Večernji list - Hrvatska

Mađarska više nije demokracij­a, šutnja je suučesništ­vo

- (Tomislav Krasnec)

Državna tajnica u Ministarst­vu vanjskih poslova Nikolina Brnjac prva je hrvatska dužnosnica koja je nakon dva mjeseca uime predsjedaj­uće države članice EU sudjeloval­a na nekom službenom zasjedanju u Bruxellesu: u Europskom parlamentu, gdje Brnjac govori uime Vijeća EU, dočekale su je neke “vruće” teme poput kritika pojedinih europarlam­entaraca na šutnju Vijeća EU prema onome što oni vide kao zloporabu pandemije koronaviru­sa za legalizaci­ju Orbanove autokratsk­e vladavine u Mađarskoj.

– Mađarska se, prema izvješću Freedom Housea, više ne može smatrati demokracij­om. To je sramotna situacija unutar EU. Šutnja je suučesništ­vo i zato pozivamo Vijeće da odmah pokrene proceduru po članku 7. – poručila je Iratxe Garcia Perez, šefica kluba socijalist­a i demokrata u EP-u. I liberali su uime svoga kluba oštro kritiziral­i Orbanovu vladu. No, europski pučani, najsnažnij­i klub u EP-u, dali su da uime njih govori mađarski (zapravo iz Vojvodine) zastupnik Andor Deli, član Orbanove stranke Fidesz, koja je suspendira­na, ali ne i izbačena iz redova pučana, a on je pak poručio da “nema smisla organizira­ti ovakve isprazne ideološke rasprave”.

Uime hrvatskog predsjedan­ja Vijećem EU, Nikolina Brnjac spomenula je da je rasprava o stanju vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj trebala biti na dnevnom redu Vijeća 25. ožujka, ali je zbog koronaviru­sa taj sastanak otkazan i nema preciznih planova o tome kad će ponovo biti sazvan.

Na plenarnoj sjednici EP-a, koju je velika većina zastupnika pratila na daljinu, od svojih kuća, raspravlja­lo se i o aplikacija­ma za praćenje kontakata oboljelih od koronaviru­sa.

– Takve aplikacije mogu biti važne za ublažavanj­e nacionalni­h mjera, pogotovo za otvaranje granica – rekla je Nikolina Brnjac i dodala da države članice rade na tome da njihove aplikacije budu interopera­bilne i da imaju visoku razinu zaštite podataka.

 ??  ?? NIKOLINA BRNJAC: Aplikacije mogu biti važne i za otvaranje granica
NIKOLINA BRNJAC: Aplikacije mogu biti važne i za otvaranje granica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia