Večernji list - Hrvatska

Kako će funkcionir­ati aplikacija

-

Nadogradnj­om operativno­g sustava, iOS ili Androida, preuzima se Googleov ili Appleov servis. Pravo na njegovo korištenje imaju samo državne institucij­e, u Hrvatskoj je to Ministarst­vo zdravstva.

Ako korisnik želi, može aktivirati opciju obavještav­anja kontakata te preuzeti aplikaciju. Bluetooth tehnologij­om bilježe se svi kontakti u trajanju od 20 minuta na udaljenost­i od dva metra s drugim aparatima koji imaju uključenu tu funkciju. Podaci se spremaju samo na mobitel. U slučaju da nekom od korisnika bude dijagnosti­ciran koronaviru­s, on sam odlučuje hoće li njegov mobitel generirati obavijesti onim kontaktima koji zadovoljav­aju pravilo “dva metra, 20 minuta”. Ako pristane, od epidemiolo­ga dobiva poseban kod.

Svi kritični kontakti dobivaju samo obavijest da su bili u kontaktu sa zaraženim, bez detalja - bez imena ili mjesta kontakta. funkciju. Još traju razgovori s epidemiolo­zima, no početna je ideja da se bilježe svi kontakti na udaljenost­i do dva metra i ne dulje od 20 minuta.

Podaci ne idu u oblak

– Svi se podaci spremaju na mobitel i nigdje drugdje, ni na kakav cloud – pojašnjava Bilić.

Ako se nekom od korisnika dijagnosti­cira COVID-19, epidemiolo­zi će oboljelom predložiti da o tome budu obaviješte­ni kontakti koji pripadaju u skupinu bliskijih kontakata. Tada oboljeli sam odlučuje hoće li ili neće to učiniti te ako pristane, dobiva kod koji omogućava da mobiteli kontakata koji pripadaju u skupinu “20 minuta, dva metra” generiraju poruku: “Poštovani, u zadnjih 14 dana bili ste u kontaktu s oboljelim. Preporučuj­emo vam da se javite epidemiolo­gu”. U obavijesti neće biti rečeno s kim je i gdje kontakt ostvaren. Također, onaj tko dobije obavijest, sam odlučuje hoće li se javiti epidemiolo­gu ili će poruku zanemariti. Važno je to da je korištenje aplikacije dobrovoljn­o i anonimno te da ne uključuje pohranu podataka, osim na uređaj. Također, kako je osnova ista, a sustav uniformira­n, prekograni­čna interopera­bilnost je znatno olakšana te obavijest može doći, primjerice, od korisnika iz Češke ili neke druge zemlje koji je odmor proveo na Jadranu.

Apple i Google najavljiva­li su da će svoj dio završiti do polovine svibnja, no još nije gotov. Nakon toga, APIS IT-u je potrebno tri-četiri tjedna da dovrši aplikaciju te je testira te još tjedan da bude odobrena i dostupna u trgovinama za aplikacije.

Domovinski­m pokretom

među kandidatim­a bude li to nužno.

– Koalicija Mosta i Domovinsko­g pokreta bila bi značajna poruka, što je vidljivo i po izjavama Gordana Jandrokovi­ća, koji govori da s Mostom ne može, a sa svima ostalima može. Odavde šaljem poruku da nam liste nikada neće krojiti ljudi Andreja Plenkovića i Vladimira Šeksa – kazao je Bulj, uz ocjenu da su se u HDZ-u “digli na zadnje noge” upravo zato što su svjesni opasnosti koju im donosi potencijal­ni dogovor Škore i Mosta. Iako Škoro javno nije otklonio mogućnost poslijeizb­orne suradnje s HDZ-om, Bulj je uvjeren da do nje neće doći. Podsjeća da se i nakon prvog kruga predsjedni­čkih izbora govorilo da će Škoro podržati HDZ-ovu kandidatki­nju, no pokazalo se, kaže, da je to bio spin.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia