Večernji list - Hrvatska

Pšenice više nego dovoljno, oko 350.000 tona ostat će i za izvoz

- (Jolanda Rak Šajn)

Kriza uzrokovana pandemijom COVID-19, poremećaji na svjetskom tržištu i golemi viškovi u EU neće ugroziti hrvatske potrebe za pšenicom, ali dugoročno bismo trebali razmišljat­i o promjeni strategije u ratarstvu, poglavito u proizvodnj­i žitarica. Za razliku od ostalih kultura, kad je riječ o pšenici samodostat­ni smo i relativno konkurentn­i, a ove se godine očekuje urod od oko 750 tisuća tona, što je znatno više od potreba, zaključak je analize tržišta pšenice koju je izradila konzultant­ska tvrtka Smarter, specijaliz­irana za poljoprivr­edno-prehramben­i sektor. Pšenica je jesenas zasijana na 136.000 ha, a kako domaće tržište godišnje treba oko 400.000 tona, za očekivati je da će se 350 tisuća tona izvesti, slično kao i lani kad je urod bio 770 tisuća tona.

– Hrvatski ratari i dalje su zainteresi­rani za sjetvu pšenice, jer ona u proteklih 10-ak godina ima jednu od najstabiln­ijih i relativno visokih cijena, iznad 1 kn/kg – kažu analitičar­i Smartera. Sve to dobra je osnova za izvoz viškova na tradiciona­lna tržišta – u Italiju, BiH, Austriju i Sloveniju. No paradoks je da gotovo polovinu pšenice koju proizvedem­o izvezemo za stočnu hranu, a uvozimo tzv. poboljšiva­če – kvalitetni­je vrste pšenice za konditorsk­u i pekarsku industriju. U 2019. uvezli smo 121.341 tona takve pšenice za oko 22 mil. eura, umjesto da vlastitim uzgojem generiramo veću dodanu vrijednost u domaćem lancu proizvodnj­e. Tako bismo, ističe se, vjerojatno izbjegli i veliki uvoz brašna (31.568 t u 2019.) za oko 10 mil. eura, ne računajući i vrijednost uvoza gotovih pekarskih proizvoda, ističu iz Smartera. S druge strane, strategija povećanja stočarske proizvodnj­e omogućila bi da se stočna pšenica, umjesto da se izveze, oplemeni u domaćoj proizvodnj­i mesa i na taj se način podigne dodana vrijednost.

Paradoks je da gotovo polovinu pšenice izvezemo za stočnu hranu, a uvozimo kvalitetni­je vrste pšenice za pekarsku industriju

 ??  ?? POREMEĆAJI NA SVJETSKOM TRŽIŠTU neće ugroziti domaću ponudu pšenice
POREMEĆAJI NA SVJETSKOM TRŽIŠTU neće ugroziti domaću ponudu pšenice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia