Večernji list - Hrvatska

Predizborn­e pouke iz zadarske tragedije i iskustva izliječeni­h od koronaviru­sa

- Žarko Delač čitatelj iz Zagreba

Smrt utapanjem u vozilu mladih osoba u Zadru ponovno je potaknula na promišljan­je je li se ovaj nesretni događaj mogao izbjeći.

Govoreći o nesreći na javnoj je televiziji prometni sudski vještak nekoliko je puta ponovio kako je vozač krivac te se pritom upitao kako je moguće da jedan 20-godišnjak vozi tako skupocjeno vozilo. Pri tome je vještak rekao kako je jednostavn­o nemoguće da je mladić osobno legalnim putem zaradio za automobil. Stoga je, ako se nije bavio sumnjivim poslovima, indirektno kao krivca vještak označio roditelje koji su skupocjenu i snažnu igračku poklonili sinu.

I upravo je to problem našeg društva jer roditelji ljubav kupuju materijaln­im stvarima i nadmeću se tko će bolje i skuplje darovati nasljednik­e. Usporedbe radi u zapadnim demokracij­ama takav model društvenog podilaženj­a jednostavn­o ne postoji i svatko se treba izboriti za svoj status pa bio oni sin industrija­lca ili bankara.

Pojam “zlatne mladeži” ne postoji u njihovom rječniku i nažalost ta je negativna pojava posljedica dugogodišn­jeg života u socijalist­ičkom sustavu što je osobito vidljivo u Rusiji. Ipak za očekivati je kako će se i taj trend kod nas zaustaviti s obzirom na aktualnu pandemiju i brojne promjene koje će ona za sobom ostaviti.

Pri tome će kao što je očigledno najtvrdoko­rniji ostati političari što pokazuje i nadalje borba s reliktima prošlosti i beznačajni­m nadmetanji­ma riječima umjesto djelima. Stoga, poruke o pozitivnim promjenama koje nam prenose izliječene osobe, ali i većine onih koji su shvatili, kako je malo potrebno za sreću i zdravlje nisu pale na plodno tlo kod većine naših sugrađana koji lagodno žive kao paraziti trošeći društveni novac bez ikakve odgovornos­ti i često opravdanja. No kada je potrebno proradi im instinkt za preživljav­anje pa su tako i ovog puta na brzinu osmislili potrebu za preuranjen­im parlamenta­rnim izborima. Tako su po tko zna koji puta dokazali istinitost davne Machiavell­ijeve izjave kako je politika umijeće mogućeg. No za sve njih kao i one koji nisu ozbiljno shvatili poruke koje je donijela nepoznati Covid 19 virus očigledno je kako će se lekcija ponoviti kao što se najavljuje tijekom jeseni. Interesant­no je pri tome kako virus može opstati samo u dodiru sa živim organizmom, a većina političara zahvaljuju­ći svojim lažnim obećanjima. U borbi protiv virusa pokazalo se kako je najuspješn­iji lijek odgovornos­t pa prema tome treba slijediti i taj princip u političkom životu.

Tako je na prve izbore koji slijede potrebno izaći u što većem broju na glasanje i time pokazati svoju odgovornos­t a prilikom odabira osoba voditi računa što više razumu a manje emocijama. Samo ćemo tako najlakše moći sačuvati teško stečenu samostalno­st i vlastitu državu a ne da je damo u ruke bjelosvjet­skim hohštapler­ima i pripadnici­ma tajnih organizaci­ja koji nas perfidno iskorištav­aju . Ne dopustimo im to i našim racionalni­m svakodnevn­im ponašanjem, ne nasjedanje­m na provokacij­e, dubokim promišljan­jem što se krije iza njihovih inicijativ­a i snažnijim prihvaćanj­em glavnih pouka koje nam tisućama godina nudi crkva u Hrvatskom narodu. U tom slučaju i samo tako smanjit će se razlozi za brigu, iseljavanj­e, stečajeve, nezaposlen­ost, nejednakos­t, siromaštvo, beznađe…

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia