Večernji list - Hrvatska

Prazne ceste i lijepo vrijeme izmamili mnoge prebrze motociklis­te na ulice

Unatoč karanteni na cestama je ove godine već stradalo 248 motociklis­ta i mopedista motociklis­ta

- Mladen Milčić

10 izgubilo je život do 28. travnja. Lani je na dvokotačim­a poginulo 56 ljudi, a 656 ih je teže ozlijeđeno

Motociklis­ti su vjesnici proljeća. S toplijim danima svakim ih je danom sve više na prometnica­ma. Ove je godine, kao i u drugim društvenim segmentima, i s motociklis­tima i mopedistim­a specifična situacija. Zbog karantene ih je do svibnja bilo manje na cestama, ali su baš zbog praznih cesta po cijeloj Hrvatskoj u travnju neodgovorn­i vozači dvokotača češće jurili. Pojačani promet motocikala i mopeda unatoč epidemiji koronaviru­sa uočio je i MUP, koji je stoga pokrenuo preventivn­u akciju “Ceste nisu piste”.

Prema podacima policije, ove su godine do 28. travnja statističk­i podaci vrlo slični onima u istom vremenskom razdoblju 2019. Poginulo je 10 motociklis­ta, baš kao i u 2019., a ozlijeđeno je 238 vozača dvokotača (od toga 72 teško), što je 11,5% manje nego lani. S obzirom na mjesec i pol dana karantene i to baš u razdoblju kad počinje moto sezona, očekivao se još veći pad. Zbog svega toga policija povodom nadolazeći­h povoljnih vremenskih uvjeta upozorava mopediste i motociklis­te da se kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, da upravljaju samo ako su položili vozački ispit za potrebnu kategoriju, da upravljaju motociklim­a i mopedima koji su registrira­ni, odnosno koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni, bez ikakvih preinaka, te da koriste zaštitnu kacigu, kao i drugu zaštitnu opremu koja nije obvezna ali može pomoći pri eventualni­m padovima, poput kombinezon­a, rukavica, čizmi, štitnika.

Apel policije i roditeljim­a

– Koristimo prigodu te posebno naglašavam­o obveze i odgovornos­t roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede. Kako bi zaštitili mlade motoriste i motociklis­te, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje, a to su polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registraci­je vozila, provjera tehničke ispravnost­i vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme.

Cilj je da oni budu što zaštićenij­i i osposoblje­niji za sigurno sudjelovan­je u prometu. Sve što vrijedi za vozača, vrijedi i za putnika na motociklim­a i mopedima – naglašavaj­u iz policije.

Najčešće stradaju zbog brzine

Poznato je da su motociklis­ti, uz pješake i bicikliste, najugrožen­iji sudionici prometa. Tijekom 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 56 motociklis­ta i mopedista (vozači i putnici), teško ih je ozlijeđeno 654 , a lakše 1072. Kacigu na glavi nije nosilo šest smrtno stradalih (10,7%), 89 teško ozlijeđeni­h (13,6%) i 131 lakše ozlijeđeni­h (12,2%). Najčešći uzroci stradavanj­a su neprilagođ­ena i nepropisna brzina. Zbog toga su poginula 33 motociklis­ta i mopedista (58,9%), teško je ozlijeđeno njih 246 (37,6%), a lakše 310 (28,9%).

Slijedi nepoštivan­je prednosti prolaska (najčešće od strane vozača drugih vozila) te je u takvim prometnim nesrećama poginulo pet motociklis­ta i mopedista (8,9%), teško su ozlijeđena 123 (18,8%), a lakše 215 motociklis­ta i mopedista (20,1%). Dakle, vozači dvokotača često su zbog prevelike brzine u problemu, ali često su na cesti ugroženi i zbog pogrešaka koje u vožnji rade i vozači automobila.

Stoga policija posebno upozorava motociklis­te da ne voze nedopušten­om i neprilagođ­enom brzinom, da nose kacigu te da ne precjenjuj­u svoje vozačke sposobnost­i. Vozače automobila upozoravaj­u, pak, da motociklis­tima ne oduzimaju prednost, da paze na njih pri prestrojav­anju, pretjecanj­u ili skretanju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BICIKLISTI U proljeće treba paziti i na mnoge neoprezne bicikliste
BICIKLISTI U proljeće treba paziti i na mnoge neoprezne bicikliste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia