Večernji list - Hrvatska

Deset najboljih filmova koje nismo gledali u kinu

Izbor Večernjeg lista

- Robert Bubalo

Zatvaranje kina zbog virusne pandemije pogodilo je široke slojeve jer kinokultur­u konzumiraj­u i oni žestoki filmski znalci, ali i oni koji u kinu vide čistu zabavu i mjesto za izvođenje partnera. Ili za pražnjenje kutija s kokicama. Potraga za filmovima po streamovim­a stoga je posljednja dva mjeseca bila temeljitij­a nego ikada prije, pa je i rezultiral­a pronalasko­m pravih filmskih bisera.

Izdvojili smo ovdje deset sjajnih novih filmova koji nisu bili u igri za Oscare i Zlatne globuse niti su igrali u našim kinima, pa nisu razvikani, ali to su filmovi koji sadrže visoki umjetnički, estetski i pripovjeda­čki potencijal, a neki od njih su čista remek-djela. Sadržajno i žanrovski tu ima svega – od recimo portretira­nja engleskog ribarskog sela čija je budućnost upitna do brazilskog sela koje je već izgubljeno u budućnosti.

Tu je i zatvorska priča o tome kako se pod neobičnim okolnostim­a zbližavaju upravitelj­ica zatvora i osuđenik na smrt, a u drugoj zatvorskoj drami zbližavaju se zatvorenik i konj.

Vatromet filmskih dragulja

Filmovi su i vizualno različiti pa smo tako ovdje uvrstili crno-bijeli britanski “Bait” koji je snimljen Bolexovom filmskom kamerom na 16-milimetars­kom filmu, razvijenim tako da stvara ogrebotine na otisku, ali tu je i “Waves” kojega krasi impresivan vizualni okvir, s glazbom koja je postala akter, a ne samo filmska kulisa. Pa recimo epska češka drama “The Painted Bird” je također crno-bijeli film koji pomalo “malickovsk­i” ispituje zlo lijepim okom kamere, gdje su i najstrašni­ji zločini beskrajno umiveni, što daje zastrašuju­ći kontrast između ljepote življenja i strahote ubijanja.

Kina će se uskoro ponovno otvoriti, no pitanje je kad će novi filmovi, poput “Mjesta tišine 2” krenuti u distribuci­ju, dok brojni novi filmovi nisu niti dovršeni. Stoga je ovaj popis prilika da se ostane ukorak s kvalitetno­m filmskom produkcijo­m dok se distribuci­ja ne vrati u svoju kolotečinu.

Ovih deset filmova rasadnik je različitih žanrova i tema, nije to nikakva koronakole­kcija filmova, već vatromet filmskih dragulja za uživanje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia