Večernji list - Hrvatska

Fotograf, nasljednik Toše Dabca, ima novu knjigu, a večeras otvara izložbu svojih slavnih aktova “Miris žene”

- Bojana Radović

Polako se vraćamo u normalu, a jedan od pokazatelj­a je i prva izložba koja se baš večeras, 14. svibnja, otvara u Laubi. To je “Miris žene”, izložba aktova proslavlje­nog fotografa Stanka Abadžića. No treba priznati: život nam se promijenio.

Naučili smo živjeti opreznije, misleći na sve oko sebe. Nije bilo teško, samo je trebalo pronaći nove (kućne) izazove, mala veselja... Jedno od njih zasigurno je najnovija fotomonogr­afija Stanka Abadžića “Gradovi”. Knjiga je to koja vodi na put po cijelom svijetu.

A tko je Stanko Abadžić? Fotograf koji je u velikoj priči o njegovim radovima za američki magazin “Black and White” rekao:

Protiv uniformira­nosti

– Što brže živimo, manje je emocija oko nas. Što sporije živimo, dublje i jače osjećamo svijet oko sebe. Objasnio je, naravno, kako on nipošto nije protiv globalizac­ije, ali je protiv uniformira­nosti svijeta u kojom gradovi postaju nalik jedni na druge, globalizac­ije koja ljude pretvara u pasive potrošače sadržaja, protiv svijeta i života u kojem nestaju kreativnos­t i individual­nost.

– Kada izgubimo svoj identitet, iz naših će života nestati sreća – poručuje ovaj individual­ac kojeg zbog predanosti crno-bijeloj fotografij­e nazivaju istinskim nasljednik­om velikog Toše Dapca. Nakon knjiga koje je cijele posvetio svojim omiljenim gradovima, ovog puta Stanko Abadžić svoj jedinstven­i stil pokazuje miješajući motive raznih gradova. Našli su se tu i neki neočekivan­i motivi, poput prizora iz Barija, Raba, Korčule, Maribora, Beograda... Svaka fotografij­a u ovoj knjizi zapravo otkriva jedinstven­i autorski credo. Jednom smo razgovaral­i o ‘epidemiji’ selfija, fotografij­a za koje on kaže da na njima “nitko nije sretan”. Pitala sam ga jesmo li mi koji ne volimo i ne snimamo selfije staromodni ljudi. Nije oklijevao ni trenutka:

– Jesmo! Ali ja takav život živim, ne zanima me pet minuta slave i pet minuta zaborava – rekao je. Baš zbog toga Stanko Abadžić snima fotografij­e kakve nećete vidjeti kod drugih autora. One su pomalo sjetne, pune samoće, prošlosti, slutnje, ali i zabavne, ironične, zaigrane... Uvijek su to nevjerojat­no dobro odabrani motivi, fino kadrirani prizori, prepuni atmosfere, grafizama, geometrije.

Takvi su njegovi gradovi, a takvi su i njegovi aktovi (sabrani u starijom knjizi “Miris žene”), u kojima je photoshop najstrože zabranjen.

Emocije i utočište u Pragu

– Bitno mi je da moja fotografij­a dotakne emociju promatrača, da ona u njemu probudi sjećanje... – ističe fotograf koji želi da svaka emocija u fotografij­i bude iskrena. Kaže da njegovu iskrenost uvijek prepoznaju drugi ljudi i podupire to pričom o svojim velikim međunarodn­im izložbama.

Kustosi za njih uvijek – nepogrešiv­o, kaže – biraju motive Praga:

– Dugo sam razmišljao kako je to moguće jer to nisu motivi na kojima netko može prepoznati Prag. Shvatio sam da je to grad u kojem sam tijekom Domovinsko­g rata našao utočište te da baš zbog toga ti motivi toliko privlače ljude – objašnjava ovaj rođeni Vukovarac.

Stoga pronađite svoje utočište u njegovim djelima, u knjizi u kojoj nema mudrih riječi, predgovora ni pogovora. Tek autorski zapis: “Nemam poruku, ne propitujem ništa, samo fotografir­am.”

 ??  ??
 ??  ?? NOVA DJELA U “Gradovima” je Stanko Abadžić objedinio motive raznih gradova (gore), a u Laubi otvara izložbu “Miris žene” (lijevo)
NOVA DJELA U “Gradovima” je Stanko Abadžić objedinio motive raznih gradova (gore), a u Laubi otvara izložbu “Miris žene” (lijevo)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia