Večernji list - Hrvatska

Kombijima će se vratiti još 20 radnika, Švedska ih odbila testirati

- Vedran Balen

Slavonija postaje novo žarište koronaviru­sa u Hrvatskoj. Broj zaraženih iz skupine od dvadesetak radnika slavonskob­rodske tvrtke Đuro Đaković Montaža koji su se iz Švedske u Hrvatsku vratili 2. svibnja avionskim letom preko Frankfurta sada se već popeo na devet, a tome treba pridodati i osam njihovih obiteljski­h kontakata. Sedam osoba je hospitaliz­irano, a jedan od zaraženih razvio je težu kliničku sliku, no zasad još nije na respirator­u. Kobni let virus je razasuo po četiri županije, no najgore su prošle one slavonske. – Za očekivati je da će biti još oboljelih i pozitivnih jer inkubacija još nije prošla – rekao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Grupa se vraća 19. svibnja

Na istom gradilištu u Švedskoj nalazi se još 26 radnika koji bi u Hrvatsku trebali stići nakon njegova zatvaranja 19. ili 20. svibnja. Iz HZJZ-a je u švedsku Agenciju za javno zdravstvo upućen zahtjev da se svi ti radnici testiraju, no iz Švedske je stigao negativan odgovor jer se to testiranje ne uklapa u njihovu strategiju borbe protiv COVID-19. Stoga je Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije s upravom ĐĐ Montaže ovog tjedna dogovarao modele za njihov povratak.

– Dogovorili smo se da četvorica radnika koji imaju određene simptome zasad ostanu u Švedskoj, uz još dvojicu zdravih koji će im pomagati. Preostalih 20 će se vratiti, pri čemu idemo na opciju da se ti radnici vrate direktno u pet kombija iz Švedske. U kombijima, u koje inače stane po devet osoba, bit će po četiri radnika, od kojih će jedan voziti, što je epidemiolo­ški prihvatlji­vo – objasnio je načelnik županijsko­g stožera Stjepan Bošnjakovi­ć.

On je istaknuo da je ta opcija ocijenjena najboljom jer bi let avionom predstavlj­ao rizik za ostale putnike, isto kao što bi i drugi putnici u avionu predstavlj­ali rizik za radnike. Nakon povratka u Hrvatsku, radnici će biti smješteni u četrnaesto­dnevnu karantenu i testirani. Zbog naglog pogoršanja epidemiolo­ške situacije i porasta broja oboljelih županijski stožer zatražio je da karantensk­i objekt u Brodsko-posavskoj županiji bude još neko vrijeme u funkciji, čemu je i udovoljeno. Od Nacionalno­g stožera civilne zaštite zatražene su i dodatne količine zaštitne opreme. No radnika ima i u drugim europskim zemljama, primjerice u Španjolsko­j, Belgiji, Njemačkoj... Što s njima? – Većina radnika ĐĐ Montaže radi na gradilišti­ma širom Europe. Njihova gradilišta su aktivna i oni nastavljaj­u normalno raditi, a budu li se vraćali, na vrijeme ćemo se pripremiti i organizira­ti se u dogovoru s upravom – dodao je Bošnjakovi­ć.

Teže pratiti kontakte

Sve što se trenutačno događa u Slavoniji pokazatelj je da ne smije doći do opuštanja jer riječ je o županijama koje su dosad imale povoljnu epidemiolo­šku situaciju. Štoviše, Požeško-slavonska županija imala je najpovoljn­iju u Hrvatskoj jer je od 22. travnja bila “korona free” područje. No jučer je u ovoj županiji potvrđeno da su još tri osobe zaražene koronaviru­som. Radi se o članovima obitelji jednog od radnika. Požeški epidemiolo­g Ante Vitalia istaknuo je kako se popuštanje­m mjera otežala situacija praćenja tko i kada ulazi u Hrvatsku, pa tako i u županiju. Otvoreno je izrazio nezadovolj­stvo kaosom koji nastaje bez ikakvog vođenja evidencije i prikupljan­ja barem osnovnih informacij­a.

– U ovoj situaciji samoizolac­ije zaražene osobe su stavljene praktički u bliski kontakt, u isto kućanstvo s drugim ukućanima. Usudio bih se reći da je bilo i za očekivati da će i njihovi ukućani, bez obzira na mjere kojih su se pridržaval­i, biti pozitivni na

Vitalia.• koronaviru­s – rekao je

 ??  ?? Županijski stožer zatražio je da karantensk­i objekt u Brodsko-posavskoj županiji bude još neko vrijeme u funkciji, što je odobreno
Županijski stožer zatražio je da karantensk­i objekt u Brodsko-posavskoj županiji bude još neko vrijeme u funkciji, što je odobreno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia