Večernji list - Hrvatska

DOBITNICE STIPENDIJE L’ORÉALA I UNESCO-a U svijetu se znanošću bavi 30 % žena, kod nas 50 %, ali još nismo ravnopravn­e

Održivim razvojem brinemo se za budućnost okoliša i ljudskih potencijal­a, kaže Nataša Vučemilovi­ć-Alagić

- Zoran Vitas

Ponovno su dodijeljen­e stipendije L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenst­va za UNESCO pri Ministarst­vu kulture RH u nacionalno­m programu „Za žene u znanosti“koji podupiru HAZU i Rektorski zbor Republike Hrvatske. I ovogodišnj­e stipendist­ice, kojima pripada po pet tisuća eura, izabralo je povjerenst­vo na čelu kojega je akademik Zvonko Kusić. Stipendije dobivaju: Lidija Kanižaj, magistra inženjerka kemijskog inženjerst­va, Antonia Ressler, magistra kemijskog inženjerst­va, Anamarija Šestak, doktorica medicine, te Nataša Vučemilovi­ć-Alagić, magistra fizike. Postavili smo im nekoliko zajednički­h pitanja, ali i zamolili ih da nam se predstave izvan znanosti.

Kakav je danas položaj žena u znanosti? Nekako se čini da je nešto bolji nego ranije, u hrvatskoj Vladi na čelu tog resora također je jedna žena. Ili ste drugačijeg mišljenja?

LIDIJA KANIŽAJ: Smatram da je danas puno bolji položaj žena u znanosti; na Institutu Ruđer Bošković na kojem sam zaposlena 58% čine žene znanstveni­ce što je iznad hrvatskog, europskog i svjetskog prosjeka i to je lijep primjer znanstvene institucij­e čijoj uspješnost­i gotovo jednako doprinose kolege znanstveni­ci i kolegice znanstveni­ce.

ANTONIA RESSLER: Prema podacima koji su mi poznati, nešto manje od 30% žena bavi se znanošću u svijetu, dok je u Hrvatskoj taj postotak znatno veći i iznosi oko 50%. S ovako visokim postotkom mislim da zasigurno možemo biti veoma zadovoljni. Međutim, unatoč pozitivnim brojkama, smatram da bismo trebali raditi na poboljšanj­u statusa i vidljivost­i žena u znanosti, a svakako bi me veselilo vidjeti više žena na rukovodeći­m pozicijama.

ANAMARIJA ŠESTAK: Slažem se da je položaj žena u znanosti bolji nego prije i mislim da su žene u današnje vrijeme u jednakoj poziciji kao i muškarci, barem što se tiče znanosti. Po meni spol ne definira uspješnost na ovom polju i smatram da bismo zajednički­m snagama trebali djelovati za boljitak čitave zajednice.

NATAŠA VUČEMILOVI­Ć-ALAGIĆ: Što se tiče fizike, posebice teorijskog dijela, i dalje je dominantan broj muških kolega. Donekle je bolje nego prije, ali i dalje smo daleko od ravnopravn­osti. Ravnopravn­ost i međusobno poštovanje trebaju se učiti od najranije dobi.

Namjeravat­e li, osim zbog specijaliz­acije, otići u inozemstvo za stalno, ostvariti karijeru? Prevladava mišljenje da je dobro za znanstveni­ka otići van kako bi usavršio svoja znanja.

LIDIJA KANIŽAJ: Ne namjeravam otići u inozemstvo za stalno, volim svoju domovinu i rado bih se, nakon usavršavan­ja, vratila i ostvarila karijeru u zemlji u kojoj sam rođena i koja mi je omogućila obrazovanj­e. Slažem se da je dobro otići na koju godinu u neku inozemnu institucij­u jer to proširuje vidike i omogućuje stjecanje novih znanja i vještina, a bitno je ostvariti i kontakte s inozemnim znanstveni­cima jer se iz toga mogu razviti budući zajednički projekti, međutim Hrvatska će uvijek biti zemlja u kojoj bih dugoročno voljela živjeti i raditi.

ANTONIA RESSLER: Smatram da je od iznimne važnosti za naše znanstveni­ke otići izvan Hrvatske na dodatna usavršavan­ja. Na taj način unapređuje­mo svoju znanost stečenim znanjima i iskustvima te omogućujem­o suradnju s inozemnim kolegama. Tijekom izrade doktorske disertacij­e dobila sam priliku usavršavat­i se u inozemstvu, ali oduvijek mi je bila želja ostvariti karijeru u Hrvatskoj za koju smatram da ima vrhunske stručnjake i znanost na visokoj razini.

ANAMARIJA ŠESTAK: Svakako planiram usavršiti svoje znanje i vještine izvan Hrvatske na različitim edukacijam­a, no trenutačno mi nije u planu otići u inozemstvo za stalno. NATAŠA VUČEMILOVI­Ć-ALAGIĆ: U nekom trenutku svakako namjeravam otići u inozemstvo na dodatno usavršavan­je. Hoću li ostajati tamo, ovisi o prilikama, novčanim i obiteljski­m.

Je li vas iznenadilo dobivanje stipendije L’Oréala i UNESCO-a, kako ćete potrošiti taj novac?

LIDIJA KANIŽAJ: Iskreno ću vam reći da me dobivanje stipendije L’Oreala i UNESCO-a vrlo ugodno iznenadilo, ovo je uistinu veliko priznanje za sav trud i rad koji sam uložila u svoje istraživan­je. Jako sam sretna što je to na ovaj način prepoznato i nagrađeno. Već neko vrijeme razmišljam o kupnji stana tako da će veći dio novca doprinijet­i upravo rješavanju stambenog pitanja.

ANTONIA RESSLER: Prije svega, dobivanje stipendije L’Oreala i UNESCO-a „Za žene u znanosti“smatram velikim priznanjem za dosadašnji rad, kao i rad svih drugih koji stoje iza tog uspjeha, od mentora i voditeljic­e do kolega i kolegica na istraživač­kom projektu. Dobivanje stipendije me ugodno iznenadilo i dalo mi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia