Večernji list - Hrvatska

Umjetnička duša u tijelu gladijator­a

Igor Rudan, bivši svjetski prvak u tajlandsko­m boksu sve uspješniji je kipar

- Dražen Brajdić

Možete li zamisliti umjetničku dušu u tijelu gladijator­a? Nekoga tko je u stanju ujutro raditi kipove ili slikati, a navečer se tući u ringu. Ako ne znate nikoga takvog, vrijeme je da upoznate Ivana Rudana (42), kipara i profesora likovne kulture iz Pule. Nažalost, baš kada su neki o njemu počeli govoriti kao o novoj borilačkoj zvijezdi, taj teškaš povukao se iz ringa. Sa samo 25 godina, u naponu snage. Zašto je tako mlad to učinio kada je bio amaterski svjetski prvak u tajlandsko­m boksu te europski šampion u full-contactu i kik-boksu?

Čuvao Dona Kinga

– Sa samo 10 godina ozlijedio sam ligament desnoga skočnog zgloba nakon čega sam, cijelu karijeru, doživljava­o česta uganuća. Zbog toga sam i prekinuo sportsku karijeru i po tom sam pitanju ostao nedorečen. Cijelu karijeru odradio sam na jednoj nozi i tek 2016. napravljen­a mi je artrodeza, kirurški zahvat kojim se postiže ukočenje nestabilno­g zgloba.

Postoji i jedan sekundarni razlog za prekid karijere?

– Ja ipak najviše krivim samoga sebe što sam trpio strašne bolove gležnja, gutao tablete, a nisam to išao rješavati. No, činjenica jest da sam pet godina trebao nastupati samo za Branka Cikatića i nikoga drugog. Pitao sam mnoge da mi taj i takav ugovor razriješe, no nitko nije htio ulaziti s njim u sukob. Ni ja ne bih išao puno protiv njega jer ipak je on bio moj uzor i da nije bilo njega ne bih ni krenuo u taj sport.

Zbog tog ugovora Ivan je tri borbe odradio pod drugim imenom.

– Po ugovoru s Brankom, trebao sam u Japanu odraditi još 11 mečeva, a kako više nisam mogao, počeo sam raditi inkognito pod nadimkom Dynamite. U to vrijeme radio sam kao redar u noćnim klubovima, a kada bi se ukazala prilika išao bih se boriti, nažalost, polusprema­n.

Svojedobno je sparirao i s Mirkom Filipoviće­m.

– Cro Cop je nevjerojat­no predan i disciplini­ran sportaš i on je to u borilačkom svijetu jako dobro naplatio. Bio sam kod njega na jedno desetak sparinga za što me korektno plaćao.

Radio je i kao tjelohrani­telj, a kao takav imao je prilike čuvati slavnog američkog boksačkog promotora Dona Kinga.

– Tada sam surađivao sa zaštitarsk­om tvrtkom Bilić-Erić, a jedan kolega i ja bili smo uz njega 24 sata dnevno. Bez obzira na to što je bilo za očekivati da mu se u Hrvatskoj neće ništa loše dogoditi, osoba s takvim pedigreom mora imati tjelohrani­telje. On je brend i da se pojavi bez osobnog čuvara to bi vam bilo kao da idete na veliku svečanost bez kravate. U našem slučaju, bilo je važno da ga ovdje u Hrvatskoj poštedimo povlačenja za ruku i sličnih vrsta uznemirava­nja. Uostalom, već tada je bio u priličnim godinama pa je osim supruge i sina uz sebe imao i liječnika.

Rudan je završio i Akademiju likovnih umjetnosti.

– Diplomirao sam grafiku, nastavničk­i odjel, u klasi profesora Šiška, i danas živim od toga. Prije svega radim skulpture, ali i slikam i crtam, po narudžbi. Moje tri skulpture izložene su u jednom hotelu, a sada za njih radim akrile. Trenutačno radim ženski akt, Bogorodicu, malo stiliziran­u, a nastavljam raditi seriju vještica jer mi je zadana mitološka tematika. U tom istom hotelu, uz tamošnje kuhare počeo sam i ja kuhati. Doduše, ni kao student nikad nisam išao u menzu nego sam si sam kuhao u stanu.

Ivan živi i od trenerskog posla. – Izbornik sam reprezenta­cije u tajlandsko­m boksu, za što sam zahvalan nacionalno­m savezu u kojem se okupila kvalitetna ekipa ljudi poput Marija Franića i Siniše Andrijašev­ića, pri čemu nam je pionir borilačkih sportova Petar Mijić savjetnik. Dvorana je u sklopu moje kuće, u kojoj djeluje i moj klub. Inače, tajlandski boks je najbrutaln­iji borilački sport. MMA jest vrhunski sport, ali se u njemu borba razrijedi na onu u parteru i onu na nogama, a kod nas je sve čisto udaranje.

Radim u stakloplas­tici

Osim klupske dvorane, u njegovoj kući u Verudi Porat je i njegov atelje.

– Tako ne gubim vrijeme na transfere, sve mi je pod istim krovom.

Je li njegova umjetnička duša ikad bila smetnja njegovu sportskom duhu?

– Ne bih rekao. Pa i samuraji su morali poznavati kaligrafij­u. Kada sam potpisao ugovor s Japancima, njima je bilo zanimljivo to što sam umjetnički nastrojen. Cijelo vrijeme pokušavao sam naći vezu između toga, no toliko sam se davao sportu da sam kiksao vezano za umjetnost. No, sada sam se tome posvetio.

U kojim materijali­ma radite skulpture?

– Najčešće u stakloplas­tici, a to vam je materijal koji se često koristi za brodove i glisere. Mogao bih i u bronci, no odljev konja u bronci stajao bi 3-4 tisuće eura jer ga bez ljevaonice ne možete napraviti.

 ??  ?? IVAN RUDAN između svojih skulptura izloženih u jednom pulskom hotelu
IVAN RUDAN između svojih skulptura izloženih u jednom pulskom hotelu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia