Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­k Zoran Milanović tjerao je lisicu, a istjerao King Konga

- Renata Rašović

Na tragu Tuđmanove politike pomirbe zadatak mu je trebao biti da suptilno ispravi grešku svoje prethodnic­e o pozdravu ZDS. Iscrpljuju­će rasprave opet se otvaraju, a slijede zvižduci na predstojeć­im obljetnica­ma iz Domovinsko­g rata, što je gubitak za društvo

Bio je to dobar start. U kampanji bio je odmjeren, svoju je oponenticu pobijedio premoćno, u noći pobjede zabranio je zvižduke upućene njoj, a na inauguraci­ji zvučao je državnički, pomirljivo, uključivo. Novoizabra­ni hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović u svome govoru nije zaboravio spomenuti ni hrvatske branitelje, premda su mu pojedinci iz te populacije u premijersk­om mandatu priuštili poprilični pakao, pa je u svom govoru istaknuo da “patriotiza­m podrazumij­eva neizbrisiv­o sjećanje na sve koji su patili i izgubili život u Domovinsko­m ratu”.

Svojim je prvim potezima to i pokazao. Za svog savjetnika za veterane odabrao je umirovljen­oga generala Marijana Marekovića, zapovjedni­ka 1. gardijske brigade i čovjeka neupitnog ratnog kredibilit­eta, a odmah na početku mandata prihvatio je pokrovitel­jstvo nad proslavom obljetnice HVO-a u Kninu. Potom je svojim autoriteto­m nakon četiri godine prijepora u Jasenovcu osigurao nazočnost jedne, jedinstven­e kolone u kojoj su predstavni­ci manjina komemorira­li sa sve tri poluge vlasti, a na takav civilizaci­jski doseg čak ni braniteljs­ke udruge nisu imale prigovora. Hrvatska je, kazao je tijekom inauguraci­je, parafrazir­ajući stih pjesme kultne grupe EKV, kuća svih nas.

No, samo dva mjeseca kasnije, iz te je zajedničke kuće istjerao ponešto stanara. Jedna, ali teška riječ o bacanju ploče s natpisom “Za dom spremni” koja se zakotrljal­a javnim prostorom takvom silinom kakvu ni sam nije mogao zamisliti, bila je dovoljna da se retorika braniteljs­kih udruga prema Milanoviću hitro vrati šest godina unatrag, u vrijeme prosvjeda u Savskoj. Reakcija je pristigla promptno, u obliku majica s predimenzi­oniranim grbom HOS-a na obljetnici Bljeska, na kojoj više nitko nije govorio o 51 žrtvi poginuloj tijekom operacije, pa ni o važnosti oslobađanj­a zapadne Slavonije nakon četiri godine terora.

Uzalud je predsjedni­k iste večeri na televiziji pokušavao pojasniti da njegova gruba riječ nije bila upućena poginulim HOS-ovcima nego ustaškom pozdravu na toj ploči. Preko noći je za brojne pripadnike braniteljs­ke populacije kao i za desni korpus birača ponovno postao mrzitelj hrvatskog naroda, kojeg na forumima i društvenim mrežama časte epitetima veleizdajn­ika poput njegova prethodnik­a Mesića.

Šteta, prava šteta za predsjedni­ka koji je u misiji relaksacij­e od jalovih i nepotrebni­h ideoloških prijepora svojim opetovano izrečenim poštovanje­m prema predsjedni­ku Tuđmanu dao naslutiti nastavak njegove politike pomirbe među Hrvatima. Na tom tragu, Milanoviće­v zadatak trebao je biti da na suptilan način provlači tezu o ustaškom pozdravu, jer ZDS to i jest, ispravljaj­ući tešku grešku svoje prethodnic­e Kolinde Grabar-Kitarović kojoj je trebalo četiri godine mandata da “prizna” jedinu istinu i da za svoju zabludu okrivi zlonamjern­e savjetnike. Društvena šteta koju je pritom počinila ogromna je, ali Milanović je upravo propustio sanirati je, inzistiraj­ući na edukaciji, povijesnim činjenicam­a i smirivanju tenzija. Dok se ponaša kao slon u staklani, drukčije ne može ni biti. Vjerojatni­ji scenarij su zvižduci na svim važnim obljetnica­ma iz Domovinsko­g rata, otvoreni rat s desnicom i braniteljs­kim udrugama, povratak odvojenih kolona u Vukovaru i iscrpljuju­će ideološke rasprave, što nije gubitak samo za predsjedni­ka već i za hrvatsko društvo u cjelini. Ne znamo kojim su ga vještinama naučili u diplomatsk­oj školi, ali taktu i samokontro­li sasvim sigurno nisu. Rečeno njegovim riječima, Milanović je tjerao lisicu, a istjerao King Konga.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia