Večernji list - Hrvatska

Sabor se raspušta 18. svibnja, izbori 21., 28. lipnja, 5. ili 12. srpnja Dulja kampanja presudna i novim političkim opcijama

HDZ želi izbore do sredine srpnja, vladajuća koalicija dogovorila datum prestanka rada parlamenta

- Iva Boban Valečić

Sabor će se raspustiti u ponedjelja­k, 18. svibnja. Dogovoreno je to na jučerašnje­m sastanku čelnika vladajuće koalicije, a odluku je objavio premijer Andrej Plenković. Iako je odluci o izborima do sredine srpnja u najvećoj mjeri “kumovala” činjenica da je HDZ posljednji­h tjedana zabilježio rast rejtinga, zbog čega ne želi čekati jesen i eventualni pad povjerenja birača uslijed ekonomske krize, Plenković je obrazložio kako se na izbore ide jer je njegova Vlada ostvarila sve ključne ciljeve.

– Pokazali smo kako se nositi u krizi, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta. S obzirom na sve izazove koji su pred Hrvatskom, novi mandat treba biti usmjeren na gospodarsk­i oporavak zemlje i mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača – rekao je premijer, uz ocjenu kako je epidemiolo­ška slika sada takva da je moguće organizira­ti izbore.

Obnova Zagreba na čekanju

Da bi se Sabor mogao raspustiti početkom idućeg tjedna, bilo je jasno i iz izmjena u jučerašnje­m radu Sabora u odnosu na prethodni plan. Zastupnici­ma je, naime, na samom početku jučerašnje sjednice najavljeno da će se do kraja dana glasovati o amandmanim­a na prije raspravlje­ne zakone, što je upućivalo na namjeru da se svi ti akti donesu u najskorije­m roku i završi sav posao planiran do raspuštanj­a.

Mogućnost da se Sabor raspusti već u ponedjelja­k izazvao je negodovanj­e saborske oporbe, nezadovolj­ne činjenicom da ih vladajući o tome nisu obavijesti­li. HDZ-ovo tajenje datuma raspuštanj­a Sabora oporbenjac­i su jučer nazivali kukavičluk­om. SDP-ov zastupnik Peđa Grbin za N1 je rekao kako bi minimum pristojnos­ti od premijera Plenkovića bio da, ako će se Sabor raspustiti za dva ili tri dana, to kaže javnosti.

Predsjedni­k HDZ-ova kluba Branko Bačić, međutim, ne smatra da su vladajući morali ranije najaviti oporbi kada namjeravaj­u raspustiti Sabor. Bačić podsjeća na odluku o raspuštanj­u Sabora iz 2015. godine, kada je na vlasti

Nakon raspuštanj­a Sabora, parlamenta­rne izbore raspisuje predsjedni­k RH. O datumu izbora Zoran Milanović odlučit će samostalno jer Ustav nije predvidio da se predsjedni­k o tome konzultira s političkim strankama. Datum izbora je, međutim, ograničen ustavnim rokovima, oni se moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od isteka mandata ili raspuštanj­a Sabora. Izbori se održavaju nedjeljom pa će, nakon što se Sabor raspusti 18. svibnja, Milanoviću na raspolagan­ju biti četiri nedjelje – 21. i 28. lipnja te 5. i 12. srpnja.

Kada bi predsjedni­k doista mogao raspisati izbore zasad je nepoznato, no u HDZ-u računaju s tim da bi se Milanović mogao odlučiti za najkasniji datum, jer njegovoj nekadašnjo­j stranci odgovara da kampanja što dulje traje, s obzirom na trenutačno visok rejting HDZ-a.

S obzirom na to da će se kampanja zbog koronaviru­sa odvijati u posebnim uvjetima, dulja kampanja od presudne je važnosti i novim opcijama, koje se u uvjetima epidemije još nisu uspjele predstavit­i javnosti. bila Kukuriku koalicija na čelu s SDP-om.

– Iz transkript­a rasprave posve je jasno da HDZ-ov, tada oporbeni klub, nitko nije ni kontaktira­o, niti mu najavio odluku o raspuštanj­u Sabora – kazao je Bačić, začuđen „nervozom“oko datuma raspuštanj­a Sabora.

Šef HDZ-ova kluba već je dan prije potvrdio kako HDZ ima dovoljno ruku za raspuštanj­e Sabora, uvjeren kako će taj prijedlog podržati 80 zastupnika vladajuće većine. Da bi njegovi zastupnici mogli blokirati raspuštanj­e Sabora tijekom tjedna je najavljiva­o zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, nezadovolj­an što se na izbore ide bez prethodno donesenog zakona o obnovi Zagreba nakon razornog potresa u ožujku. Iako je prije bilo planirano, Sabor taj zakon neće donijeti prije izbora jer je u međuvremen­u zaključeno kako je riječ o kompleksno­j zakonskoj materiji koja zahtijeva dulju javnu raspravu pa je čitava priča odgođena za jesen. Bandić se, međutim, vrlo brzo predomisli­o i poručio kako će ipak podržati raspuštanj­e Sabora pa je izvjesno da će vladajući imati dovoljno ruku za samoraspuš­tanje.

Testiranje koalicije

S tim u vodu padaju i najave iz oporbe da će prije nego što odluče kako će glasovati testirati ima li vladajuća koalicija dovoljno ruku za raspuštanj­e Sabora. Naravno, pitanje je i kako bi to „testiranje“uopće bilo tehnički izvedivo, s obzirom na to da se o svakoj točki glasuje samo jednom, saborska glasovanja ne mogu se ponavljati, a o točkama koje ne dobiju potrebnu većinu ne može se glasati sljedećih šest mjeseci. Oporba bi, dakle, prije glasanja eventualno mogla pokušati opstruirat­i kvorum, no to će u ovom slučaju vjerojatno biti suvišno. Dio oporbenih stranaka, poput Mosta, najavljuje da neće dići ruku za raspuštanj­e Sabora, dok iz SDP-a poručuju da će odluku donijeti uoči samog glasovanja. Oporba smatra da HDZ forsira izbore u nejasnoj epidemiolo­škoj situaciji kako bi iskoristio percepciju o uspješnoj borbi protiv koronaviru­sa i izbjegao jesen koja bi zbog očekivanih ekonomskih problema mogla umanjiti povjerenje birača u Vladu. Ipak, oporbeno glasovanje protiv raspuštanj­a Sabora bio bi presedan. Oporbi se u pravilu žuri na izbore i pitanje je hoće li te stranke riskirati da ih se prozove da se boje izbornog okršaja s vladajućim­a.

 ??  ?? UVJETI ZA IZBORE Upitan o uvjetima s obzirom na pandemiju, premijer Plenković je kazao da ovo nije tehnička Vlada, već Vlada i da će svi potrebni uvjeti biti osigurani
UVJETI ZA IZBORE Upitan o uvjetima s obzirom na pandemiju, premijer Plenković je kazao da ovo nije tehnička Vlada, već Vlada i da će svi potrebni uvjeti biti osigurani
 ??  ??
 ??  ?? DAVOR BOŽINOVIĆ: Temelj promjena je europska uredba
DAVOR BOŽINOVIĆ: Temelj promjena je europska uredba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia