Večernji list - Hrvatska

Unos rabljenih u 2020. pao 31,4%, trgovci ipak očekuju buđenje tržišta

Nakon sedam godina konstantno­g rasta smanjio se broj registraci­ja polovnih auta

- Mladen Milčić

Posebne epidemiolo­ške mjere zbog koronaviru­sa, a posebno zatvaranje granica, bitno su utjecale i na tržište rabljenih automobila iz inozemstva. Registraci­je rabljenih automobila iz unosa u rastućem su trendu od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, a lani ih je registrira­no rekordnih 84.913. Prema podacima Promocije plus, u prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je registrira­n 19.271 rabljeni automobil iz inozemstva, za razliku od 28.129 automobila unesenih u istom razdoblju 2019. godine. Te brojke odaju ovogodišnj­i pad od 31,4% u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. Ipak, još je uvijek to manji pad od pada prodaje novih automobila, čije su se registraci­je u 2020. smanjile za 46,5%, uz strmoglavi pad od 87,4% u travnju.

Njemački auti najtraženi­ji

Pad je logičan jer većina trgovaca rabljenih vozila u travnju, kada se prodaja inače budi, nije radila, a zbog zatvorenih granica nitko nije mogao ni u inozemstvo po polovni automobil. Do daljnjega to nećete moći, ali automobili se mogu kupiti preko interneta, a transport funkcionir­a. Trgovci rabljenih od prošlog tjedna rade normalno, na lageru je dovoljno auta i očekuju normalizac­iju poslovanja i veću potražnju baš zbog toga što nisu radili u travnju.

Najtraženi­ji na tržištu rabljenih vozila i dalje je Volkswagen. U prva četiri mjeseca uneseno ih je 3628, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (kada ih je registrira­no 5530) vrlo osjetan

 ??  ??
 ??  ?? BMW SERIJE 3 Njemačka premium limuzina godinama je među pet najtraženi­jih rabljenih modela
BMW SERIJE 3 Njemačka premium limuzina godinama je među pet najtraženi­jih rabljenih modela
 ??  ??
 ??  ?? VW GOLF I RENAULT MEGANE najtraženi­ji su modeli
VW GOLF I RENAULT MEGANE najtraženi­ji su modeli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia