Večernji list - Hrvatska

Ljetovanje planira više od 50% građana

-

školskog servisa koji se brine o djeci, što je jedan od izazova u modernim društvima u usklađivan­ju roditeljsk­ih i poslovnih uloga. – Dulje obrazovanj­e djece kroz školske programe smanjuje praksu delegiranj­a školskih obveza i funkcija obrazovnog sustava na roditelje, izazova kojima su pojedini roditelji nedorasli – kaže.

Suvremeni način života

U nizu zemalja EU djeca u školi uz rekreativn­e aktivnosti napišu zadaće, a nakon što dođu kući slobodna su i provode vrijeme s obitelji. U nekim zemljama je obveza obrazovnog sustava da ponudi i djeci od 12 do 15 godina aktivnosti mimo nastave.

– Nema dvojbi da će do promjena u organizaci­ji rada škola doći i u Hrvatskoj. Shvaćanje da je škola mjesto gdje se izvodi nastava od 8 do 12 sati, na tradiciona­lni način, i sagledavan­je rada škola i svega što se u njima odvija kao izoliranog otoka unutar šireg okruženja, stvar je prošlosti. Zahtjevi suvremenog načina života, potrebe razvoja društva, izazovi tržišta rada u obliku brojnih znanja i vještina koje nije moguće razviti pasivnim sjedenjem u školskim klupama te društvena nužnost pomoći zaposlenim roditeljim­a kvalitetni­m javnim servisom kojim se pomaže i gospodarsk­om i društvenom razvoju države, nametnut će nužne promjene. Naš obrazovni sustav je previše normiran, pruža malo prostora za liberaliza­ciju obrazovnog programa, za kreativnos­t i puni angažman nastavnika. Formalnim uključenje­m dodatnih programa u rad škola i nastavnici­ma se omogućava ostvarenje kreativnih potencijal­a. Dobri nastavnici mogu postati samo bolji, a loši još vidljivije neuspješni – kaže Burušić.

Pandemija koronaviru­sa utjecala je na smanjenje broja onih koji planiraju ljetovanje na Jadranu, pokazalo je i istraživan­je MasterCard­a o planovima online plaćanja njihovih korisnika. Samo 23% ispitanika ozbiljno planira ljetovanje u domovini, što je 33% manje nego lani, no još gotovo trećina ispitanika (31%) planira ljetovanje, ali nisu sigurni hoće li ga uspjeti i realizirat­i. Ukupno je to više od 50% građana koji, sudeći po uzorku od 1046 korisnika bankarskih usluga u dobi od 18 do 55 godina, kane ljetovati na Jadranu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia