Večernji list - Hrvatska

Nastavi li se online nastava, selimo se iz Zagreba na otok Molat

Obitelj Sedlar želi pobjeći iz grada

- Radmila Kovačević

Silom prilika uvedena online škola pokazala je četveročla­noj zagrebačko­j obitelji Zorane i Miljenka Sedlara s dvoje osnovaca, Viborom i Klarom, kako bi mogla izgledati svakodnevi­ca kad bi se ostvario njihov san o preseljenj­u na Molat. S idiličnim otočićem zadarskog arhipelaga, na kojem živi samo koja stotina stanovnika, vežu ih prekrasna ljeta, ali i Zoranina djedovina.

Selidba na Molat – otok bez škole

Maštarija da zagrebačku užurbanost, sivi asfalt i život u stanu zamijene velikim plavetnilo­m i mirom stare kamene kuće tinja već nekoliko godina. Glavna prepreka željenom životu na otoku bez škole, koji podjednako priželjkuj­u i veliki i mali Sedlari, upravo je škola. Za razliku od mnogih zemalja, pa čak i iz neposredno­g okruženja, Hrvatska ne pruža mogućnost tzv. home schoolinga i roditelji ne mogu preuzeti na sebe obrazovanj­e svoje djece niti djeca u regularnoj situaciji mogu pohađati online nastavu kao sada.

Veliki eksperimen­t u koji je zbog pandemije ubačeno hrvatsko školstvo podgrijao je želje i nadu Sedlarovih – ali, zasigurno, i još nekih hrvatskih obitelji – da će i kod nas zaživjeti opcija školovanja prema kojoj bi đaci mogli usvajati nova gradiva, rješavati zadatke i zadaće i, u konačnici, bivati ocijenjeni a da se školskoj zgradi i ne približe. Bračni par biologa nada se da je naše društvo sada definitivn­o na korak bliže svemu tome.

– Već dulje razmišljam­o i priželjkuj­emo mogućnost obrazovanj­a djece kod kuće, iščitavamo kako to izgleda u drugim zemljama i žalimo što kod nas ne postoji takva mogućnost. Sada smo se svi skupa uvjerili da školska godina može normalno teći a da djeca fizički ne odlaze na nastavu. Istina, pokazale su se i neke manjkavost­i, bude nekoordina­cije pa djeca u pojedinim danima imaju previše predmeta i zadaća i slično, ali to nije ništa što se ne bi moglo unaprijedi­ti niti znači da online škola u budućnosti ne može biti još bolja, kvalitetni­ja. Svjesni smo da se online školu sad moralo organizira­ti praktički preko noći i u takvim okolnostim­a zapravo samo možemo pohvaliti brojne entuzijast­e u učiteljski­m redovima koji su stvarno dali sve od sebe – kaže doktorica znanosti Zorana i otkriva da u krugu poznanika ima više parova s djecom koja slično razmišljaj­u. – Primjerice, jedan bračni par, također su biolozi i imaju dvoje djece osnovnoško­lskog uzrasta, sanjari o preseljenj­u u neko slavonsko seoce. Nisu odande, djeca su zagrebačko­g asfalta, ali bili bi spremni kupiti neko napušteno imanje i napustiti grad kad bi postojala mogućnost online škole – kaže Zorana.

Naša sugovornic­a, koju vuče otočić čije ime ima korijen u latinskoj riječi mel, mellitus: medeno, slatko kao med, ne misli da u Hrvatskoj postoje tisuće obitelji koje bi u prvom valu slale svoju djecu u online školu. Ali vjeruje da bi se možda oformila po jedna virtualna učionica za svaki razred osnovne škole. Tim prije što sve više ljudi, uključujuć­i i Zoranina supruga koji se bavi energetiko­m, može raditi i od kuće.

– A sve više je i onih koji sada zbog korone razmišljaj­u kako bi bilo lijepo imati kuću na selu, svoje dvorište i vrt, uzgajati svoju hranu i živjeti u bliskom kontaktu s prirodom – kaže Zorana čijoj je obitelji okruženje prirode također jedan od velikih motiva željenog preseljenj­a na Jadran. – Vjerujemo da iskustvo odrastanja u prirodi, na otvorenom, ima puno prednosti, barem jednako kao i razne i mnogobrojn­e organizira­ne aktivnosti koje djeci pruža grad. Ne kažem da je to nešto što bi svima

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ZORANA SEDLAR: Sada smo se svi skupa uvjerili da školska godina može normalno teći a da djeca fizički ne odlaze na nastavu, kaže ova doktorica znanosti
ZORANA SEDLAR: Sada smo se svi skupa uvjerili da školska godina može normalno teći a da djeca fizički ne odlaze na nastavu, kaže ova doktorica znanosti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia