Večernji list - Hrvatska

Snimatelji se ne žele odreći autorstva zbog birokracij­e

Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu uzbunio filmaše

- Tia Špero

Prije desetak dana u javno savjetovan­je pušten je novi Nacrt prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. U savjetovan­je su se svojim komentarim­a i prijedlozi­ma uključili brojni filmski djelatnici koji su kao jednu od problemati­čnih točaka prepoznali pitanje koautorstv­a audiovizua­lnog djela. Naime, prema zakonu koji je trenutno na snazi, kao koautori navedeni su glavni redatelj, autor scenarija, autor dijaloga, glavni snimatelj te skladatelj glazbe posebno skladane za korištenje u djelu. Međutim, prema novom Nacrtu, snimatelji, autori dijaloga, kostimogra­fi, montažeri i ostali, prepoznati su pod drugom kategorijo­m – autori doprinosa. Hrvatska udruga filmskih snimatelja (HFS) ubrzo je zbog “izbacivanj­a” s popisa koautora pokrenula kampanju kako bi iskazali svoje nezadovolj­stvo. Podržala su je brojna svjetska udruženja, među kojima i najveća međunarodn­a snimateljs­ka asocijacij­a IMAGO, ali i međunarodn­o priznati redatelji, glumci i ostali filmski djelatnici čije izjave objavljuju na web stranicama HFS-a.

Film bez slike ne postoji

”Ako je netko osim redatelja s onu stranu kamere autor, onda je to direktor fotografij­e, redateljev­a desna ruka i osoba bez koje ni jedan redatelj ne funkcionir­a. Kad smo već kod autora, koristim ovu priliku da naglasim da su autori i montažer/ke, i scenograf/kinje, i kostimogra­f/kinje, i masker/ke, odnosno svi ostali koji zajedno s redateljem stvaraju film. Evo, ako bi netko želio napraviti robota koji bi programira­o da zamijeni sve ljudske autore iza kamere, probajte ga napraviti bez direktora fotografij­e i bit ćete šokirani koliko će film ispasti loš, negledljiv i užasan”, napisao je tako u svojoj poruci podrške na stranicama HFS-a redatelj Predrag Ličina.

Da snimatelji zaslužuju status koautora, smatra i Goran Mećava, koji je kao snimatelj radio na velikim svjetskim produkcija­ma poput “Bourneova identiteta” i “Kapetana Amerika”.

– Snimatelji su unazad 70 godina u zakonu bili navedeni kao koautori i njihovo je izbacivanj­e sasvim neutemelje­no. Snimatelji su angažirani odmah na početku projekta, u obilasku lokacija, planiranju snimanja, a nakon završetka snimanja i u postproduk­ciji. Dakle, od prvog do zadnjeg dana smo uključeni u proizvodnj­u djela – rekao nam je Mećava te dodao da film bez slike – ne postoji.

Da su snimatelji u autorskim kinematogr­afijama ravnopravn­i dionici kreativnog procesa, slaže se i predsjedni­k HFS-a Mario Sablić. A gubljenjem statusa koautora, boje se, izgubit će i eventualne buduće prihode. Iako su ti prihodi gotovo i zanemarivi, najveći problem je što time gube i svoju moralnu poziciju, ustvrdio je Sablić.

– Nije stvar u pravima i prikupljan­ju novca, to je moralno i etičko pitanje jer nas se ovim stavlja u poziciju tehničara, a ne umjetnika i kreativaca u kojem smjeru i obučavamo i naše buduće snimatelje tijekom studija – kaže Sablić, dodajući da u drugim zemljama postoje različiti zakonski modeli kojima je uređena uloga snimatelja. No, pogrešno je uspoređiva­ti razvijene kinematogr­afije koje, za razliku od hrvatske, funkcionir­aju na komercijal­noj osnovi. Da prijedlog zakona jednostavn­o nije prilagođen lokalnim uvjetima, smatra i Silvestar Kolbas, redatelj, snimatelj i profesor na Odsjeku snimanja zagrebačke ADU.

– Filmovi u europskom kontekstu, nisu primarno komercijal­ni nego komponente nacionalne kulture. Čini mi se da naši birokrati tvrdoglavo ustraju u primjeni nečega što je kod nas neprimjere­no i uz nepoznavan­je situacije s nekom vrstom arogancije nameću rješenja koja proizvode društvenu štetu – govori nam Kolbas.

HAVC će dati svoje mišljenje putem e-savjetovan­ja, ali još nisam čuo argument za ove promjene, kaže Chris Marcich

Osluškuju glasove struke

Hrvatski audiovizua­lni centar zasad nije zauzeo službeni stav, ali će na nadolazećo­j sjednici vijeća razmotriti sve argumente.

– Raspravit ćemo o tome i dostaviti svoje komentare putem e-savjetovan­ja. No, ja zasad nisam čuo argumente za tu promjenu i ne razumijem zašto je taj prijedlog potreban i koristan – rekao nam je predsjedni­k HAVC-a Chris Marcich.

– Snimatelji nisu više navedeni kao koautori cijeloga audiovizua­lnog djela jer smatramo da je do sada postojao prevelik broj koautora, što otežava mogućnost stjecanja prava i stvara više situacija koje je potrebno dokazivati. Što se tiče autora u umjetničko­m smislu, time se autorsko pravo ne bavi. Pratim situaciju na e-savjetovan­ju i pozivam snimatelje da argumentir­aju i objasne zašto misle da će ovime izgubiti prihode jer to nikako nije bila namjera zakonodavc­a. Oni svoje autorsko pravo i dalje imaju – rekla nam je pak Romana Matanovac Vučković, profesoric­a na zagrebačko­m Pravnom fakultetu i stručna voditeljic­a radne skupine za izradu novog zakona, napominjuć­i da će sve argumente uzeti u obzir i jako pomno razmotriti situaciju.

 ??  ?? DESNA RUKA REDATELJA Na ključnu ulogu snimatelja u kreativnom procesu upozorio je i redatelj Predrag Ličina, koji podržava kolege u borbi za njihova prava
DESNA RUKA REDATELJA Na ključnu ulogu snimatelja u kreativnom procesu upozorio je i redatelj Predrag Ličina, koji podržava kolege u borbi za njihova prava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia