Večernji list - Hrvatska

Cibosi opet na parketu, trener mora u karantenu, a direktor pod paljbom...

Spasimo Cibonu Navijači pokrenuli akciju za spas kluba, no zasad nisu dali smjernice djelovanja EHF misli samo na zaradu, klubovi ga ne zanimaju

- Dražen Brajdić

Nakon 19. ožujka i obustave svih organizira­nih treninga, košarkaši Cibone vratili su se u Draženov dom. Podijeljen­i u tri skupine – centri, bekovi, krila – trenirali su u tri smjene i tako će biti sve do novog popuštanja epidemiolo­ških mjera. A sve dok prvom treneru Ivanu Veliću ne istekne 14-dnevna izolacija (koja mu je počela jučer) treninge će voditi pomoćni trener Bariša Krasić, isti onaj koji je 1. travnja dobio otkaz zajedno s još devet klupskih zaposlenik­a.

– Naši zaposlenic­i u četvrtak su vraćeni na posao. Poništeni su im raskidi ugovora pa nastavljam­o raditi svoj posao – kazao nam je čovjek koji je zaposlenic­ima podijelio otkaze te ih potom vratio na posao, a to je direktor kluba Domagoj Čavlović.

A na njegovu adresu stižu pritužbe članova navijačke skupine Smogovci koja kao takva, barem na utakmicama, više i ne djeluje, i to nakon jednog vrlo neugodnog bliskog susreta s Bad Blue Boysima. No neki od tih momaka vrlo su angažirani u svom nastojanju da diskvalifi­ciraju aktualno vodstvo kluba u čemu se ističe Facebook stranica Povijest Cibone na čijoj naslovnici piše: “Možda je duh Cibone u ovom gradu utihnuo, no nije nestao. Došlo je vrijeme da se probudi ponovo. Vrijeme je.”

Pritisak na gradonačel­nika Bandića?

Premda zasad nije jasno što to sve podrazumij­eva akcija za spas Cibone (skupljanje priloga, izlazak na ulicu, pritisak na gradonačel­nika...) pa neki sudionici samo načelno dižu svoj glas, nekolicina Smogovaca izravno se okomila na direktora Čavlovića. A on nam je, odgovaraju­ći na optužbe fanova kluba, dostavio svoje priopćenje. A u njemu se na temu menadžersk­og favorizira­nja (a ovdje se misli na Pepi Sport), za koje se direktora također optužuje, ističe da od 2011. Cibona nije imala više od 3-4 igrača jednog agenta (!?).

– Apsurdno je spominjanj­e tvrtke Najjači tim d.o.o. jer ta firma nema nikakvog prometa, što je lako provjerlji­vo. Moji partneri i ja nju nismo otvorili da bude menadžersk­a agencija, nego da upravlja teniskim terenima. Firma se javila na jedan natječaj koji nije dobila i otad nema ni jedne kune prometa u trgovini ili bilo kakvoj djelatnost­i tako da su zbilja nejasne insinuacij­e o sukobu interesa.

Čavloviću se stavlja na teret i neprijavlj­ivanje Cibone za Euroligu 2014. nakon osvajanja ABA lige.

– To je bilo nemoguće jer klub nije mogao ispuniti sve zahtjeve koje Euroliga stavlja pred klub koji se kvalificir­a za takvo natjecanje... Poznato je da je Cibona 2014. otvorila proces predstečaj­ne nagodbe i javno prijavila dug od 34 milijuna kuna koji je kroz prijave narastao na 40 milijuna, čija je otplata dogovorena tijekom sedam godina, uz godinu dana počeka.

Češljao ih i USKOK

Fanovi sumnjiče Čavlovića i za nezakonita djela pri transferim­a Žižića i Zupca.

– Ti transferi prošli su prijavu USKOK-a, FIBA-e i BAT-a i utvrđeno je da je sve po zakonu, a Žižićev transfer bio je najveći u povijesti.

Hoće li njihovim putem, čak i ranije nego ovdje spomenuti, krenuti novi Cibonin supertalen­t Roko Prkačin, saznat ćemo ovo ljeto. A što je s mladim šuterom Buljevićem koji ima ponuda američkih koledža?

– Prkačin prvi profesiona­lni ugovor može potpisati u studenom, kada napuni 18, i tada ćemo znati što i kako dalje. Buljević će dolaziti na naše treninge, a kada vidimo kakav ćemo imati proračun, vidjet ćemo hoće li on biti među naših 12 igrača. Imamo A, B i C plan slaganja momčadi, a on će ovisiti o proračunu.

Bude li taj proračun tanak, moglo bi se dogoditi da i dalje gledamo kapetana Rozića koji se u medijima već oprostio od karijere.

– Tu su priču mediji malo ubrzali. Kada je sve ovo krenulo, ja sam mu, iz zezancije, napisao da bude spreman odigrati još jednu sezonu. On se dobro osjeća i ni sam još nije siguran – kazao je Čavlović.

Čelnici Europskog rukometnog saveza svojom odlukom da prekinu sva natjecanja u eurokupovi­ma, izuzev završnih turnira Lige prvaka i Lige prvakinja, navukli su bijes mnogih klubova, ali i nacionalni­h saveza jer su ukinuli i kvalifikac­ije za Svjetsko prvenstvo u Egiptu 2021. Novi val nezadovolj­stva većine klubova i saveza stigao je nakon što je EHF službeno poslao naputke vezane uz novu sezonu. Po novom, svi klubovi koji žele sudjelovat­i u Europskoj ligi, morat će uplatiti kotizaciju od 20.000 eura. No, to nije sve. Oni klubovi koji žele igrati u Europskoj ligi, morat će u dvorani imati specijalnu podlogu plave boje, dva velika ekrana iza svakog gola, minimum 80 metara dužine. I ono što je najgore – u dvorani se mogu reklamirat­i samo dva sponzora kluba, umjesto osam koliko je bilo dopušteno u prošloj sezoni. Ostali sponzori su od Europskog rukometnog saveza.

– Meni je sve to u redu, time EHF želi Europsku ligu dovesti na visoku razinu. Nama neće biti problem dodatni troškovi jer imamo novca da možemo igrati u Ligi prvaka – rekao je Josip Ergović, predsjedni­k kluba Nexea iz Našica.

Po svemu sudeći, sljedeće sezone ćemo u Europi imati samo dva muška kluba jer Dubrava i Poreč, koji imaju pravo igranja u Europskoj ligi, vjerojatno neće moći skupiti toliko novca. Jer, da bi se jednom klubu isplatilo uloženo, morao bi doći najmanje do završnog turnira EL-a, gdje pobjednik dobiva 100 tisuća eura, drugi 50 tisuća, treći 40 tisuća, a četvrti 30 tisuća eura. U Ligi prvaka nagrade su znatno veće, ondje pobjednik dobiva milijun eura, ali umanjenih za dobivene nagrade od skupne faze do Final Foura. Utakmice Lige prvaka igrat će se srijedom i četvrtkom, a utakmice Europske lige utorkom. Dva su termina – 18.45 i 20.45.

U Europskom rukometnom savezu odlučili su da nije važno sudjelovat­i, nego zaraditi. Klubovi? Tko ih što pita...

 ??  ?? JOSIP ERGOVIĆ Predsjedni­k Nexea kaže da oni imaju novca čak i za igranje u Ligi prvaka
JOSIP ERGOVIĆ Predsjedni­k Nexea kaže da oni imaju novca čak i za igranje u Ligi prvaka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia