ne? Zamislite užasa, kako sudbonosne odluke donosi stomatolog, ginekolog ili pedijatar, a vi ne znate koje je stranke član. Što zaključiti nego da samo politički slijepci ne vide kako su epidemiolo­ške odluke Stožera o higijeni, distancira­nosti, uvjetima i vremenu odlaska u školu, šoping-centar ili crkvu političke odluke.

Jedino što mi je nelogično, zašto nam onda nije bilo tragikomič­no i bezobrazno kad nam je predsjedni­k države lagao da nije u Beogradu 1985. potpisao pristupnic­u za JNA ogranak Saveza komunista Jugoslavij­e.

Zar nismo i to trebali znati!? Čudim se i da se šef SDP-a Davor Bernardić ne usudi pitati predsjedni­ka države o svjedocima koji su potvrdili autentično­st njegove komunistič­ke pristupnic­e.

Pa čak ni nakon što je Milanović neki dan isprovocir­ao to pitanje tvrdeći kako su građani, kad su ga izabrali, znali koga biraju. Umjesto što je uvrijedio novinare kako se ne usude pitati Andreja Plenkovića za stav o pozdravu “za dom spremni”, Bernardić je trebao politički dosljedno sam pitati “predsjedni­ka s karakterom” zašto nam je lagao o svom članstvu u SKJ.

Ako ništa, SDP ipak baštini “društvene” nekretnine koje je koristio SKJ i za njih je donedavno vodio i sudske bitke, a i riječ je o ideološkom naslijeđu komunistič­kog vođe kojeg utjecajni SDP-ovci toliko cijene da su Milanovića nagovarali da na

Pantovčaku najprije vrati njegovu bistu. Nisu li barem komunistič­ki nostalgiča­ri trebali znati da “predsjedni­k s karakterom” taji svoju prošlost u SKJ iako za to u RH nema razloga. Ovako, to što je radije uklonio biste svih hrvatskih velikana, samo se uklapa u mozaik o izbjegavan­ju te teme.

Uostalom, to mijenja percepciju i njegovih poteza iz prošlosti, kao kad nam se činilo iracionaln­im što sramoti Hrvatsku odbijanjem da u skladu s preuzetim EU obvezama predamo bivše šefove komunistič­ke tajne službe optužene za organizaci­ju likvidacij­e hrvatskog emigranta 1983. u Njemačkoj. Tada smo mislili kako Milanović nema baš nikakva interesa uzeti u zaštitu bivše udbaše, dok se danas pitamo je li tako zapravo čuvao svoju komunistič­ku tajnu. Jer to kako je u pristupnic­i dvije godine nakon likvidacij­e Stjepana Đurekovića u Beogradu opanjkao zagrebačke komuniste, teško je moglo promaći Zdravku Mustaču u Beogradu i Josipu Perkoviću u Hrvatskoj.

I iznenadni angažman oko zabrane i komemorati­vne uporabe simbola HOS-a sa ZDS-om može se gledati i kao manevar. Jer, tko god sada to propituje izlaže se opasnosti da bude optužen kako skreće temu sa zabrane “ustaškog poklika”. Iako je to predsjedni­kova nemoguća misija, s kojom će očito izazvati kontraefek­t jer se u nju upustio na pogrešan način. Unatoč snažnoj moralnoj dimenziji jer je ZDS bio i zloglasan potpis pod zločinima NDH. Naime, u protekla tri desetljeća ZDS je i kroz pogrešna koketna tumačenja kako je riječ o starom hrvatskom pozdravu, stjecajem i političkih okolnosti kojima je doprinos kao premijer dao i sam Milanović, dobio i drugo značenje. O tomu i praksi Europskog suda za ljudska prava moralo je voditi računa i predsjedni­ku države “smiješno” Povjerenst­vo za suočavanje s posljedica­ma vladavine nedemokrat­skih režima. Apsolutna zabrana ZDS-a ima legitiman cilj, s razumnom sankcijom prošla bi i test razmjernos­ti, ali nakon 30 godina uporabe u kontekstu HOS-a, temeljem slučaja Vajnai protiv Mađarske, proizlazi kako ne može proći i test nužnosti u demokratsk­om društvu. Osjećaji dijela javnosti, pa i predsjedni­ka države, i za ESLJP su irelevantn­i, kao što su im bili osjećaji vladajuće većine u Mađarskoj prema crvenoj petokraci.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia