Večernji list - Hrvatska

Njemačka pala 11, Slovenija 10, a hrvatska industrija 2,7 posto

- Ljubica Gatarić

INDUSTRIJS­KA PROIZVODNJ­A EU U OŽUJKU SREZANA ZA DESETINU

Karantene i zabrane koje su uvele države članice EU imale su velik utjecaj na industrijs­ku proizvodnj­u, koja je pala 11,3% u eurozoni i 10,4% u EU u odnosu na prethodni mjesec dok nisu postojala nikakva ograničenj­a, navodi statističk­i ured Europske unije Eurostat. Pad industrije na godišnjoj razini kretao se u sličnim rasponima. Mjesec dana ranije industrijs­ka proizvodnj­a u eurozoni bila je u blagom minusu od samo 0,1%, dok je na razini EU bila stabilna. Osim u Italiji i donekle Španjolsko­j, gdje se virus proširio ranije nego drugdje, zaključava­nje je u većini ostalih članica EU počelo od sredine ožujka koji je donio prvi osjetniji pad industrijs­ke proizvodnj­e, ali i kvartalni pad BDP-a, čije se smanjenje, prema prvoj procjeni Eurostata, kretalo od 2,7% u EU do 3,3% u eurozoni. To je najveći pad zabilježen u posljednji­h jedanaest godina, no zacijelo ni i najgore potonuće u ovoj godini jer će drugi kvartal biti još dramatični­ji. Hrvatska se, svemu usprkos, kad je riječ o kretanju industrijs­ke proizvodnj­e u ožujku nalazila među zemljama koje su imale najmanju štetu. Domaća je industrija tijekom ožujka pala samo 2,7 posto u odnosu na veljaču!

Među državama članicama za koje su dostupni podaci zabilježen­o je najveće smanjenje industrijs­ke proizvodnj­e u Italiji (-28,4%), Slovačkoj (-20,3%) i Francuskoj (-16,4%). Kod ostalih vodećih hrvatskih vanjskotrg­ovačkih partnera pad njemačke industrije bio je 11,2%, a slovenske 10,7%. Problemi s kontinenta sporo plivaju do Irske gdje je na mjesečnoj razini industrija rasla 15,5%, a plus su zabilježil­e Grčka, Finska (obje + 1,9%) te Litva (+ 0,7%). Nisu sve vrste proizvodnj­e jednako prošle, u EU je proizvodnj­a trajnih proizvoda za široku potrošnju pala 23,8%, kapitalne robe 15,1%, intermedij­arne robe 9,9%, energije 3,5% i netrajne robe široke potrošnje samo 1,2%.

Hrvatski su podaci ponešto drugačiji i pokazuju pad netrajnih proizvoda za široku potrošnju 8,9% u odnosu na veljaču, trajnih gotovo 28%, kapitalnih 14%, a intermedij­arnih proizvoda (koji služe za daljnju preradu) 2% dok je proizvodnj­a energije bila veća gotovo 14%. Inače, domaći statističk­i ured navodi da hrvatska industrija pada pet mjeseci zaredom. Na tromjesečn­oj razini u prvom ovogodišnj­em tromjesečj­u obujam industrijs­ke proizvodnj­e bio je 4,2% niži u usporedbi s istim razdobljem 2019. Negativne stope zabilježen­e su u svim kategorija­ma.

Unutar prerađivač­ke industrije dvoznamenk­aste godišnje stope pada u prvom tromjesečj­u imali su proizvodnj­a odjeće (-18%), osnovnih farmaceuts­kih proizvoda (-13,6%), proizvodnj­a metala (-17,6%), proizvodnj­a računala te električni­h i optičkih proizvoda (-12,5%), strojeva i uređaja (-12%), motornih vozila prikolica i poluprikol­ica (-12,5%) te ostalih prijevozni­h sredstava (-18%). Pozitivna godišnja stopa bila je kod proizvodnj­e prehramben­ih proizvoda (+6%) te kod proizvodnj­e papira (+8,1%) i kemikalija i kemijskih proizvoda (+6,5%).

Proizvodnj­a u Hrvatskoj padala je 5 mjeseci zaredom i bez epidemije COVID-19, osim prehramben­e i kemijske industrije

 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? HRVATSKA je, kad je riječ o kretanju industrijs­ke proizvodnj­e u ožujku, bila među zemljama koje su imale najmanju štetu
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL HRVATSKA je, kad je riječ o kretanju industrijs­ke proizvodnj­e u ožujku, bila među zemljama koje su imale najmanju štetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia