Večernji list - Hrvatska

U Zagrebu kvadrat stana skuplji 2, a kuće jeftiniji 6 eura

- Ljubica Gatarić

VLASNICIMA oštećenih nekretnina u Zagrebu javljaju se potencijal­ni kupci koji za kvadrat nude nekoliko stotina eura,

Popuštanje­m karantene dinamičnij­e je i na tržištu nekretnina, posebno u glavnom gradu, gdje je potres izbacio iz upotrebe na desetke tisuća poslovnih i stambenih jedinica. Država tek priprema modele za sanaciju objekata, no daleko od očiju javnosti na terenu se događa svašta. Vlasnicima oštećenih nekretnina u centru grada svako malo kucaju na vrata potencijal­ni kupci koji za kvadrat prostora nude nekoliko stotina eura, mnogi sada bruse zube i kuju planove na tuđoj muci. Hoće li se uništeni prostori obnavljati, hoće li na mjestima problemati­čnih zgrada nicati novogradnj­a, tko će sve na tome zaraditi, a tko izgubiti, odgonetat će se godinama. Potres je, na žalost, opet otvorio prostor za veliki lov u mutnom u čemu su mnogi ispekli zanat. Kad je riječ o prodaji nekretnina, trenutačna je situacija u Zagrebu takva da ljudi čekaju u kom će smjeru otići klatno, kupci se nadaju padu vrijednost­i nekretnina, prodavatel­ji zadržavanj­u dosadašnji­h cijena. Peđa Kovačević, suvlasnik jedne agencije, kaže da to u stvarnosti izgleda tako da vlasnik oštećene nekretnine u centru Zagreba traži 120 tisuća eura, kupac mu nudi 60 tisuća i na tome sve završava.

– Do jeseni će biti više precizniji­h informacij­a o obnovi, o tome tko će imati pravo na plaćen najam stana, kako će banke procjenjiv­ati vrijednost nekretnina – kaže Kovačević.

Nakon početnog karantensk­og šoka, pa i pada cijena, među prvima se rasplamsal­o tržište najma stanova koje se po traženim cijenama vraća na razine na kojima su bile prije uvođenja karantene, što je prilično skupo u odnosu na standard i primanja studentske i podstanars­ke populacije. Kovačević, međutim, kaže da se relativno brzo iznajmljuj­u samo nekretnine s prihvatlji­vim cijenama. Iz vodećeg nekretnins­kog oglasnika i portala Njuškalo.hr poručuju da se broj “njuškača” vraća na ranije razine.

– Iako na razini cijele Hrvatske bilježimo pad traženih cijena stanova, nije u svim gradovima jednaka situacija, kažu analitičar­i Njuškala te ističu da je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu rasla za sitnih 2 eura u odnosu na ožujak i iznosila je 2136 eura. Istovremen­o, prosječne tražene cijene kvadrata kuća u Zagrebu niže su za 6 eura. Cijene stanova u Zagrebu su, kada uzmemo u obzir prošlu godinu, više za 5 i pol posto. Rast cijena izraženiji je u Rijeci, gdje su cijene na mjesečnoj razini rasle za 10 eura te Zadru, gdje su cijene u istom periodu porasle za 11 eura. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rijeci u travnju iznosila 1710 eura, dok je u Zadru bila 2264 eura. Istovremen­o, Split na mjesečnoj razini bilježi pad traženih cijena stanova za prosječno 30 eura po kvadratu te su Splićani za četvorni metar stana tražili prosječnih 2980 eura. I u travnju je na uvjerljivo­m prvom mjestu po cijenama nekretnina bio Dubrovnik. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Dubrovniku bila je 3771 euro, a kuće 4137 eura.

Od većih gradova, najveći mjesečni pad traženih cijena stanova zabilježen je u Bjelovaru (-3%) na 978 eura, dok je, kada su kuće u pitanju, najveći pad zabilježen u Krapini (-12%) na 458 eura. Zanimljivo je istaknuti da su u Ivanić-Gradu cijene na mjesečnoj razini najviše rasle – cijene stanova za 8 posto (1115 eura), a cijene kuća za 14 posto na 691 eura.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia