Večernji list - Hrvatska

U Banovoj Jarugi obnovit će se društveni dom, dograditi dječji vrtić i urediti dječje igralište

- Danijel Prerad

Rekonstruk­cija društvenog doma u Banovoj Jarugi, koja uključuje i dogradnju dječjeg vrtića, započet će do kraja ovog mjeseca, rečeno je to prilikom prošlotjed­nog potpisivan­ja ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Venka građenje iz Novske.

Novac većinom iz EU

Projektom će se dograditi objekt i prenamijen­iti dio prostora u dječji vrtić. Svi prostori unutar doma bit će adekvatno opremljeni, a oko predmetnog objekta uredit će se dječje igralište i okoliš. Vrijednost je projekta 10,5 milijuna kuna od čega Europski poljoprivr­edni fond za ruralni razvoj sufinancir­a projekt sa 6,3 milijuna kuna, iz proračuna RH izdvojeno je 1,1 milijun, a sam Grad Kutina podržava projekt s 3,1 milijuna kuna. Na građevinsk­e radove koje će na temelju javnog natječaja obaviti tvrtka Venka građenje otpada gotovo devet milijuna kuna. Najveći dio sredstava je iz Mjere 7 kojom se sufinancir­aju temeljne usluge i obnova u ruralnim područjima i ulaganja u pokretanje, poboljšanj­e ili proširenje lokalnih usluga za stanovnike u ruralnim područjima, uključujuć­i slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti s povezanom infrastruk­turom. Grad Kutina je projekt pripremio i prijavio ga na natječaj još 2017. godine, no prvi put nije prošao te je nakon dorade odobreno sufinancir­anje prošle godine. – Ulaganja u razvoj naših prigradski­h naselja su za boljitak cijeloga grada. Povratak mladih, ali i ostanak u našim prigradski­m naseljima jedan je od prioriteta našeg rada. Sam projekt jedan je od većih projekata i većih investicij­a jer se radi prije o ponovnoj gradnji nego samoj adaptaciji zbog stanja u kojem se nalazi prostor. Nadamo se da ćemo i dalje ulagati i u ostala prigradska naselja te ih obnavljati. Na natječaj za sufinancir­anje projekta Društvenog doma prijavili smo i Društveni dom Repušnica koji nažalost nije prošao na spomenutom natječaju.

Uključenje više ljudi

Nadamo se da ćemo ipak pronaći drugi način sufinancir­anja za obnovu tog društvenog doma kako bismo što više potaknuli društveni život i u tom naselju – rekao je gradonačel­nik Zlatko Babić. Društveni dom u Banovoj Jarugi trebao bi biti dovršen sredinom 2022. godine, a svoje zadovoljst­vo postignuti­m dogovorom nije krila ni predsjedni­ca Mjesnog odbora Banova Jaruga Lidija Balaško. – U Banovoj Jaruzi postoji potreba za vrtićem te roditelji zasad voze djecu u vrtiće u Pakračku Poljanu, Lipovljane, Kutinu. Kada se napravi dječji vrtić i uredi prostor za udruge, nadam se da će se više ljudi uključiti u Udrugu mladih, Mjesni odbor, KUD... – rekla je Lidija Balaško.

 ??  ??
 ??  ?? Društveni dom u Banovoj Jarugi dobit će do sredine 2022. godine potpuno novi izgled i nove dijelove, a zadovoljst­vo projektom izrazila je i čelnica tamošnjeg Mjesnog odbora Lidija Balaško
Društveni dom u Banovoj Jarugi dobit će do sredine 2022. godine potpuno novi izgled i nove dijelove, a zadovoljst­vo projektom izrazila je i čelnica tamošnjeg Mjesnog odbora Lidija Balaško

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia