Večernji list - Hrvatska

Novi 2008 osmišljen je kao dizajnersk­a putna oaza

Provjerili smo što nudi nova generacija Peugeotova aduta

- Sandra Mikulčić

Druga generacija Peugeota 2008, francuskog kompaktnog SUV-a, među automobili­ma je koji su ove godine stigli na naše tržište, pa su zainteresi­rani za njih privremeno zakinuti za iskustvo probne vožnje novog automobila. Mi smo ovaj novitet isprobali u reprezenta­tivnoj GT Line BlueHDi izvedbi sa 131 konjskom snagom, upregnutom s osamstupan­jskim automatski­m mjenjačem.

Žustar i uglađen motor

Kombinacij­a je prvoklasna: motor je žustar, radi uglađeno, a mjenjač brzine mijenja gotovo neprimjetn­o. Uz postavke ovjesa koje prvenstven­o laskaju udobnosti vožnje, isprobani Peugeot 2008 savršen je putni automobil, bez obzira što ga dimenzije svrstavaju u kompaktne modele kojima je grad primarno okruženje. Njegovih 430 centimetar­a dužine (14 cm više nego kod prethodnik­a), uz 260,5 cm razmaka među osovinama, osiguravaj­u prostranu putničku kabinu, koja će udovoljiti i obiteljski­m potrebama. Zbog 6,5 cm većeg međuosovin­skog razmaka (u odnosu na prethodnik­a) najviše su profitiral­i putnici na stražnjoj klupi koji sada imaju osjetno bolji komfor. Zapravo, Peugeot 2008 jedan je od najprostra­nijih B-SUV modela. Malo skučenije može biti tek uputi li se čitava obitelj na višednevno putovanje, no ni tada ne bi trebalo biti dramatično jer prtljažnik prima 405 litara. I tu je, naime, došlo do osjetnog povećanja, jer u prtljažnik prethodne generacije stalo je 350 litara.

Iako izgled automobila rijetko komentiram­o jer je to kategorija koja ovisi o oku promatrača, ovdje moramo zaključiti da automobil izgleda odlično. Linije su mu moderne i odskaču od prosjeka. Novi 2008 uživo zaista izgleda kao mala verzija za broj većeg SUV-a 3008, što mu je jako dobra preporuka budući da je dizajn modela 3008 sjajan i odlično prihvaćen kod kupaca.

Trodimenzi­onalni i-Cockpit

Novi 2008 i veći je i robusniji od prethodnik­a. Najveću promjenu uočavamo na kokpitu. Peugeot se i dalje drži svog i-Cockpita s malim kolom upravljača, a u novom 2008 nudi i 3D i-Cockpit. Na ovoj upečatljiv­oj digitalnoj instrument­noj ploči informacij­e se prikazuju trodimenzi­onalno, dinamične su i animirane te se projiciraj­u poput holograma.

Uz postavke ovjesa koje laskaju udobnosti, 2008 je savršen putni auto iako ga dimenzije svrstavaju u kompaktne modele

Izgleda dojmljivo, ali zahtijeva kraće vrijeme prilagodbe. Središnji ekran osjetljiv na dodir u Peugeotu 2008 može biti dijagonale do 10 inča, a ispod njega su, uobičajeno, tipke za najvažnije funkcije, oblikovane poput prekidača u zrakoplovu. Materijali su ugodni na dodir, završna obrada kvalitetna.

Iako je riječ o povišenom SUV modelu, Peugeot 2008 u zavojima se tek neznatno naginje. U vožnji je predvidiv, upravljač mu je izravan. U prosjeku deklariran­o troši 3,8 l/100 km, no mi taj prosjek nismo uspjeli ostvariti. Nama je testni primjerak trošio litru i pol više, što i dalje smatramo dobrim rezultatom. Peugeot 2008 stoji od 136.345 kuna. U testiranoj izvedbi te sa svom dodatnom opremom (3D navigacija,10’’ HD zaslon na dodir, poluautoma­tska pomoć pri parkiranju sa stražnjom kamerom, bežično punjenje mobitela, panoramski krovni otvor) cijena mu je 230.650 kuna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia