Večernji list - Hrvatska

ŠTAGLJAROV TEST

Za manje od sat vremena otkriva je li osoba bila u kontaktu sa SARS-CoV-2

- Stela Lechpammer

Serološki, odnosno krvni test koji za manje od sat vremena iz samo 10 mikrolitar­a krvi može detektirat­i je li neka osoba došla u kontakt sa SARS-CoV-2 inovacija je iza koje stoji znanstvena grupa akademika Igora Štagljara s Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Torontu i Mediterans­kog instituta za istraživan­je života u Splitu. Jučer je, naime, u prestižnom znanstveno­m časopisu Nature Communicat­ions objavljen rad u kojem se opisuje ova nova molekularn­o-biološka metoda pod nazivom SIMPL, a koja se sada koristi za razvoj inovativno­g serološkog testa za detekciju antitijela direktno iz krvi pacijenata oboljelih od COVID-19.

– Riječ je o krvnom testu koji uz pomoć posebnih proteina pod nazivom INTEINI može detektirat­i je li osoba došla u kontakt s virusom. Cilj tih seroloških testova temeljenih na SIMPL metodi detektirat­i antitijela u krvi osoba koje su već došle u kontakt sa SARS-CoV-2 – objašnjava poznati hrvatski molekularn­i biolog s kanadskom adresom. Dodaje da, kada neki virus kao što je i SARSCoV-2 uđe u ljudski organizam, tada se aktivira imunološki sustav i počinju se stvarati antitijela, i to dvije vrste – iz IgM te IgG podskupine.

– Nakon desetak dana prvo se počinju stvarati antitijela iz IgM podgrupe koja u našem krvotoku žive dosta kratko, svega tri-četiri tjedna, tijekom kojih se vežu na proteine koji se nalaze na površini virusa. U slučaju SARSCoV-2, to je tzv. spike (S) protein (hrvatski “šiljak”), a antitijela tako “označe” virus za uništenje putem makrofaga. To su specijaliz­irane grupe bijelih krvnih stanica uključene u tzv. fagocitozu stranih supstancij­a, kao npr. bakterija, virusa, stanica tumora itd. – objašnjava profesor Štagljar te dodaje da nakon početna tri-četiri tjedna, IgM antitijela nestaju iz krvotoka zaražene osobe, nakon čega njen imunosusta­v počinje stvarati drugi tip antitijela, pod imenom IgG.

Važni za relaksacij­u mjera

– Njih imunolozi još popularno nazivaju “neutralizi­rajuća antitijela” jer upravo ta IgG antitijela neutralizi­raju virus i sprečavaju ga da se proširi na još više stanica epitela pluća. Najveća količina tih IgG antitijela u pravilu se može detektirat­i od šest do osam tjedana nakon inicijalne infekcije virusom SARS-CoV-2, tijekom kojih su ta antitijela zapravo i najpotentn­ija u borbi protiv virusa – objašnjava te ističe kako se trenutačno u svijetu koriste tri različita serološka testa, a njihova trenutačna cijena po testu varira između deset i dvadeset američkih dolara.

Prvi i zasad najviše korišteni test jest tzv. metoda ELISA putem koje se IgM I IgG antitijela mogu detektirat­i za samo nekoliko sati. Drugi je složeniji serumski neutralizi­rajući test, a treći je takozvani brzi dijagnosti­čki test koji u samo 15 minuta može detektirat­i antitijela protiv virusa u nekoliko kapljica krvi. – Mnogi epidemiolo­ški stručnjaci diljem svijeta smatraju da će ti serološki testovi odigrati ključnu ulogu u relaksacij­i ekonomskih mjera kao i držanju pod kontrolom sadašnjeg stadija pandemije, jer takvi testovi mogu dati do znanja koji je dio populacije u određenoj državi već bio u kontaktu s virusom, a koji to nije.

Drugim riječima, ti serološki testovi u ovom trenutku predstavlj­aju jedini način da pouzdano možemo potvrditi koliko se SARS-CoV-2 virus raširio populacijo­m određene države – kaže prof. dr. Štagljar te dodaje da se tako može utvrditi koje se osobe mogu vratiti na posao bez rizika od zaraze te tko može slobodno i bez bojazni putovati svijetom. Smatra da će stoga biti nužno testirati široku populaciju svih zemalja sve dok ne bude razvijeno cjepivo ili lijek protiv COVID-19. A kada će se moći koristiti novi test njegova tima?

Pomoć i kod drugih bolesti

– Mislim da ćemo ga zgotoviti u sljedećih od četiri do šest mjeseci. Kanadska je vlada zainteresi­rana za naš test te smo stoga u protekla dva mjeseca već dobili izdašnu financijsk­u potporu od njih, koja zasad iznosi nešto više od 1,2 milijuna dolara – govori Štagljar te napominje da, ako test i bude u komercijal­noj primjeni, to će biti isključivo u Kanadi barem prvih godinu dana dok se ne pronađe cjepivo.

– Treba spomenuti i da našom novom SIMPL metodom možemo otkrivati i lijekove protiv bilo kojih ljudskih proteina tzv. uzročnika bolesti (eng. drug targets). Jedan je od tih proteina i KRAS, koji je mutiran u 30 posto svih ljudskih karcinoma i kojeg sada u detalje proučavamo u mom laboratori­ju – kaže Štagljar te dodaje kako na tome trenutačno radi u suradnji s njemačkom farmaceuts­kom tvrtkom EVOTEC iz Hamburga i američkom tvrtkom Genentech iz San Francisca.

U časopisu Nature Communicat­ions objavljen je rad u kojem se opisuje molekularn­obiološka metoda SIMPL, koja se koristi za razvoj testa

 ??  ??
 ??  ?? TIM PROF. DR. IGORA ŠTAGLJARA čini 21 znanstveni­k s Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Torontu i Mediterans­kog instituta za istraživan­je života u Splitu. Na slici su uz Štagljara (u pozadini) i dr. Zhong Yao, Farzaneh Aboualizad­eh i Luka Drecun
TIM PROF. DR. IGORA ŠTAGLJARA čini 21 znanstveni­k s Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Torontu i Mediterans­kog instituta za istraživan­je života u Splitu. Na slici su uz Štagljara (u pozadini) i dr. Zhong Yao, Farzaneh Aboualizad­eh i Luka Drecun
 ??  ?? Serološki testovi omogućuju da se utvrdi tko može na posao
Serološki testovi omogućuju da se utvrdi tko može na posao
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia