Večernji list - Hrvatska

Prava za HNL bi Srbi, Šveđani, Slovenci...

- Tomislav Dasović

Prema informacij­ama od izvora bliskih Hrvatskom nogometnom savezu, među ponuđačima za kupnju tv-prava za prenošenje utakmica Hrvatske lige u razdoblju 2022. – 2029. su dosadašnji nositelj prava Hrvatski Telekom, zatim tvrtka u većinskom vlasništvu Ivana Blažička Vox-Nogomet, potom srpske platforme Sportklub i Arenasport te, navodno, po jedna tvrtka iz Švedske, Švicarske i Slovenije.

HTV nije među ponuđačima

Među ponuđačima nije HTV, što ne znači da on nije zainteresi­ran, nego jednostavn­o ne posjeduje resurse kojima bi mogao pokrivati prvoligašk­i nogomet. Hipotetski, HTV može kasnije otkupiti prava tv-prijenosa od neke agencije ili telekomuni­kacijske tvrtke, što je ipak malo vjerojatno.

Prema novome ugovoru, koji je još daleko od zaključenj­a, budući da će ponuđači tek biti pozivani na pregovore u HNS, prvoligašk­i klubovi trebali bi inkasirati nešto veći dio kolača od dosadašnje­g, premda se tu neće raditi o bitno većim iznosima.

Jedna od zainteresi­ranih strana u budućem poslu s HNSom “off the record” nam je naglasila kako Hrvatski nogometni savez, kao organizato­r natjecanja (poput Fife ili Uefe), ovdje ne prodaje prava samo za utakmice Prve lige nego kompletna tv-prava za hrvatski nogomet. HNS je dakle vlasnik tih prava, a ne klubovi. Na njih je, dok je postojala Udruga prvoligaša, HNS bio samo prenio ta prava.

Prema dosadašnje­m ugovoru o tv-pravima, inače javnosti već godinama nedostupno­m, prvoligašk­i klubovi dobiju nešto manje od 12 milijuna kuna godišnje izravno od prodaje televizijs­kih prava. Tako prvak inkasira nešto više od dva milijuna kuna, a najlošije plasirani klub nešto više od 400 tisuća kuna.

Drugoplasi­rana Rijeka od televizijs­kih prava u 2019. godini zaradila je oko tri milijuna kuna, što nije ni deset posto njezinih godišnjih prihoda, odnosno čini samo pet posto njezina proračuna. Upravo zbog toga Damir Mišković pokrenuo je i “revoluciju” oko tv-prvaka tražeći veći prihod za sve klubove, gledajući prije svega svoj interes kao privatni vlasnik kluba. Mišković se bori prije svega za sebe, što je za pohvalu i legitimno, a na kraju bi mu mnogi mogli biti zahvalni.

Valjda dolaze bolji dani

Hajdukov predsjedni­k Marin Brbić, koji i dalje zagovara ideju ponovnog osnivanja Udruge prvoligaša i stalno je na suprotnoj barikadi s HNS-om, već je iskazao nezadovolj­stvo u startu procesa, budući da klubovi (ili samo njegov klub) nisu upoznati sa sadržajem ponuda. Međutim, kako saznajemo, Brbić je prekjučer na ručku u jednom zagrebačko­m restoranu slučajno susreo Igora Štimca i Davora Šukera, i tom se zgodom više nego srdačno pozdravio s predsjedni­kom Saveza. Kao je netom prije toga Hajduku osigurao milijunska sredstva od tv-prava.

Za hrvatske prvoligaše očito dolaze bolji dani, premda nekima od njih u današnjoj situaciji novi, poboljšani ugovor od tv-prava za dvije godine možda više ništa neće značiti. Tko zna gdje će do tada biti Inter, Varaždin ili Istra 1961...

U usporedbi s drugim zemljama, naši klubovi od tv-prava prihoduju doista mizerna sredstva. Tih 1,3 milijuna eura godišnje smiješna je svota u usporedbi s danskom ligom prodanom za 52 milijuna, norveškom za 42 ili izraelskom za 14 milijuna eura godišnje. Klubovi iz talijanske Serie A godišnje inkasiraju čak 973 milijuna eura, a klubovi engleske Premijerne lige rekorderi

godišnje.• su s 1,9 milijarda eura

 ??  ??
 ??  ?? MIZERIJA Hrvatski klubovi od tv-prava godišnje ukupno dobiju tek 1,3 milijuna eura. Danski klubovi dobiju 52 milijuna, norveški 42, izraelski 14 milijuna eura...
MIZERIJA Hrvatski klubovi od tv-prava godišnje ukupno dobiju tek 1,3 milijuna eura. Danski klubovi dobiju 52 milijuna, norveški 42, izraelski 14 milijuna eura...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia