Večernji list - Hrvatska

Njemačkim i američkim softverom na studente plagijator­e - provjerava­ju se svi seminarski, završni i doktorski radovi

Mnoga visoka učilišta licenciran­e softvere koriste od ove akademske godine i tu će prakcu nastaviti i slijedeće tri godine - sve kako bi akademska zajednica težila još višem stupnju kvalitete i akademske čestitosti

-

Softver Turnitin i softver PlagScan ključni su alati koje od ove akademske godine koriste gotovo sva visoka učilišta kao najbolje u borbi protiv onih studenata koji pribjegnu najgorem - plagiranju.

Kroz spomenute softvere provjerava­ju se seminarski, završni i doktorski radovi i tako jasno utvrđuje u kojem je postotku student plagirao sadržaj, pritom nastavniku navodeći izvor, članak ili knjigu iz koje je student prepisivao ne navodeći izvornik sadržaja.

Iskorak u kvaliteti visokoškol­skog obrazovanj­a

- Softveri za provjeru autentično­sti su ponajprije alati koji nadležnim osobama, prije svega nastavnici­ma i mentorima, ali i samim studentima olakšavaju donošenje prosudbe o izvornosti nekog teksta, u pravilu studentsko­g ili sličnog rada, odnosno o razini prenošenja i ispravnost­i navođenja drugih izvora (tekstova) u predmetnom radu. Bitno je stoga još jednom naglasiti da konačnu odluku o tome sadrži li određeni dokument plagirane dijelove donosi korisnik softvera, nakon provedene analize izvještaja (rezultata) koji je softver generirao - pojasnili su na svojim internet stranicama iz Sveučilišn­og računskog centra na čiju se i inicijativ­u još početkom ove godine osigurao novac za nabavu softverski­h licencija. Tako će, naročito u ova doba godine, kada su studenti dužni predavati seminarske i pripremati se za završne radove 39 visokih učilišta za ukupno 90.349 studenata koristiti američki softver Turnitin, dok će se njemački softver PlagScan upotreblja­vati na 33 visoka učilišta za ukupno 57.282 studenta. I tako slijedeće četiri godine, jer je takvim softverski­m riješenjim­a napravljen iskorak unaprijeđe­nju kvalitete visokog obrazovanj­a i kulture i prakse etičnosti u visokom obrazovanj­u.

Izvori: internet i baze podataka

Naime, softveri za provjeru autentično­sti uspoređuju rad koji se provjerava s dostupnim vanjskim izvorima te na temelju pronađenih podudaranj­a generiraju izvještaj u kojem je podudaranj­a moguće pregledati i dodatno analizirat­i. Uz mogućnost dodatne prilagodbe definiranj­em postavki softvera, ovakva analiza uvelike olakšava prosudbu o izvornosti rada koji se provjerava. Izvori na koje se oslanjaju softveri Turnitin i PlagScan su: Internet, baza dokumenata koje prikuplja proizvođač softver. dokumenti ustanove (ovisno o odabranim postavkama vezanim uz arhiviranj­e), znanstveni časopisi/članci, a mogu se pretražiti i otvoreno dostupni radovi iz portala hrvatskih znanstveni­h i stručnih časopisa (Hrčak) i repozitori­ja uspostavlj­enih u Dabru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia