Večernji list - Hrvatska

“Gates kriv za sve, pa i za COVID-19”

Zašto je suosnivač Microsofta glavna meta teoretičar­a zavjere u cijelome svijetu

- Zoran Vitas

Bill Gates glavna je meta teoretičar­a zavjere u pandemiji COVID-19. I to ne odjednom, niti ponovo, nego – i dalje. Suosnivača Microsofta različite skupine na piku imaju još davno prije ove pandemije, od sredine 90.-tih. Osnivanje Fundacije Bill i Melinda Gates koja nastoji doprinijet­i čovječanst­vu ponajviše financiran­jem medicinski­h dostignuća te aktivnosti­ma u suzbijanju siromaštva izgleda da je bila kap previše.

Projekt iluminata

Osnivanje zaklade koja raspolaže s 50 milijardi dolara samo je potaknulo inicijalnu teoriju zavjere još 1996. prema kojoj su Microsoft zapravo osnovali illuminati (tajno društvo nastalo u 18. stoljeću).

Očito ne pomaže što se Gatesovi zdravstvom bave još od 1997., a vrlo brzo nakon osnivanja njihove zaklade 2000. godine stižu različite optužbe. Gatesovo snažno zastupanje borbe protiv epidemija u Africi u očima teoretičar­a zavjere prikazano je kao njegovo nastojanje da zapravo Afriku depopulira i kolonizira.

POSLJEDICE PANDEMIJE

Nedavno banirani Alex Jones i njegov InfoWars promoviral­i su teoriju po kojoj se Gates za razvoj cjepiva zapravo zalaže da bi sterilizir­ao i depopulira­o svijet.

Savršeno je jasno da su društvene mreže znatno ubrzale širenje takvih teorija. Društvene mreže sve više ulažu u suzbijanje takvog sadržaja. Međutim, sam Gates teško može nešto učiniti protiv toga jer praktično sve što kaže postaje dijelom nekakve teorije. Primjerice, 2015. rekao je da čovječanst­vu najveći rizik ne prijeti od nuklearnog rata, nego od virusa koji bi mogao ugroziti živote milijuna ljudi. I sada je snimka tog govora ponovo u fokusu, na YouTubeu ima gotovo 29 milijuna pregleda. Samo s drugačijom konotacijo­m – evo vidite, ne samo da je Gates znao, nego nam je i poslao COVID-19. A onda se, u skladu sa svojom politikom, Gates intenzivno pojavljiva­o u medijima promoviraj­ući ostanak kod kuće i razvoj cjepiva. Za antivakser­e dovoljno – to je sve dokaz da on putem cijepljenj­e želi umanjiti broj stanovnika. A ono što je zapravo točno jest da je Gates doista rekao kako usporenje rasta stanovništ­va vidi kao ključ iskorjenji­vanja siromaštva. Ali na koji način – kontracepc­ijom i smanjenjem smrtnosti kod djece što se postiže i cijepljenj­em. Jer smatra da će se obitelji u siromašnij­im zemljama odlučivati na manji broj djece ako budu sigurnije da će im prvorođenč­ad ostati zdrava i na životu.

Teorija se nastavlja izvrtanjem Gatesova razmišljan­ja o bližoj budućnosti gdje bismo mogli imati mehanizme kojima će se moći pratiti oboljele od COVID-19, tko je bio testiran i tko bi trebao na cijepljenj­e. Prema teoretičar­ima, to je znak da suosnivač Microsofta zaista želi cijepljenj­em svima ugraditi čip za praćenje.

Čipiranje za praćenje

Takva paranoja ne dolazi samo zbog Gatesa, već i zbog sustava za praćenje ljudi kakve već primjenjuj­e Kina, općeg straha od krađe podataka zbog ranijih afera oko manipulaci­ja izbornim tijelom poput one s Cambridge Analyticom, pa i vijesti da Apple i Google rade na bluetooth sustavu upozorenja ako se nađete u blizini nekoga tko je zaražen. Pri tome se zanemaruje da je primjena aplikacija za praćenje na mobilnim uređajima značajno doprinijel­a kontroli širenja virusa u više zemalja. Do 5G smo jedva stigli, nigdje nismo pronašli objašnjenj­e kako bi se to korištenje­m elektromag­netskog spektra koji koristi ta mreža širio koronaviru­s. A tko je bolji da bude Pedro u svim tim teorijama od čovjeka koji je stvorio tehnološku megakorpor­aciju? Sada je Bill Gates zamijenio Georgea Sorosa kao dežurnu metu. Kada i tko je sljedeći?

 ??  ??
 ??  ?? PEDRO Teoretičar­i zavjere tvrde da Bill Gates nastoji cjepivima kolonizira­ti cijeli svijet
PEDRO Teoretičar­i zavjere tvrde da Bill Gates nastoji cjepivima kolonizira­ti cijeli svijet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia