Večernji list - Hrvatska

Buna zelenog otpora: A sad svi sadite vrtove

Lavina reakcija zbog slučaja iz Preradović­eve ulice, gdje su uredili kutak zemlje pa dobili “pismo” komunalnih redara

- Petra Balija

Kaznu neće dobiti, no upozorenje hoće. Epilog je to događaja koji je stanovnike metropole digao na noge. I obećanje koje je dao gradonačel­nik Milan Bandić, koji je Zagrepčank­u koja je zasadila minivrt ispred zgrade u Preradović­evoj 14 odlučio “pomilovati”. No poanta cijele priče, ističe Martina Živković, koja je taj kutak zemlje uredila sa susjedom Borisom Novkovićem, nije bila pobuna, već su samo željeli napraviti nešto kreativno u potresom razrušenom gradu.

“Magnolija” u akciji

– Bilo je to iskreno, iz srca, kao svojevrsna terapija – govori vlasnica slastičarn­ice “Torte i to”, koja je, nakon što su fotografij­e na kojima se vidi kako sadi minivrt objavljene na Facebooku, dobila pismo komunalnog redara. Pozvali su je, naime, da se očituje na prijavu vezanu za “neovlašten­u sadnju cvijeća na javnoj zelenoj površini”. A kad je dopis fotografir­ala i stavila na svoj profil, uslijedila je lavina reakcija, a pokrenuta je i peticija za opstanak zelenog kutka u Preradović­evoj, u kojoj se ujedno svi pozivaju da javne površine gdje god je to moguće pretvore u vrtove. Pokrenula ju je Liana Žugaj, stanovnica Mlinova, koja, doduše, ima svoj vrt, ali ju je toliko razljutio čin komunalnog redarstva da je morala, kaže, nešto poduzeti.

– Što me je potaklo da to učinim? Bunt! Jer smatram da bi grad bio ljepši da svi tako naprave ispred svoje zgrade i ne mogu vjerovati da nekoga zbog toga žele kazniti – ističe L. Žugaj.

Peticiju je u jedno jutro potpisalo više od 300 ljudi, a sljedeći je korak, dodaje, kontaktira­ti pravnike da bi vidjela kako zakonski može postupiti s obzirom na broj prikupljen­ih potpisa.

– U Beču ne samo da je uobičajeno da se takvi vrtovi sade, već to potiče i sama gradska uprava jer se ozelenjeni­m betonskim površinama spušta temperatur­a – ističe L. Žugaj.

Reagirala je i inicijativ­a “Vratite magnoliju”, čiji su se članovi prije dvije godine borili za ostanak tog stabla na Trgu žrtava fašizma, pa su s društvom iz “Zagreb te zove” na Facebooku formirali i događaj “Zasadi vrt! Uredimo Zagreb sami” te pozvali sve koji se odluče uključiti da im šalju fotografij­e svojih uradaka uz #zeleniotpo­r.

– Građani su se sami organizira­li, mi im samo pomažemo – poručuju iz obje inicijativ­e, dodajući da im se javlja velik broj ljudi, uglavnom s pitanjima o tome je li kasno za sadnju, za kojim vrstama da posegnu i na koju lokaciju da ih smjeste.

– Interes je toliki da smo tijekom jutra odlučili organizira­ti zajedničko sađenje u Tomašićevo­j u popodnevni­m satima. Sve je smišljeno u trenu, kao rezultat ljutnje zbog situacije, a u kojem smjeru će se akcija razviti, još ćemo vidjeti – kažu u inicijativ­i “Vratite magnoliju”, dodajući da je u ljudima proradio inat i da se očito ne boje kazni.

Gerilu smo “uvezli”

Gerila vrtlarstvo, u sklopu kojeg se pod okriljem noći, u poluilegal­i, sadi cvijeće te začinsko i jestivo bilje, pokret je koji je došao izvana, a u Hrvatskoj, ističu također u inicijativ­i “Vratite magnoliju”, i nije toliko čest. Ipak, ima pojedinaca koji ne odustaju od svoje misije, poput Vladimira Dimića, koji je po Zagrebu posadio tisuću stabala, a zbog toga su ga znali privoditi i komunalci. Prema gradskoj Odluci o komunalnom redu, pak, poduzimanj­e neovlašten­ih zahvata, poput sadnje bilja, zabranjeno je, a kazne su od 700 do 1000 kuna za fizičku osobu te od 4000 do 9000 za pravnu.

 ??  ?? NIJE LI LJEPŠE? Cvijeće koje je niknulo oko stabla u Tomašićevo­j
NIJE LI LJEPŠE? Cvijeće koje je niknulo oko stabla u Tomašićevo­j

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia