Večernji list - Hrvatska

PREKID VEZA S KINOM GLAZBA JE ZA UŠI TRUMPOVIH BIRAČA

- Bernard Karakaš

Najavom mogućeg prekida svih veza SAD-a s Kinom američki predsjedni­k Donald Trump zaigrao je, u pripremi predizborn­e kampanje, na Amerikance koji su u pandemiji izgubili posao. Prema planu koji je Trump počeo spominjati, SAD bi potpuno zaustavio uvoz iz Kine, a poslovi i opskrba američkog tržišta prebacili bi se na domaće, američke dobavljače. No to nije baš toliko jednostavn­o. Naime, Kina je najveći dobavljač robe na američkom tržištu, a neki od proizvoda koje tamo plasiraju jednostavn­o se na području SAD-a ne mogu naći. Počevši od pojedinih ruda do specijalni­h proizvoda koji u SAD-u, zbog visoke cijene, nisu ni razvijani. Također, Kina u financijsk­om smislu drži SAD u šaci, odnosno drže pod kontrolom ne samo američke državne obveznice već i znatan dio industrije.

No najava prekida veza s Pekingom Trumpu je glazba koju njegovi glasači žele čuti. Forsiranje­m napuštanja mjera i potpunog pokretanja gospodarst­va Trump već tjednima dolazi u sukob s američkim epidemiolo­zima i liječnicim­a, no oni mu sada nisu primarni problem. Trump nastoji spasiti stvar za milijun Amerikanac­a koji su ostali bez posla, ili koji će tek uskoro ostati bez posla zbog epidemije koronaviru­sa. A pritom mu, nada se, može pomoći potpuno premještan­je posla i tržišta iz Kine u SAD.

Da su Trumpu predstojeć­i predsjedni­čki izbori ipak primarno pitanje oko kojega se sve vrti, govori i podatak kako su u Bijeloj kući neformalno počeli razmatrati mogućnost da se izbori, predviđeni za studeni, odgode. To je prije nekog vremena najavio i Trumpov demokratsk­i protivnik na izborima Joe Biden ustvrdivši kako ima osjećaj da će Trump učiniti sve da se izbori ne održe. No to je vrlo malo izgledna opcija, ma koliko žestoka pandemija bila. Nikada u povijesti američki izbori nisu odgođeni. Za to, doduše, postoji neka mala, teoretska mogućnost, no za takvu odluku potrebna je suglasnost Kongresa koji sada kontrolira­ju demokrati. A tu je još jedna stvar: 20. amandman američkog ustava kaže da predsjedni­ku istječe mandat 3. dana siječnja u godini nakon one u kojoj su izbori trebali biti održani. A zamjenjuje ga predsjedni­k Kongresa. Kako je to demokratki­nja Nancy Pelosi, prilično je izgledno da Trump ne bi dopustio odlazak iz Bijele kuće bez izborne borbe.

Trumpu su predsjedni­čki izbori primarno pitanje, a tu mu, nada se, može pomoći dovlačenje poslova iz Kine u SAD

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia