Večernji list - Hrvatska

Legalizira­n rad tisuća migranata na poljima

- Branimir Bradarić

Talijanska vlada jučer je usvojila dekret o potpori zdravstvu i tvrtkama vrijedan 55 milijardi eura. Pregovori su trajali tjednima. Zapelo je na pitanju hoće li se regulirati boravak neregularn­ih imigranata, koji i inače rade na poljima kako bi i ove godine mogli brati voće i povrće. Prijedlog o davanju dozvole boravka ilegalcima iznijela je ministrica poljoprivr­ede Teresa Bellanova. Ona kaže da bi u suprotnome voće i povrće ostalo neubrano, a Talijani će, kako je rekla, ostati bez hrane na stolu. Legalizaci­ji njihova boravka usprotivio se Pokret 5 zvijezda (M5S) koji smatra da bi to bio poziv novim nelegalnim migrantima da mogu doći u Italiju. No nakon današnjeg dekreta i taj bi se dio posla trebao legalizira­ti. Ukupno ima oko 600.000 neregularn­ih imigranata koji već godinama žive u Italiji, a sada bi mogli dobiti dozvolu boravka i rada, ali samo za razdoblje u kojem će raditi.

Episkopu budimljans­ko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici svećenika Srpske pravoslavn­e crkve Tužiteljst­vo Crne Gore odredilo je pritvor od 72 sata zbog molitvene šetnje koja je, unatoč svim zabranama zbog epidemije koronaviru­sa, okupila nekoliko tisuća vjernika. Episkop Joanikije i mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije predvodili su molitvenu šetnju ulicama Nikšića koja je organizira­na u povodu dana svetog Vasilija Ostroškog.

Zloupotreb­a vjernika

SPC od početka ove godine organizira molitvene šetnje širom Crne Gore zbog protivljen­ja zakonu o slobodi vjeroispov­ijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom. SPC se protivi tome zakonu jer, kako tvrde, putem njega im “Crna Gora želi oteti crkve i manastire”. Navode i kako SPC u Crnoj Gori ima 700 svojih objekata.

Ova zadnja litija događala se u vrijeme mjera koje je sredinom ožujka donijela crnogorska vlada s ciljem suzbijanja epidemije koronaviru­sa tako da su ovaj put reagirali i policija i tužiteljst­vo. Svećenici su privedeni nakon što je Nacionalno koordinaci­jsko tijelo za zarazne bolesti pozvalo tužiteljst­vo da najhitnije poduzme zakonske mjere i procesuira organizato­re nezakonito­g i epidemiolo­ški visokorizi­čnog javnog okupljanja.

– Oni su suprotno naredbama Ministarst­va zdravstva prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i na nikšićkim ulicama organizira­li obavljanje vjerskog obreda kojem je prisustvov­ao veći broj građana – izvijestil­o je Osnovno državno tužiteljst­vo Nikšić.

Ovim povodom oglasio se i glavni državni tužitelj Ivica Stanković koji je rekao da će svi koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa izazvati odlučnu reakciju tužiteljst­va. Najavio je i kako će svi oni za koje se utvrdi da su prekršili propisane mjere kazneno odgovarati.

Privođenje episkopa i svećenika izazvalo je i novo okupljanje građana, koji su ispred policijske postaje u Nikšiću i zgrade tužiteljst­va tražili njihovo puštanje na slobodu. Spremna za reakciju bila je i policija s opremom za razbijanje demonstrac­ija, ali nisu imali potrebe reagirati. Zbog uhićenja episkopa Joanikija oglasio se i službeni Beograd koji je zatražio njihovo puštanje na slobodu.

Predsjedni­k Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocijenio je jučer da su vlasti Crne Gore uhićenjem vladike Joanikija i svećenika SPC-a do kraja ogolile svoje “antisrpsko, autoritarn­o i komunistič­ko lice”.

Nikad lošiji odnosi

Sve to izazvalo je nove probleme u odnosima Beograda i Podgorice čiji odnosi nikada u povijesti nisu bili lošiji. Crna Gora optuživala je Beograd i za pokušaj državnoga udara kada su uhićeni neki od srbijanski­h državljana. Isto tako Beograd su optuživali i za razne napade na Milu Đukanovića i sustavno protupolit­ičko djelovanje protiv Crne Gore. S pojavom litija Beograd je optužio Crnu Goru da na međusobnoj granici kopa rovove, kao i da državna politika Crne Gore sustavno radi protiv interesa tamošnjih Srba. Beograd službenoj Podgorici zamjera i približava­nje NATO-u i priznanje Kosova.

 ??  ?? TEŽAK POSAO Ovaj migrant vrijedno radi na jugu Italije
TEŽAK POSAO Ovaj migrant vrijedno radi na jugu Italije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia